Hirdetés
Magyarország

A Lyon lesz a DVTK HUN-Therm vendége:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán 18 órától a DVTK HUN-Therm az LDLC Asvel Feminin gárdájával mérkőzik a női kosárlabda Euroliga 8. fordulójában. Nézzük, hogy miként alakult a francia gárda formája az utóbbi hetekben.

Kezdődik az alapszakasz második köre az Euroligában. Ez azt jelenti, hogy a két csapat már találkozott a csoportban. Egészen pontosan október 4-én 67-57-re nyert a DVTK a Lyon otthonában. Az egy nagyon speciális összecsapás volt. A Lyon a FIBA Női Szuperkupán elszenvedett pofonból érkezett, a DVTK egy sikerrel megvívott selejtezőből. A mieinknél Ana Tadics első mérkőzését játszotta az Euroligában, illetve akkor rendelkezésre állt Kányási Vera és Milica Jovanovic. A Lyon gárdájából Marine Johannes, Julie Allemand, Helena Ciak és Gabby Williams hiányzott. Nem sokkal ezen találkozót követően esett ki a rutinos center Sandrine Gruda és azt is tudjuk, hogy belső posztokra azóta Stefanie Dolson-t szerezték meg.

Ritkán szoktunk ilyen névsorolást tartani egy decemberi összecsapás előtt, hiszen az év ezen szakaszára már jobban kiforrnak a keretek. A Lyon viszont igazából csak a novemberi szünet utolsó napjaira állt össze. Azt gondolhatnánk, hogy azóta minden a helyén van, de ez nincs így. A bajnokságban az utolsó három meccsüket megnyerték, köztük november 26-án a listavezető Villeneuve d’Ascq otthonában is győztek, Öten jutottak 10 egység fölé: Williams 14, Allemand és Miyem 13-13 pontot ért el. 13 triplát értékesítettek és általánosságban is elmondható, hogy kiválóan dobtak. Az 59 mezőnykísérletükből 32 sikeres lett.

Az Euroligába viszont nem sikerült átmenteni ezt a formát. Hiába a nagy remények, már a szünet utáni első meccsen a Lublinnal is megszenvedtek. Akkor Stefanie Dolson utolsó másodperces duplájával még behúzták a győzelmet. Egy héttel később viszont kellemetlen meglepetés érte őket, amikor hasonló utolsó másodperes kosárral 86-85-re kikaptak a Sepsi-től. A csoport utolsó helyezettjei ellen mindenképpen szükség lett volna két magabiztos diadalra. Nem is dobtak rosszul, de árulkodó adat, hogy az egymás elleni összecsapásokat leszámítva mindkét újonc ellenük szerezte a legtöbb pontot.

Amióta bekapcsolódtak a munkába: Williams 33.1 perc alatt 11 pontot, Johannes 25.1 perc alatt 13.5 pontot, Dolson 19.1 perc 9.5 pontot átlagol. Egyértelműen húzóemberek lesznek idővel, miközben Alexia Chartereau továbbra is meghatározó és ugyanez elmondható Julie Allemandról is. Marine Fauthoux szerepe csökkent némileg, de még érezhetően formálódik a keret. Ugyanakkor beszélhetünk bármilyen változásról, amíg a mezőnyben a legkevesebb lepattanót és legkevesebb szerzett labdát jegyzik, amíg a második legtöbb eladott labdával is a Lyon rendelkezik, érdemi előrelépés nem lesz. Reméljük ez nem a DVTK ellen történik meg.

Hirdetés