Hirdetés
Archivum

12 éve rendezték a legdrámaibbat:

:

Hirdetés

12 éve, 2000. április 6-án rendezték Rózsahegyen a nõi kosárlabda Euroliga történetének talán legdrámaibb döntõjét, melyben a SCP Ru¾omberok kétszeri hosszabbítás után 67-64-re verte a Bourges alakulatát.

Álomdöntõre került sor 12 évvel ezelõtt a nõi kosárlabda Euroligában. A címvédõ, 1999-es bajnok SCP Ru¾omberok és a sorozat 1997-es és 1998-as gyõztese a Bourges mérte össze az erejét. Az elõdöntõben a franciák 58-55-re verték a Dinamo Moszkvát, míg a hazaiak 63-55-re gyõzték le a Brnót.

A korszak kétségkívül két legjobb hölgykoszorújának találkozóját óriási várakozás elõzte meg. A jegyzõkönyvekbe 4000 nézõ került, de bajban lettek volna a szervezõk, ha mindenkinek ülõhelyet kell biztosítani a csarnokban. A lelkes publikum sokáig nyeregben érezhette magát. A hazaiak a 31-27-es szünet is nagyon sokáig tartották még 4-6 pontos elõnyüket.

A franciák a késõbb MVP-nek megválasztott és 24 pontig jutó Cathy Melain vezérletével egyenlítettek, majd Souvré tripláinak köszönhetõen az utolsó percbe érkezve már 52-49-es elõnyben voltak. 15 másodperccel a lefújás elõtt még csak duplára ment a Ru¾omberok, de a tiszta ziccerük leperdült a gyûrûrõl.

Hatalmas csata alakult ki a lepattanóért, majd egy kisebb kavarodás után a triplavonalon kívül álló Iveta Bieliková kapta a labdát, aki 10 másodperccel a végsõ dudaszó elõtt ráemelte a dobást. És… a tripla behullott… Minden kéz örömittasan lendült a magasba a csarnokban, jöhetett a ráadás. Bieliková rendkívül idegesen játszott a találkozón, ezt megelõzõen kétszer adta el a labdát és volt egy rendkívül gyenge triplakísérlete is, de ezúttal csodát tett.

Az elsõ hosszabbítás nem hozott döntést, mindkét gárda 7-7 pontig jutott. 59-59-rõl jött a második ráadás. Itt az ekkor már 40 percet pályán töltõ és a második hosszabbítás kezdete elõtt 19 pontnál járó Natalia Svisceva csodát tett: 8 pontot szerzett az utolsó 5 percben, mely során extázisban játszva nem tudott hibázni. Végül 67-64-re nyert és megvédte a címét az SCP Ru¾omberok.

Volt magasabb színvonalú Euroliga döntõ, nem is egy azóta, de ennél fordulatosabb aligha. „Nem hiszem, hogy volt részem valaha ennél drámaibb találkozóban.” – így emlékezett vissza erre a fináléra Natália Hejková, aki azóta még kétszer nyert Euroligát, igaz azt már nem az SCP Ru¾omberok szakvezetõjeként.

Statisztika

Hirdetés