Hirdetés
Archivum

10 nappal az Európa-bajnokság után:

:

Hirdetés

Múlt héten vasárnap ért véget a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság, mely a magyar válogatott 7. helyét, illetve Spanyolország címvédését hozta. A torna zárása után egy héttel Székely Norberttel beszélgettünk a tapasztalatokról.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A 2001-es franciaországi kontinenstorna óta nem jutott magyar csapat a nyolc közé. A beszélgetésünk elején így rögtön arról kérdeztük Székely Norbertet, hogy véleménye szerint az idei évre miben került közelebb az európai élmezõnyhöz a magyar csapat.

„Elõször szeretnék gratulálni az U18-as válogatottnak, hogy ilyen csodálatos eredményt ért el. Ez mindenképpen az egyik, amiben közelebb kerültünk az európai élmezõnyhöz. Az utánpótlásunk olyan szinten javul, hogy évrõl évre egy vagy két csapatunk a négy között van.” – kezdte válaszát a szövetségi kapitány, majd így folytatta:

„Ennek a sikerei már kezdtek begyûrûzni a felnõtt válogatottba is. Az U20-as játékosok, akik ott vannak most velünk, illetve az elõzõ évek sikercsapataiból – az 1997, 1998-as generáció – már nagy mértékben kerültek a felnõtt válogatottba. Ez a frissesség, ez az energia, ez az erõ, ez a büszkeség arra, hogy õk már az utánpótlásban komolyabb eredményeket értek el, feltétlenül közelebb vitt minket az élmezõnyhöz.”

A beszélgetésünk során Székely Norbert a védekezést emelte ki. „Ami még közelebb vitt minket, az a védekezés. Ezen a téren képesek voltunk a szlovén meccs kivételével egészen magas szinten teljesíteni. Ez a magas szintû teljesítmény alapvetõen nyugodtságot adott a csapatnak abban a tekintetben, hogy kiegyensúlyozottak legyünk.”

A szakember szerint összetett feladat a csapat további fejlõdésének biztosítása: „Sok összetevõs ez. A legfontosabb, hogy megfelelõen legyenek versenyeztetve a játékosok. Nagyon jó és pontos felkészültség kell egész évben ahhoz, hogy utána a válogatottban ki tudják teljesíteni a tudásukat. Ehhez az kell, hogy játszanak, játszanak. A válogatottak legtöbbje játszó játékos a klubjában.” – fogalmazott Székely Norbert, aki a szövetség részérõl érkezõ bizalmat és a tervezhetõséget is méltatta.

„Tovább is mehetünk. Az, hogy ezt ki tudjuk mi használni, nekünk egy folyamatos munkára van szükségünk. Köszönet azért, hogy ilyen kitartás van a szövetségen belül a szakmai stábok tekintetében. Ez folyamatos munkát tesz lehetõvé. Így sokkal jobban ismerjük mi edzõk az utánpótlás terén a játékosokat, nem kell minden évben újabb és újabb csapatokat építeni. Folyamatos munkát tudunk végezni.”

A fizikális felkészültség fontosságát többször is kiemelte Székely Norbert a lapunknak adott értékelésében. „Nagyon fontos, hogy fizikálisan is fejlõdjenek tovább a játékosok. Ha fizikumban megmaradunk egy átlag-szinten, akkor nem tudunk belépni a topcsapatok közé Európában. Ha fizikálisan tovább tudunk fejlõdni, akkor igen. Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy erõsebbnek kell lenni vagy nagyobbnak. A mai kosárlabda a gyorsaság játéka.” – összegzett a szövetségi kapitány, aki szerint a további elõrelépés kulcsa is a fizikumban keresendõ.

„A fizikumon belül maradva az edzések intenzitása, gyorsasága még nem feltétlenül az, amit Európa tud. Amit én tapasztaltam, hogy három-négy-öt edzésen keresztül kiválóan tudunk egy bizonyos szintet tartani. Az ötödik-hatodik-hetedik edzésen már nem tudunk ugyanolyan sebességen dolgozni. Itt nem arról van szó, hogy a védõ nélküli mozgásokat nem tudja valaki egészen gyorsan megcsinálni, hanem a védõvel történõ mozgásokat. A védõ nyomására, jelenlétében történõ mozgásokat kell sokkal gyorsabban végrehajtani edzésen és fordítva is. A védõ mozgásokat is aktív támadó ellen.”

Felvetettük Székely Norbertnek, hogy az elmondottak alapján talán korai is lett volna még ezen fiatal, feltörekvõ csapat számára az olimpiai selejtezõ. Válogatottunk szakvezetõje is hasonlóan látta a kérdést.

„Egyértek. Én azt gondolom, hogy nagyon nagy dolog lett volna, ha ott vagyunk. Akartunk ott lenni és éhesek voltunk rá. Ha azonban nézem azokat a csapatokat, akik oda jutottak, sokkal rutinosabb, sokrétûbb csapatok, mint mi. Hogy ne kerüljem meg a kérdést. A fejlõdés nehezen lesz mérhetõ innentõl kezdve számszakilag, eredményekben. Hetedikek lettünk és az egy nagyon érdekes hely. Azt mondtam az Eb elõtt, hogy a cél: belépni az elitbe hosszú távon. Az elitet Magyarországnak úgy kell tekintenie, hogy a harmadik-hatodik hely. Azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a következõ 5-10 évben a magyar válogatottak Eb-döntõt tudnak játszani, azt viszont igen, hogy a 3-6. helyre oda tudnak érni. Ehhez viszont egy tudatos építkezés és szerencse is kell.”

A 2021-es Európa-bajnokságot Spanyolország és Franciaország közösen rendezi. A selejtezõ-sorozat 2019. novemberében indul, majd 2020. novemberében folytatódik, végül pedig 2021. februárjában zárul. A jövõ év februári hivatalos válogatott idõsáv a tétmérkõzéseket tekintve az olimpiai selejtezõnek van fenntartva az ide jogot szerzett együttesek számára.

Beszélgetésünk végén Székely Norbertet a nemzetközi trendekrõl is kérdeztük. „Érdekes helyzet, mert amikor az ember kívülrõl nézi, sokkal pontosabb képet tud alkotni és több információja van a teljes mezõnyrõl. Én belülrõl nagyon koncentráltam a mi csapatunkra és arra, hogy az aktuálisan következõ válogatottak elleni felkészülés legyen meg. Azokkal a csapatokkal, akikkel játszottunk, három-négy meccset is láttam. Összességében viszont meg kell még néznem egy csomó mérkõzést ahhoz, hogy átfogó tapasztalatom legyen. Ez meg fog történni a következõ napokban, hetekben. Most röviden azt tudom mondani elsõ benyomásként, hogy a nõi kosárlabdázás elõre lépett Európa-szerte. Volt egy mélypont 6-8 évvel ezelõtt és ahhoz képest elõrébb lépett, ami egy tartós fejlõdési pálya lehet.” – összegzett a kapitány.

Hirdetés