Hirdetés
Utánpótlás

2021 legfontosabb pillanatai a Soproni Darazsak Sportakadémián:

:

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémia 2021-es évét Czukorné Hollós Anna, szakmai igazgató egy átfogó beszélgetés keretében értékelte lapunknak. Ezt kiegészítve az esztendő utolsó napjához érkezve emlékezetes pillanatokat elevenítünk fel.

Bajnoki cím a serdülőknél

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

A Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság 2021-es bajnoka a Soproni Darazsak Sportakadémia lett. A budapesti országos döntőben a soproniak a negyeddöntőben a Bajai NKK együttesét győzték le. Az elődöntőben a házigazda BEAC Újbudánál bizonyultak jobbnak, míg a fináléban az NKA Pécs csapatát múlták felül. A bajnokcsapat kerete: Ábrahám Eszter, Bugledich Réka, Fenyvesi Flóra, Herczeg Fióna, Janzsó Alíz, Lohr Lili, Marosvölgyi Zsófia, Plangár Réka, Salamon Réka, Szlávik Bianka, Varga Boglárka és Völgyi Lili. Vezetőedző: Veres Judit.

A Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság döntőjének legértékesebb játékosa Janzsó Alíz lett, az All-Star csapatba Völgyi Lilit is beválasztották Janzsó Alíz mellett. A soproni csapat legjobbjának járó különdíjat Salamon Réka kapta.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Bronzérem a kadetteknél

A Nemzeti Leány Kadett Bajnokságban bronzérmet szerzett a Soproni Darazsak Sportakadémia. A budapesti nyolcas döntőben a legjobb négy közé jutásért a DVTK-t múlták felül a soproniak. Az elődöntőben a későbbi bajnok Csata DSE-vel szemben maradt alul a sportakadémia csapata. A bronzcsatán pedig az NKA Pécs együttesét győzték le Czirják Szilvia tanítványai. A bronzérmes gárda keretét Ács Alexandra, Ács Luca, Janzsó Alíz, Kókai Patrícia, Molnár Laura, Szabó Lili, Szabó Rozina, Szomszéd Csenge, Török Kata, Vasi Hanna és Völgyi Lili alkotta.

A Nemzeti Leány Kadett Bajnokság döntőjének All-Star csapatába Molnár Laurát választották be a soproniak közül. A csapat legjobbjának járó különdíjat Kókai Patrícia kapta.

Fotó: Pados Noel / Soproni Darazsak Sportakadémia

Sikerek a korosztályos válogatottakban

A járványhelyzet 2021-ben a nyári korosztályos tornákra rányomta a bélyegét. A tervezett formában csak a debreceni U19-es Világbajnokságot tartotta meg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA). A korosztályos Európa-bajnokságokat FIBA Women’s European Challenger tornák váltották fel. Ezek a résztvevők számától függően 4-6 csapatos seregszemlék voltak.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az egyik U20-as Challenger-tornának Sopron adhatott otthont, ahol a magyar válogatott első helyet szerzett. A torna MVP-je Varga Alíz lett, míg mellette az aranyérmes gárdának Varga Sára is tagja volt. Szintén soproni kötődés, hogy a csapat vezetőedzői posztját Gáspár Dávid töltötte be, míg Török Zsófia technikai vezetőként segítette a munkát.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az U19-es világbajnokság klasszikus rendszerben zajlott, ahol a magyar válogatott minden előzetes várakozást felülmúlóan legjobb európai együttesként bronzérmet ünnepelhetett. A nemzeti csapat keretét Sitku Zsuzsanna erősítette, míg a szakmai stábban a Sopron Basket másodedzője Laczka Miklós dolgozott.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az U16-os válogatott szintén Challenger-tornán mérettethette meg magát. A spanyolországi San Fernandóban bronzérmet szereztek a mieink. Kókai Patrícia és Ács Luca voltak a csapat tagjai Sopronból.

Bemutatkozás az élvonalban

Szeptemberben a bajnokság nyitó fordulójában a Sopron Basket 83-59-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában. A találkozón Sitku Zsuzsanna, Kókai Patrícia és Molnár Laura is megtette az első lépéseit a magyar élvonalban. Az év elején sérülések hátráltatták a soproni felnőtt csapat munkáját és az olimpia miatt elhúzódott a WNBA szezon is, így a tengerentúli légiósok szintén később kapcsolódtak be a munkába. A fiatalok kiválóan éltek a lehetőséggel. Sitku Zsuzsanna állandó tagja lett a keretnek és azóta 2024-ig szóló szerződést írt alá. Kókai Patrícia és Molnár Laura pedig 15 évesen tehette meg az első lépéseket a legmagasabb osztályban, amely felejthetetlen élmény és óriási tapasztalat.

A történelmi mérkőzés után mindhárom játékos nyilatkozott lapunknak, mely ITT olvasható.

Fotó: Sopron Basket

Minőségi idő a felnőtt csapatban

Miközben többen az első lépéseket tették meg a Sopron Basket csapatában, Varga Alíz és Varga Sára egyre nagyobb feladatokat kapott. Mindkét játékos minőségi időt pályán töltve pallérozódhatott tovább. Nélkülözhetetlen szerepük volt tavasszal a Magyar Kupa és a bajnoki cím elhódításában, miközben az Euroligában a Final4 menetelés alkalmával szerezhettek tapasztalatokat. Ezeket felhasználva pedig az ősszel kezdődött évadban újabb lépcsőfokot tehettek meg pályafutásukban.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Egyéni díjazottak

A Soproni Darazsak Sportakadémia és a Sopron Basket évnyitó rendezvényein több egyéi díjat is kiosztottak.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Soproni Darazsak Sportakadémia évnyitóján, melyről részletes beszámoló ITT olvasható, a 2020/2021-es sportszezon legjobbjait díjazták:

Legjobb Darázs Edző: Stoics Judit
Legjobb Kisdarazsak Edző: Áron Balázsné
Legjobb Darázs: Varga Alíz
Legszorgalmasabb Kisdarázs: Lagler Bonita

A  Sopron Basket évnyitóján, erről átfogó riport IDE KATTINTVA érhető el, Bencze Mária edzőt köszöntötték az elmúlt 20 év alázatos munkájának elismeréseként.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az eseményen a 2020/2021-es évad legtöbbet fejlődött játékosai is elismerésben részesültek. Ők név szerint: Erdélyiová Alexandra, Kovács Léna, Molnárova Laura, Szabó Rozina, Hawkins Abigél, Bauer Zorka, Völgyi Lili, Janzsó Alíz, Salamon Réka, Csaplár-Nagy Lara, Grala-Mezei Maja, Bidló Boglárka, Markovits Imola, Schekulin Flóra, Vass Jázmin.

Sopronban decemberben a hűség napi ünnepségsorozathoz kapcsolódóan adták át a város legrangosabb elismeréseit. Sopronért Emlékérmet kapott Pados Noel, a Soproni Darazsak Sportakadémia edzője, a Sopron Basket kommunikációs vezetője. Bővebb interjúnk Pados Noellel ITT olvasható.

Jubileumi ünnep

Augusztus végén telt ház előtt közös rendezvénysorozattal ünnepelte Pasaréten az együttműködése tízéves jubileumát a Sopron Basket női kosárlabdacsapata, a Soproni Darazsak Sportakadémia és a Vasas Akadémia. Példaértékű ez az együttműködés hazánkban, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a megfelelő időben kerüljenek a tehetséges játékosok a legmagasabb szintű képzési helyekre.

A rendezvényről a bővebb összeállítás ITT olvasható.

Fotó: Pados Noel / Sopron Basket

Ikonokkal táborozhattak a fiatalok a Balaton partján

Honti Kata és Fegyverneky Zsófi vezetésével idén nyáron is megrendezésre került Gyenesdiáson a Darazsak Basketball Camp, ahol 50 ifjú kosárlabdázó dolgozhatott egy héten keresztül a sportakadémia szakembereivel és hallgathatott érdekes előadásokat. Ahogy Honti Kata elmondta lapunknak, a legfőbb cél az volt idén nyáron is, hogy olyan tábort tartsanak, ahol jó szakmai munka folyik és fejlődnek a játékosok. Kiscsoportos edzéseket tartottak, általában 6-8 maximum 10 fővel. Az egyéni képességekre helyezték a hangsúlyt. A labdavezetéstől elkezdve a passzoláson keresztül a dobótechnika javításáig minden elem előkerült.

Fotó: Pados Noel / Sopron Basket

Fotó: Pados Noel / Sopron Basket

Hirdetés