Hirdetés
Archivum

20 pontos gyõzelmet aratott a PEAC a Namur ellen:

:

Hirdetés

A kezdeti görcsösséget gyorsan leküzdve összességében magabiztos 68-48-as gyõzelmet aratott a Belfius Namur ellen a PEAC-Pécs fennállása elsõ hazai Európa Kupa mérkõzésén.

A történelmi találkozón az ellenfél a belga bajnokságban még veretlen Belfius Namur volt. Mindkét csapat alulmaradt az Európa Kupa elsõ fordulójában a francia riválisával szemben, így még nagyobb téttel bírt az összecsapás. A továbbjutási esélyek életben tartásához ugyanis egyik oldalon sem fért bele a vereség. Az Európa Kupa még egy csoportmeccs szintjén is más, mint akár a Közép-európai Liga. Az ebbõl adódó görcsösség pedig érzõdött az elsõ percekben pécsi oldalon.

Reid szerezte az elsõ pontot, majd a belgák azonnal egyenlítettek. Ezt követõen sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A DVTK elleni rangadóhoz képest sok hiba csúszott a pécsiek játékába. Az elsõ 10 perc végén két védekezésbeli kihagyás után elõbb a pályafutása csúcsától már messze járó Wambe talált be, majd a jó fizikai adottságokkal rendelkezõ, de hamar elfáradó Sissoko értékesített egy 2+1-es helyzetet.

A második negyed elején õrizte elõnyét a belga gárda, még 25-20-ra is vezettek. A PEAC lassan rendezte a sorait és a fordulópontot Fûrész Dia triplája jelentette, mellyel 13-11 után 27-25-nél ismét elõnyben volt a pécsi alakulat. A játékrész közepén ritka jelenetnek lehettünk szemtanúi. Egy palánk alatti csatározás után megállapíthatatlan volt, hogy kirõl ment ki a labda. A belgák jöhettek, amivel a publikum nem értett egyet. LaToya Williams azonban egy széles mosollyal kiintegetett a közönségnek, hogy õ ért utoljára a labdához.

Zeljko Djokic a félidõ hajrájához érkezve rendelte magához tanítványait. A PEAC igyekezett letámadással is megzavarni ellenfelét. Az elsõ félidõ utolsó percébe fordulva Reid a triplavonalon állva szerzett egy távoli duplát, majd Horváth Lilla büntetõkbõl növelte tovább az elõnyt. A PEAC ezzel a szünetben 33-27-re vezetett, ami összességében egy 13-2-es futást jelentett. Sajnos az elsõ félidõben akadtak gondok a FIBA Europe számára készülõ statisztikával és a „play by play” jegyzõkönyvvel is, de a fontosabb statisztikai mutatókban a számok reálisnak tûntek. Érdemben nem mutatkozott különbség a felek között. Az elsõ félidõben mindkét oldalnak 5-5 jó perce volt igazán.

A fordulatot a harmadik negyed eleje hozta meg. A PEAC ugyanazzal az ötletes, gyors és nem utolsó sorban pontos játékkal rukkolt elõ, ami a DVTK ellen is sikert eredményezett. A belgák pedig több mint 4 percig nem találtak be. 9-0-s szériát csinált a PEAC, ami összességében már egy 22-2-es sorozatot jelentett. A belgák kosárcsendjét a WNBA-ben a San Antonio Silver Stars színeiben pár mérkõzést játszó Julie Wojta törte meg egy triplával. A vendégek ezt követõen többször is ostromolták a 10 pontos lélektani határt, de nem tudtak alá kerüli. Hol Reid vagy az ezúttal kicsit visszafogottabb Williams egy-egy villanása, hol pedig az ismét több szerepet kapó Horváth Lilla két jó duplája növelte tovább a PEAC elõnyét.

A harmadik szakasz végén Jovanovic triplájával már 54-39-re vezettek a pécsiek. A záró szakaszban állandósult a különbség. A Namur igyekezett tartani magát, hiszen minden pontnak lehet jelentõsége. Ugyanez a szemlélet jellemezte Zeljko Djokicot is, aki nem engedte, hogy tanítványai akár egy percre is kiengedjenek. A vendégek az utolsó 4 perc 45 másodpercben már nem találtak be, míg Nagy-Bujdosó két triplájával végül 68-48-as gyõzelmet aratott a PEAC. A pécsieknél Mauritia Reid dupla-duplát ért el 19 ponttal és 10 lepattanóval, de érdemes Nagy-Bujdosó 17 pontját is kiemelni.

A gyõztes hazai Európa Kupa bemutatkozás után egymásra talált a csapat és a szurkolótábor. Az ünneplés közepette Reid még szaltókkal is szórakoztatta a publikumot. Ritkán látni, hogy légiósok is ennyire felszabadultan ünnepelnek… Ezt az estét pécsi szempontból már csak az tette volna még tökéletesebbé, ha a gyõzelmet vagy éppen a szaltókat nem 400, hanem mondjuk 1400 nézõ látja a helyszínen.

Eredmény
PEAC-Pécs – Belfius Namur 68-48 (15-20, 18-7, 21-12, 14-9)

Hirdetés