Hirdetés
Nagyvilág

200 nap Tokióig:

:

Hirdetés

Pontosan 200 nap és kezdődik a 2020. évi nyári olimpiai játékok Tokióban. Női kosárlabdában igazán mozgalmas lesz az olimpiai év. Szerencsére 3×3-ban erős magyar kötődéssel.

Az 5:5 szakágban február 6. és 9. között négy helyszínen rendezik az olimpiai selejtezőt. Összesen 10 kiadó hely talál gazdára és ezzel ki is alakul a végleges mezőny. Az olimpiai torna sorsolását március 21-én rendezik a tervek szerint. Tokióban pedig július 27. és augusztus 9. között zajlanak majd az ötkarikás játékok női kosaras tornájának mérkőzései.

A selejtezők helyszínei és csoportbeosztása: 

Belgrád, Szerbia
Nigéria, USA, Szerbia, Mozambik

Bourges, Franciaország
Franciaország, Puerto Rico, Brazília, Ausztrália

Fosan, Kína
Dél-Korea, Kína, Nagy-Britannia, Spanyolország

Oostende, Belgium
Kanada, Japán, Svédország, Belgium

A csoportokban körmérkőzést vívnak majd a csapatok. A belgrádi tornáról USA mellett a két legjobb mutatóval rendelkező lép tovább és ugyanez az elv igaz a belgiumi négyesre is. Ott pedig Japán mellől szerez kvótát a két legjobb. A másik két csoportban nem kell számolgatni, az első három helyezett készülhet a nyári ötkarikás játékokra.

A 3×3-as szakág tavasza is az olimpiai selejtezőről szól. Itt ráadásul a magyar csapatnak is szurkolhatunk. Március 18. és 22. között 20 válogatott részvételével rendeznek Olimpiai Selejtezőt Indiában. Innen az első három helyezett kvalifikálja magát Tokióba.

A csoportok az alábbiak szerint alakulnak:

Olimpiai Selejtező, India – 2020. március 18-22. – csoportbeosztás
A-csoport: Franciaország, USA, Németország, Uruguay, Indonézia.
B-csoport: Irán, Japán, Ukrajna, Türkmenisztán, Ausztrália.
C-csoport: Hollandia, Észtország, Fehéroroszország, Magyarország, Sri Lanka
D-csoport: Olaszország, Tajvan, Spanyolország, Svájc, Indonézia

Ha Indiából nem sikerül kvótát szerezni a mieinknek, akkor is marad még esély az olimpiai részvételre. Ekkor hazai közönség előtt április 24. és 26. között Budapesten léphet pályára a magyar csapat. A budapesti tornával kapcsolatban 6+3 csapatot hirdettek ki, hiszen a mieink mellett Japán, Irán, Hollandia, Olaszország és Tajvan jogosult jelenlegi állás szerint a részvételre. Ha valaki ezen nemzetek közül kvótát szerez Indiában, akkor a hármas várólistáról illesztenek be válogatottat a helyükre. Ezen a várólistán Észtország, Németország és Ukrajna szerepel.

Fotó Tokyo 2020

Hirdetés