Hirdetés
Archivum

21 éve rendezték az elsõ WNBA mérkõzést:

:

Hirdetés

A WNBA hivatalos Facebook és Twitter felületére is felkerült egy visszatekintõ videó a liga elsõ tétmeccsére, melyet egészen pontosan 21 évvel ezelõtt 1997. június 21-én rendeztek Los Angelesben.

A nõi kosárlabda 1997-ben mozgalmas idõket élt az Egyesült Államokban. Ekkor még létezett, de gazdaságilag már repedezett az ABL elnevezésû profi liga. Ez a sorozat, mely 1996 és 1998 között mindössze két és fél szezonon át mûködött. Egyértelmûen rávilágítottak arra a nehézségeik, hogy egy klasszikus õszi-tavaszi rendszerû liga életképtelen. Az NBA égisze alatt a WNBA nyáron rajtolt el, de sokan szkeptikusak voltak a kezdeti idõkben.

Az elsõ meccsen a Los Angeles Sparks a Great Western Forum arénában a New York Liberty-t fogadta. Az akkori lehetõségekhez képest komoly kampány vezette fel a liga elsõ találkozóját, így végül 14284 nézõt sikerült kicsalni a lelátókra. A meccsnek ugyanolyan körítést raktak össze, ami akkoriban egy NBA találkozónak is kijárt. „El tudjátok képzelni? Az idõsebb játékosok közé tartoztam, nyolc évet játszottam elõtte a tengerentúlon és ilyen közegbe tértem vissza. Igazi rocksztárnak éreztem magam, pedig még egyetlen meccset sem játszottunk le.” – így idézte fel az érzéseit az ESPN munkatársának Penny Toler, aki a WNBA történetek elsõ pontjait szerezte.

Maga az elsõ találkozó a New York Liberty idegenbeli 67-57-es sikerét hozta. A résztvevõk a visszaemlékezõ nyilatkozataikban elismerték, hogy a játékot tekintve nem volt egy jó meccs. Brutálisan idegesek voltak a játékosok, összesen 44 eladott labdát jegyeztek fel a statisztikai lapra. A New York Liberty gárdájában Rebecca Lobo 16 ponttal és 6 lepattanóval lett a legeredményesebb, míg a másik oldalon Lisa Leslie ért el 16 pontot és 14 lepattanót.

Videó:

Hirdetés