Hirdetés
Archivum

10 csapat vehet részt a pótselejtezõn:

:

Hirdetés

A FIBA Europe végrehajtó bizottságának hétvégi ülését nagy várakozások elõzték meg. Az európai férfi és nõi szakág jövõjét alapvetõen befolyásoló intézkedésekre lehetett számítani és végül nem is kellett csalódnunk. Amíg a férfiaknál már a 2011-es EB-t is 24 csapattal bonyolítják le, addig a hölgyeknél eltörlésre került a B-divízió, így 2011-ben 10 csapat még pótselejtezõn mérkõzhet meg egymással, 2012-tõl pedig a jelenlegi A és B-dívizió gárdái együtt küzdenek majd a kontinenstornán való részvételért.
 

Foglalkozzunk a hölgyekkel, mert az oldalunk olvasóit elsõsorban a nõi szakág történései foglalkoztatják, illetve a nagy médiumokban is errõl esett kevesebb szó. A 2011-es Eb pótselejtezõjének változásáról már az elmúlt értesítették a nemzeti szövetségeket, így erre Törökországban már csak rá kellett pontosítani.
 

Eltörlésre került a B-divízió, ennek megfelelõen pedig a 2011-es EB-re idén nyáron nem kvalifikáló 10 gárda közül senkinek sem kell a kiesés elkerüléséért játszani. A pótselejtezõket tehát 10 együttessel rendezik meg. A csapatokat két ötös csoportba osztják és a csoportgyõztesek mérkõznek majd az egy fennmaradt helyért. A pótselejtezõt a 10 ország egyikében rendezik meg jövõ tavasszal, a helyszínrõl a beérkezõ pályázatok elbírálása után októberben döntenek. A két csoportgyõztes közötti döntõt pedig már az EB helyszínén, Lengyelországban vívják az együttesek, három nappal a torna kezdete elõtt. A FIBA Europe sajtóközleménye szerint azért választották ezt a formát, hogy ne kelljen a pótselejtezõs csapatoknak sokat utazniuk és az innen továbbjutó együttes ne fáradtan érkezzen az eseményre.
 

Mivel a B-dívizió eltörlésre került ez azt jelenti, hogy 2012-tõl a második vonal kilenc tagja is versenybe szállhat majd a kontinenstornán való részvételét. Érdekesség, hogy ennek ellenére 2011-ben még megtartják a B-divízió küzdelmeit, de már komolyabb tét nélkül. Az érintetteket azzal motiválják, hogy a második vonal elején végzett csapatok kedvezõbb kalapból várhatják a 2012-es EB-selejtezõk sorsolását. Az európai szövetség egyébként úgy kommunikálja a drasztikus átalakításokat, hogy minél több nemzeti csapatnak szeretnék megadni a lehetõséget az EB részvétel kivívásához.
 

Ha egy kicsit magyar szempontból nézzük a változtatásokat, akkor a nõi szakágnak egy rossz szava sem lehet. Bár igaz, hogy jövõre az eredeti számításokkal ellentétben a pótselejtezõn több csapatot kellene megelõzni, azonban némi éllel megjegyezhetjük, hogy a nyáron látott magyar válogatott számára teljesen mindegy, hogy mennyi riválissal találkozik. Komolyra fordítva a szót, ennyi hiányzóval 2011-ben sem tudnánk sikert elérni, míg egy teljesebb kerettel a nagyobb mezõnyben is reális esélyünk lehet. A B-divízió eltörlése pedig végre teret nyithat a tudatos válogatott építésnek. Nem lesz ott a fejünk felett a kiesés réme és egy rosszabbul sikerült nyár után, a következõ évben ugyanúgy az EB részvételért mehetünk majd.

Hirdetés