Hirdetés
Európa

2020: olimpiai év rengeteg eseménnyel:

:

Hirdetés

Idén sem maradhat el hagyományos év eleji összeállításunk, melyen az előttünk álló 12 hónap válogatott eseményeit igyekszünk csokorba szedni.

A felnőtt válogatottunkra egy hosszabb szünet vár. A 2021-es Európa-bajnokság selejtezői novemberben folytatódnak. Ekkor két játéknap lesz, november 12-én és 15-én. A mieink a hármas csoport miatt az elsőn szünnaposak lesznek, a másodikon viszont kulcsfontosságú találkozón Hollandiát fogadjuk.

Tekintsünk ki az olimpiai év versenyeire. Igen sűrű a válogatott program. Február 6. és 9. között négy helyszínen küzdenek a csapatok a kvótákért. A helyszínek Belgrád (Nigéria, USA, Szerbia, Mozambik), Bourges (Franciaország, Puerto Rico, Brazília, Ausztrália), Fosan (Dél-Korea, Kína, Nagy-Britannia, Spanyolország) és Oostende (Kanada, Japán, Svédország, Belgium) lesznek.

Az olimpiai torna sorsolását március 21-én rendezik a tervek szerint. Tokióban pedig július 27. és augusztus 9. között zajlanak majd az ötkarikás játékok női kosaras tornájának mérkőzései.

A 3×3-as szakág tavasza is az olimpiai selejtezőről szól. Itt ráadásul a magyar csapatnak is szurkolhatunk. Március 18. és 22. között 20 válogatott részvételével rendeznek Olimpiai Selejtezőt Indiában. Innen az első három helyezett kvalifikálja magát Tokióba. Ha ez nem sikerül a mieinknek, akkor is marad még esély az olimpiai részvételre. Ekkor hazai közönség előtt április 24. és 26. között Budapesten léphet pályára a magyar csapat.

A korosztályos A-divíziós kontinenstornák sorát az U18-as Európa-bajnokság nyitja, július 4. és 12. között a görögországi Heraklion ad otthont az eseménynek. Az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságot július 18. és 26. között rendezik meg 2020-ban. Ennek helyszíne a portugáliai Matosinhos lesz. Az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságra pedig Sopronban kerül sor augusztus 8. és 16. között. Ezen felül lesz U17-es Világbajnokság is. Erre válogatottunk nem kvalifikálta magát. Kolozsváron augusztus 15. és 23. között mérik össze az erejüket a csapatok.

A 3×3-as szakágban a tavaszi olimpiai selejtező mellett a felnőtt válogatottaknak június 26-28-án rendezik a belgiumi Antwerpenben az Európa-bajnokságot. Az U23-as nemzeti csapatoknak a tervek szerint 2020-ban is lesz Nemzetek Ligája sorozat. A korosztály Világbajnoksága pedig a hagyományoknak megfelelően a szakág szezonzáró eseménye lesz szeptember 30. és október 4. között. Az U18-as korcsoportban  a Világbajnokság augusztus végére került a júniusi időpontról. Egészen pontosan augusztus 24. és 30. között zajlik majd a torna. Az Európa-bajnokság pedig szeptember 11. és 13. között jön. Ennek selejtezőit augusztus első hétvégéjére írták ki.

Hirdetés