Hirdetés
Archivum

18 órától Sopron Basket – Aluinvent DVTK elõdöntõ a Magyar Kupában:

:

Hirdetés

Szombaton az elõdöntõkkel folytatódik a program a Sopronban zajló Magyar Kupa nyolcas döntõje során. 18 órától a Sopron Basket és az Aluinvent DVTK méri össze az erejét.

Ha az elsõ elõdöntõ felvezetése kapcsán azt írtuk, hogy ellentétes úton érkeztek a csapatok a torna ezen szakaszához, akkor ez ebben a párosításban is igaz. A Sopron Basket szervezett, jó játékkal könnyedén érvényesítette fölényét az egyik legjobbja nélkül felálló PEAC-Pécs ellen. Az Aluinvent DVTK viszont egy szenvedõs, a vártnál jóval szorosabb meccsbe bonyolódott a PINKK Pécsi 424 gárdájával.

Nézzük röviden a negyeddöntõket. A Sopron a saját meccsével maximálisan teljesíthette a kitûzött célokat. A koncentrációra egyáltalán nem lehetett panasz. Szemmel láthatóan sikerült az eredményes nemzetközi szereplés után ráhangolni a keretet erre a hétvégére. Emellett széles rotációt tudott alkalmazni Roberto Iniguez. A DVTK esetében sem történt nagy gond pénteken. Van ilyen egy csapat életében, hogy az elõzetesen könnyebbnek elkönyvelt meccsen nem sikerül leszakítani a riválist. Utána pedig már kialakul egy adok-kapok egylabdással végjátékkal.

A Sopron és a DVTK csapata idén kétszer találkozott. Elõbb október elején, majd január közepén. Azóta annyi minden történt, hogy azokból a meccsekbõl és statisztikákból messzemenõ következtetést nem lehet levonni. Ettõl függetlenül az eredményt természetesen rögzíteni kell egy beharangozóban. A Sopron mindkét mérkõzést magabiztosan nyerte, Miskolcon 79-65-re, míg hazai pályán 79-62-re tudott gyõzni.

A pénteki teljesítmények alapján a soproni csapat az esélyes ebben a párharcban. Sõt, nyugodtan mondhatjuk, hogy a végsõ gyõzelemre. Sokszor leírtuk már ezeken a hasábokon, hogy nagyon jó úton jár Roberto Iniguez együttese. Ráadásul nem látszódott olyan teljesítmény, mely alapján ki lehetne emelni egy nagy kihívót.

A hazaiak szempontjából kedvezõen alakult a negyeddöntõ képe. Az kiemelten fontos lehetett, hogy kilenc nap után – ennyi ideje nem játszott meccset a Sopron – a kulcsjátékosok jó formában térjenek vissza. A 12 perc alatt elért hét tripla, az elsõ félidõ domináns támadójátéka és a mindig kiváló védekezés önmagáért beszél. Ugyanakkor annak a magnak, amelyik nagy terhelést kapott az elmúlt hetekben, nem kellett sok idõt a pályán töltenie. A kevesebb lehetõséget kapó játékosok pedig fegyelmezett teljesítménnyel jól tartották az eredményt.

A DVTK esetében nem sok jót ígér a pénteki 32,3%-os mezõnymutató. A negyeddöntõben 65 kísérletbõl mindössze 21 lett sikeres. Hiába nyerte a lepattanócsatát Stefan Svitek együttese, különösen a tízzel több támadólepattanója kiemelendõ, ha nem sikerült második esélybõl betalálni, akkor abból nem lehet profitálni. Egyértelmû, hogy maradtak tartalékok a DVTK keretében. Egyéni teljesítmények szintjén és csapatjátékban is. Óriási kérdés, hogy egy nap alatt fel lehet-e hozni magasabb szintre a keret tagjait. Nyilván egy elõdöntõ hangulata teljesen más, jobban pörögnek a csapatok.

Ha a válogatott szünet óta eltelt meccseket nézzük, akkor tudott kialakítani bármelyik hazai együttes élesebb meccset a Sopronnal, ha védekezésben fel tudta venni a kesztyût. Ebben például a pénteki negyeddöntõhöz képest javulnia kell a DVTK-nak, ahol sok könnyû pontot engedélyezett a riválisának. Emellett, ha a lepattanók terén tartotta a lépést az aktuális ellenfél a Sopronnal és jöttek a távoli dobások. Ezek lehetnek a meghatározó mutatók, de meglepõ lenne egy szoros végjáték.

Hirdetés