Hirdetés
Archivum

13 pontos hátrányból felállva elõdöntõs Franciaország:

:

Hirdetés

Franciaország 68-63-ra legyõzte Kanadát a riói olimpia negyedik negyeddöntõjében. Megismétlõdik az elõdöntõben a 2012-es finálé, hiszen a francia válogatott az Egyesült Államokkal mérkõzik a döntõbe kerülésért.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Kanada remek benyomást keltett a csoportkörben, ahol három gyõzelmet szereztek és megszorongatták Spanyolországot is. Sokáig úgy nézett ki, hogy minden eddiginél nagyobb bravúrt érhetnek el. A szoros elsõ perceket követõen 7-7 után a juharlevelesek 14-7-re léptek el és az elsõ szakaszban végig kézben tartották az irányítást. Végül 10 perc játékot követõen 25-16-ra vezettek Franciaország ellen.

A második negyed elején sem változott a játék képe, újabb 3 percig nem találtak be a gallok és ez idõ alatt 29-16-ra lépett el Kanada. A második etap közepére Gruda és Epoupa hozta 10 pont alá csapata hátrányát 29-20-nál. Az igazi fordulatot pedig Ayayi és Skrela triplái hozták el, amikkel 29-26-ra kapaszkodtak fel a franciák. A félidõ hajrájára kicsit megtört a francia lendület, de Valerie Garnier csapata így is idõben megfogta a találkozót és a szünetben a 37-32-es kanadai elõny teljesen nyílt folytatást vetített elõre.

A harmadik negyed elején tovább szigorítottak védekezésükön a franciák és Michel triplájával 37-37-nél már egyelõ volt az állás. Büntetõkkel tudta tartani a lépést Kanada, az elsõ mezõnykosarukat 5 és fél perc játékot követõen szerezték. Ezzel 43-42-nél megint náluk volt az elõny. Innentõl kezdve a harmadik negyedben váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a csapatok.

A záró szakasz 50-50-rõl indult. Az elsõ találatot még Kanada jegyezte, de erre 8-0-val válaszolt Franciaország. Ebbõl a sorozatból 6 ponttal vette ki a részét Marine Johannes, így 58-52-re ellépett az európai gárda. Ez volt az a pillanata a találkozónak, amikor Kanadát végleg elbizonytalaníthatta volna a francia csapat. Ekkor azonban õk is belehibáztak a meccsbe és Kim Gaucher Smith, aki pár hónapot hazánkban is játszott, egy triplával visszahozta csapatát a meccsbe.

A kanadai felzárkózás egészen 60-59-ig tartott. Errõl az állásról érkeztek az utolsó 2 percbe a csapatok. Támadhatott is a vezetésért Kanada, de nem éltek vele. Bár az utolsó 84 másodpercben Epoupa kettõ és Skrela egy büntetõt kihagyott, de Franciaország így is behúzta a gyõzelmet. Amikor 39 másodperccel a vége elõtt Skrela dobása célt ért, 64-59-nél eldõlt a találkozó. 64-61-nél még volt labdája Kanadának, de dobóhelyzetet nem tudtak kialakítani.
 

A 68-63-as francia sikerbõl Gruda 14, Ayayi 12 ponttal vette ki a részét.

Eredmény
Franciaország – Kanada 68-63 (16-25, 16-12, 18-13, 18-13)

Statisztika

Hirdetés