Hirdetés
Archivum

10. alkalommal vívhat Euroliga negyeddöntõt a Sopron:

:

Hirdetés

Ahogy arról nagy terjedelemben beszámoltunk, a Sopron Basket csütörtökön este 64-52-re legyõzte a Hatay-t az Euroliga 13. fordulójában és ezzel idén is biztosította helyét Európa nyolc legjobb csapata között. Fennállása során 10. alkalommal vívhat negyeddöntõt az Euroligában a soproni klub. Rövid múltidézés ezen történelmi pillanat alkalmából.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Írta: Nagy Norbert

Biztosan mindenki jól emlékeszik rá, hogy legutóbb tavaly a 2017/2018-as évadban vívott negyeddöntõt a Sopron az Euroligában. Akkor a Fenerbahce-t búcsúztatva bejutott a Final Four-ba a magyar csapat. A 2-1-re megnyert párharc bõvelkedett a fordulatokban. Az elmúlt évadban 10/4-es mutatóval a Sopron a csoportja második helyén zárt, ami pályelõnyt biztosított a rájátszásban. A párhuzamosan futó csoport harmadikja volt tehát az ellenfél, mely az egyébként akkor is bombaerõs kerettel dolgozó Fenerbahce lett.

Az elsõ találkozón még érvényesült a törökök nagyobb rutinja és 60-55-ös sikert arattak. Az óriási tét és a pályaelõny jelentette még nagyobb várakozás érezhetõen megfogta a mieinket. Játékban, tudásban viszont nem mutatkozott nagy különbség a felek között, így bizakodva várhattuk a visszavágót. Azt a visszavágót, ami nagyon nem indult jól. Hat perc alatt 17-4-re léptek el a törökök. A Sopronnak azonban volt tartása. Már az elsõ negyed végére 21-16-ra felzárkóztak a mieink, a második szakaszban pedig a vezetést is sikerült átvenni. A 36-36-os félidõ után fej-fej melletti küzdelem alakult ki, de a végjátékot minden tekintetben jobban bírta Roberto Iniguez együttese.

Az élet különös forgatókönyve, hogy a 78-72-es isztambuli bravúr alkalmával 13 ponttal, 8 lepattanóval, 5/5-ös mezõnymutatóval az az Alaina Coates bizonyult az egyik legjobbnak, akirõl tudjuk, hogy azóta már Euroliga meccsen nem lépett pályára soproni színekben. A sorsdöntõ harmadik találkozó elõtt hunyt el tragikus hírtelenséggel az édesapja és ezt követõen természetesen haza is utazott. A harmadik találkozót elképesztõ szurkolói összefogás és hangulat vezette fel. Olyan közeg alakult ki, ahol nem lehetett veszíteni. Esélyt sem hagyott riválisának a Sopron és 67-46-os gyõzelemmel bejutott a Final Four-ba. Azóta már tudjuk, hogy a négyes döntõt sikerült elhozni a Novomatic Arénába és itt egy felejthetetlen elõdöntõ után a fináléban léphetett pályára a Sopron.

A 2018-as soproni Final Four felvezetéseként a Fenerbahce elleni párharcot megelõzõ  negyeddöntõket már összefoglaltunk. A tavalyi cikkünkben az alábbiak szerint idéztük fel ezeket a párharcokat:

kifejezetten jól mutatkozott be a Sopron az Euroligában. Az elsõ soproni szerepelés alkalmával az 1999/2000-es évadban a cseh Gambrinus Brno volt az ellenfél a negyeddöntõben. Ekkor 2-1-re nyerték a párharcot a csehek. A Brno volt pályaelõnyben, a két hazai meccsüket magabiztosan hozták. Hazai pályán azonban, ahol a párharc második találkozójára került sor, Lara Mandic és Daliborka Vilipic ponterõs játékával 74-67-es gyõzelmet aratott a Sopron.

A 2000/2001-es negyeddöntõben a késõbbi ezüstérmes USVO volt az ellenfél. A bombaerõs francia csapattal hatalmas izgalmakat tartogató elsõ meccset játszott a Sopron Valenciennes-ben. A 24 pontos Daliborka Vilipic, a 20 pontos Balogh Judit és a 15 pontos Zuzana Zirkova klasszis teljesítményével teljesen nyílttá tették a csatát a soproniak. Végül 70-67-es francia siker született. A második találkozó végjátékában érvényesült az USVO fölénye. A 85-68-as gyõzelmüknek köszönhetõen 2-0-ra nyerték a párharcot.

A 2001/2002-es szezonban a negyeddöntõben az MBK Ruzomberok volt az ellenfél. A rózsahegyiek az utolsó igazán nagy évüket futották ekkor. A pályaelõny is náluk volt a párharcban és a két hazai meccsüket összességében magabiztosan nyerték. A második találkozón azonban saját közönsége elõtt egy emlékezetes meccset vívott a magyar csapat. Az utolsó 15 percben állva hagyva riválisát 87-68-as gyõzelmet arattak a 22 pontos Zuzana Zirkova vezette soproniak.

A 2002/2003-as negyeddöntõben ismét a Gambrinus Brno jött szembe. A pályaelõny a késõbbi bronzérmes cseheknél volt, akik hazai környezetben 20 és 16 pontos gyõzelmekkel juttatták érvényre akkor erõsebb keretüket. Azonban ebben az évben sem maradt gyõzelem nélkül a negyeddöntõben a Sopron. A hazai találkozó végletekig kiélezett, máig emlékezetes utolsó percet hozott. Ennyi év távlatából is emlékezhetünk Lichnerová, illetve Machova kihagyott büntetõire. Hogy aztán 5 másodperccel a vége elõtt Lichnerová értékesítse azt a két sorsdöntõ büntetõt, amivel sikerült kivívni a harmadik meccset.

A 2003/2004-es negyeddöntõ a Natalia Hejkova nevével fémjelzett idõszak elsõ évére esett és ennek a korszaknak a legnagyobb nemzetközi dobása volt. A Jurgita Streimikyte-vel megerõsített soproni csapatra a késõbbi gyõztes USVO várt. A korszak topcsapata volt az a Valenciennes, mely természetesen pályaelõnnyel rendelkezett. Ennek ellenére három jó meccset sikerült velük vívni. Az elsõn még 80-68-as gyõzelmet arattak. A második találkozón azonban sikerült egyenlíteni 69-65-ös gyõzelemmel. Ugyan elment egy 10 pontos elõny, de végül pontosabbnak bizonyult a Sopron. Sokáig ugyanez igaz volt a harmadik meccsre is. A végjátékig sikerült nyílttá tenni a csatát és mindössze 62-59-re maradt alul a soproni együttes.

Legközelebb a 2005/2006-os évadban jutott el a negyeddöntõig a Sopron. Akkor szintén az USVO volt az ellenfél. A francia klub utolsó nagy nemzetközi menetelését hozta ez a szezon. A párharcban õk rendelkeztek pályaelõnnyel és az elsõ meccsen nagy különbségû gyõzelmet arattak. A második találkozón azonban sikerült szorosabb végjátékot kialakítani. A 74-69-es soproni sikerükkel 2-0-ra nyerték a párharcot a gallok és ezzel bejutottak a Final Four-ba.

Hogy mennyire átalakult az európai nõi kosárlabdázás és milyen nagy eredmény az, hogy a Sopron ott tud lenni a legjobbak között, arra kiváló példa a 2006-os negyeddöntõ. A Sopron az egyetlen, amelyik abból a nyolc gárdából még mindig tagja az Euroliga mezõnyének. Nagyon meg kell becsülni ezt!

A 2006/2007-es évadban a negyeddöntõben a Szamara volt az ellenfél. Ez még a Moszkvába költözés elõtti Stepanova-Wauters-Valdemoro – féle idõszakuk volt. Ezt követõen teljesítettek még két évet CSZKA Moszkvaként, de annak a történetnek nagyon hamar vége lett. Visszatérve a párharcra, az elsõ meccs kifejezetten élesen alakult, a negyedik negyed közepéig látótávolságban maradt a Sopron. A vége 75-62-es vereség lett. A második meccs elején egy nagy futással ellépett az orosz gárda és behúzva a soproni találkozót 2-0-val léptek tovább.

Az összeállítás végére elérkeztünk a tavalyi csodát megelõzõ utolsó negyeddöntõig, a 2009-es Bourges elleni legalább annyira emlékezetes párharchoz. Ennek a megnyerésével jutott el a Sopron a salamancai Final Four-ba, mely egészen az elmúlt évadig a legjobb Euroliga szereplése volt a klubnak. Az elsõ meccsen kiemelkedõ harmadik negyeddel 68-65-ös gyõzelmet aratott a Sopron. Jelena Milovanovic 25, Honti Kata 15, míg Amber Holt 12 pontot szerzett. A második találkozó kiemelkedõ hangulatban zajlott Sopronban. Olyan önbizalommal játszhatott a csapat, melyre a franciáknak nem volt válaszuk. A legnagyobb különbség 17 egység volt 50-33-nál. A 70-63-as gyõzelem alkalmával Jelena Milovanovic lett a legeredményesebb 21 ponttal, míg Honti Kata 19 ponttal zárt.

Hirdetés