Hirdetés
Magyarország

Egy érzelemdús este kapitányi villámértékelése:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott 81-75-re legyőzte Japánt a soproni olimpiai selejtező második napján. A sokáig emlékezetes diadal után Székely Norbert szövetségi kapitány értékelt lapunknak.

Nem szabad így kérdés nélkül kezdeni egy rövid értékelőt, de mindenkiben dolgoznak az érzelmek. Gratulálok! Ez hihetetlen volt!

Köszönjük szépen! Én is azt gondolom, hogy hihetetlen! Sokszor használtam ezen az estén azt a kifejezést, hogy ez egy mérföldkő, csak jelen pillanatban azt nem tudjuk, hogy milyen mérföldkő.

Nagyon büszkék lehetünk erre a mérkőzésre! Csapatként játszottunk, megtaláltuk a kohéziót, megtaláltuk azokat a sarokpontokat, amikkel fel tudtuk építeni a mérkőzésünket. Ráadásul mérkőzés közben tudtunk változtatni és ez nagyon fontos volt.

Mik voltak ezek a sarokpontok?

Nem ez volt a terv, hogy állandóan váltunk. A végén erre kényszerültünk és működött. Ezen felül meg tudtuk mozgatni a labdát, be tudtuk passzolni a labdát és tudtunk támadólepattanókat szerezni.

Amit a japánok  csináltak a spanyolok ellen, hogy teljesen elbizonytalanították őket, most hasonló történt. Az, hogy mi képesek voltunk ezen a sebességen játszani, vitt tovább minket és ezzel bizonytalanodtak el a japánok. Nagyon örülök, hogy így van, de nem gondoltuk volna.

Amikor az első negyedben elszakadt ellenfelünk, lejátszódott benned, hogy ismétlődhet a történelem?

Kérdés, hogy melyik történelem. Ha a csütörtöki Kanada elleni mérkőzésre gondolsz, akkor nem. A történelem az Európa-bajnokságról a szerbek legyőzésével vonható párhuzamba, amikor ugyanígy 81-75-re nyertünk. Hasonló stílusú csapatot tudtunk megverni akkor is, rendkívül büszkék lehetünk erre az eredményre.

Sokat beszéltünk a japán válogatottról az elmúlt hetekben. Most végre megtapasztalhattuk a saját bőrünkön is a játékukat. Azt kaptad, amit vártnál az olimpiai ezüstérmestől?

Egyértelműen azt hozták, amit tudnak. Mi pedig ezen tudtunk úrrá lenni. Amikor már úrrá lettünk rajta, akkor utána tovább is léptünk és ez nagyon fontos.

Szimbolikusan, a magyar kosárlabdának is egy nagyon fontos lépés volt.

Igen, nagyon fontos volt. Ugyanakkor úgy kell gondolkodni, hogy a következő mérkőzés lesz az igazán fontos. Meg kell nyerni azt is.

Meddig ünnepelhetünk a mai diadal után?

Pénteken meg kell ünnepelni, majd a játékosoknak is helyére kell tenni ezt az eredményt. Szombaton már edzést kell tartani és felkészülni a spanyolok ellen, ahol kiharcolhatjuk a továbbjutást.

Bár vasárnap születhet egy olyan eredmény, ha Kanada legyőzi Japánt, hogy számukra tét nélküli találkozó lesz biztos továbbjutóként. Ettől függetlenül most jön két nap, amikor nagyon higgadtnak kell maradni. Talán ez a legnehezebb feladat most. Képletesen fogalmazva, mi a jó lépés ilyenkor, nyilván elvenni az okostelefont vagy elzárni a világtól a csapatot, nem lehet?

Nem szabad ilyenben gondolkozni, mert nem szeretném kihagyni az érzelmi szegmenst. Azt a szegmenst, ami a család, a szeretet, a barátok szegmense. Ők ugyanennyit tudnak segíteni és helyretenni bizonyos dolgokat, így ezt nem szeretném kihagyni.

Koncentrálni viszont koncentrálni kell, de ez a csapat nagyon tud koncentrálni.

Hirdetés