Hirdetés
Archivum

1-1 vagy 2-0:

:

Hirdetés

A két frontos magyar-spanyol párharcban nagy arányú gyõzelmekkel szereztek elõnyt a hispán együttesek. Nagyon más volt a játék képe ugyan, de sem a Sopronnak Valenciában, sem a Pécsnek Salamancában nem voltak gyõzelmi esélyei. Pénteken adott a visszavágás lehetõsége, kérdés azonban, hogy mik lehetnek a reális esélyek.

A soproni klub honlapjának Székely Norbert ismét egy átgondolt és szimpatikus nyilatkozatot adott, melyben elhangzott, hogy „ki lehet kapni, de nem így”, de az is fontos szerepet kapott, hogy hinni kell a sikerben. Ez a két gondolat, ami a péntek esti rangadót minden tekintetben meghatározhatja. Kettõs célja lehet ugyanis a Sopronnak, egyrészt természetesen a gyõzelem, de ha erre nincs esély, akkor legalább az, hogy egy jó meccset kell játszani a spanyolokkal. Mind a közönség, mind a játékosok önbecsülése szempontjából fontos, ha esetleg meg is ugrik a különbség a mérkõzés folyamán, a keddi „önbizalom-hiányos” állapot ne ismétlõdjön meg.

Ahhoz, hogy másként alakuljon a mérkõzés forgatókönyve, nagyobb keménységre, harciasabb játékra lesz szükség és valahogy tartani kellene a lépést a spanyolok dinamikájával is. Nehéz feladat, de nem lehetetlen, fõleg ha ezúttal egy extra egyéni teljesítmény érkezne. Ezen a téren ugyanis lehet hiányérzetünk a keddi mérkõzés után. Amber Holt például eljutott 13 pontig, de mindössze 8 vállalása volt mezõnybõl, ami 33 játékperc alatt kevés. Fontos tényezõ, hogy a palánk alatt, természetesen a szabályok és a sportszerûség keretein belül, de amennyire lehet meg kell keseríteni Rebekkah Brunson életét.

Egy olyan pont van, amiben kár lenne bízni, mégpedig az, hogy a spanyolok esetleg elbízzák magukat. Egy ekkora klub ezt nem fogja megengedni magának, ráadásul a spanyol versenynaptár brutálisan telített, nem valószínû, hogy szeretnének egy harmadik meccset. A valenciai együttesbõl a gárda honlapjának Edwige Lawson nyilatkozott. A francia irányító azt emelte ki, hogy ha a keddi meccs második félidejében mutatott védekezésüket 40 percig tudják tartani, akkor reális gyõzelmi esélyeik lesznek.

Az elsõ mérkõzésen történt:

Cras Basket Taranto – ZVVZ USK Praha 56-73 (22-26, 17-9, 6-23, 11-15)

A Pécs-Salamanca páros elsõ meccse az elsõ játéknap egyik nagy talánya volt. A pécsiek mindenkit meglepve 30 percig remekül tartották magukat. A legérdekesebb kérdés itt az, hogy megismételhetõ-e ez pénteken este is, vagy a Pécs kedden legnagyobb esélyét szalasztotta el és innen már nincs esély a nagy bravúrnak számító gyõzelem megszerzésére.

A pécsi mérkõzésen a rájátszás-rutin nagyon sokat számíthat. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy most nem 6 vagy 7, hanem mindössze 3 nap van a két találkozó között és ekkor bizony már a fejrõl is szól a történet. Ebben nagyon nehéz felvenni a versenyt a Salamancával, elég azt nézni, hogy Torrens, Lyttle és Montañana az õsszel világbajnoki bronzéremig menetelt, Erika De Souza szeptember elején WNBA döntõt játszott, Snell 2006-ban pedig világbajnoki gyõzelmet ünnepelt. Ilyen rutint nem tud pályára tenni a Pécs. Az is nagyon fontos, hogy a meglepetés erejét is már eljátszotta a baranyai hölgykoszorú. Nem nyeretlen kétévesek alkotják a salamancai szakmai stábot, elképzelhetetlen, hogy ne reagáljanak az edzõik egy olyan meccsre, mint amilyen a keddi volt. Arról a találkozóról a spanyol beszámolókból arra lehet következtetni, hogy azért nem számítottak ilyen ellenállásra.

Hogy ne csak negatív forgatókönyveket vázoljunk: az a hazaiak mellett szól, hogy megvan a játékuk a Salamanca megszorongatásához. Zseljko Djokics megtalálta a rivális sebezhetõ pontjait és amíg lendülettel bírta a csapat, ezzel a pécsi lányok kõkeményen éltek is. Ami még hazai sikert vetíthet elõre, az az, hogy a hogy hispánoknak voltak komolyabb hullámvölgyei kedden. Amíg ezzel kint nem sikerült élni, hazai közönség elõtt a Pécsnek ilyen periódusból elõnnyel kell kijönnie.

Nem szabad szó nélkül elmenni az elmúlt napok eseményei mellett. Mint ismeretes a pécsi klubnak korábbi brazil centere, Graziane felé lejárt tartozása van, ami miatt a FibaEurope kizárta az átigazolásból az együttest. Hogy ennek milyen hatása lehet a fejekre? Egyszerû a válasz, semmi. A Pécs az ismert anyagi nehézségei miatt az elmúlt években rengeteg kritikus pillanatot élt át és ennek a játékra semmilyen hatása nem volt. Semmi jel nem utal rá, hogy pont az évad talán legnagyobb szurkolói és médiaérdeklõdéssel kísért találkozója elõtt omoljon össze mentálisan az együttes.

Az elsõ mérkõzésen történt:

Halcon Avenida Salamanca – Pécs 2010 76-60 (22-18, 14-9, 14-20, 26-13)

A pénteki program:

Ros Casares Valencia -MKB-EuroLeasing Sopron (0-1) 19:30
Pécs 2010-Halcon Avenida Salamanca (0-1) 18:00

Beretta-Familia- Szpartak Moszkva Vidnoje (0-1) 20:30
Nagyezsda Orenburg– Wisla Can-Pack Kraków (0-1) 19:00
Rivas Ecópolis-UMMC Jekatyerinburg (0-1) 20:30
Galatasaray-Fenerbahce (0-1) 20:00
USK Praha-Cras Taranto (1-0) 18:00
Kassa-Bourges (0-1) 18:00

Hirdetés