Hirdetés
USA

29 év után ismét csúcson a Stanford:

:

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra rendezték az NCAA női kosárlabda bajnokságának döntőjét. A Stanford kiélezett csatában 54-53-ra legyőzte az Arizonát és 1992 után ismét országos bajnoki címet ünnepelhetett.

A Stanford kezdte jobban a döntőt, melyet a jelenleg hatályos szabályozás szerint 5423 néző követhetett a helyszínen, az Alamodome lelátóján. 10 perc után 16-8-ra vezetett Tara VanDerveer csapata. Az edzőnő, aki 1990 óta irányítja a Stanford szakmai programját, decemberben lett az NCAA női kosaras történelmének legtöbb győzelmet szerző szakvezetője. A második etap elején úgy tűnt, hogy csapata akár idejekorán bebiztosíthatja elsőségét. A jól védekező Arizona ellen azonban a lehetőségeik kimaradtak és szépen lassan az előnyük is elfogyott.

Fotó: NCAA WBB

Az Arizona a második etap közepén nem csak ledolgozta hátrányát, de a vezetést is átvette 21-20-nál. Innen azonban 11-3-as futással zárta a Stanford a félidőt és így 20 perc után 31-24-es előnyben voltak. A haramdik etap közepén 41-31-nél elérte a 10 egységet a differencia, de a döntő futást ezúttal sem tudta bevinni a Stanford. Az Arizona 7-0-val visszajött 41-38-ra. Az utolsó 10 percnek pedig 43-40-ről futottak neki a csapatok.

Óriási küzdelem zajlott a pályán. A Stanford járt előrébb végig, de pillanatig nem nyugodhattak meg. Főleg az utolsó percben nem , amikor Aari McDonald négyből három büntetőt értékesített és a csapatát 54-53-ra visszahozta. Az utolsó a hat másodpercben a győzelemért támadt az Arizona, de végül a 22 ponttal záró Aari McDonald kísérlete kimaradt. A 17  pontos Haley Jones vezette Stanford így egy pontot megőrzött az előnyéből és megszerezte a trófeát. A Divízió I-ben – bármilyen egyetemi sportot nézve – ez a 29 év két országos bajnoki cím között egy szakmai program életében a legnagyobb különbség.

Fotó: gostanford.com

A Stanford a harmadik sikerével felzárkózott a Baylor mellé, mint a harmadik legeredményesebb szakmai program. Náluk több alkalommal csak a UConn (11) és a Tennessee (8) szerzett országos bajnoki címet. Az idei siker értékét tovább növeli, hogy a koronavírus miatti korlátozásoknak köszönhetően a szezon közben volt egy 87 napos időszak, amikor a Stanford nem tudott hazai pályán mérkőzéseket rendezni. A játékosok és a szakmai stáb azonban bevállalta, hogy visszalépés helyett végig idegenben szerepeljenek. Az erőfeszítéseik kifizetődtek.

A Final Four MPV-je Haley Jones (Stanford) lett, míg mellette az All-Star ötösbe Aari McDonald (Arizona), Lexie Hull (Stanford), Zia Cooke (South Carolina) és Paige Bueckers (UConn) került.

Eredmény

Arizona – Stanford 53-54 (8-16, 16-15, 16-12, 13-11)

Statisztika ITT

Fotó: gostanford.com

Hirdetés