Hirdetés
3x3

3×3-as ellenfélnéző: Csehország és Kanada:

:

Fotó: 3×3 Basketball Austria

Hirdetés

Kedden elrajtol a bécsi 3×3-as világbajnokság. Földi Attila szövetségi kapitánnyal készített részletes beharangozónk ITT olvasható. Csütörtökön 11 óra 25 perctől Csehország, majd 15 órától Kanada lesz az ellenfél. Ismerkedjünk még a két csapattal. A keddi ellenfelekről készült összeállításunk ITT érhető el.

Csehország nagy utat tett meg a 2016-os világbajnoki címe óta. Tokió előtt kikerültek a nemzetközi körforgásból és hiába egy stabil hazai versenysorozat (3×3 Chance Tour), az eredményességi fordulat azóta is várat magára. Az U23-as válogatottjukkal tavaly a Nemzeti Ligájában egy konferenciában voltunk és akkor a mieink minden állomáson legyőzték őket. Abból a csapatból most itt van a bécsi világbajnokságon Alžběta Levínská, Anna Rylichová és Karolina Sotolova. A magyar válogatottban is van egy átfedés, hiszen Pusztai Petra egy évvel ezelőtt az U23-as válogatott alapembere volt.

Az U23-ból ismert három játékos mellett Kateřina Galíčková teszi teljessé a csapatot. Ő is csak egy évvel idősebb a társainál és 2021-ben játszott a Nemzetek Ligájában, ahol tagja volt a nagydöntőn negyedik helyezett csapatuknak. Mindegyik cseh játékosnak van FIBA 3×3 Women’s Series-ről tapasztalata. Ők selejtezőből jutottak ki a világbajnokságra. Az izraeli tornán Galíčková remekelt a cseheknél, a három meccsen 27 pontot ért el. Egyet cserélt azóta riválisunk, Veronika Voráčková helyét Alžběta Levínská vette át. Ezzel valamivel alacsonyabb szerkezetre váltottak. Ők nem St. Pöltenben hangoltak, hanem a voiron-i tornán, ahol a 6. helyen zártak.

Kanada tavaly nyáron mindent vitt. Világbajnoki döntőt vívtak, nyertek három FIBA 3×3 Women’s Series tornát. Diadalmaskodtak a sorozat konstancai szuperdöntőjén és aranyérmesek lettek az Amerika-bajnokságon is. A tavalyi világbajnokságot, a WS szuperdöntőntőjét és a kontinenstornát is azzal a négyessel teljesítették, mellyel itt vannak Bécsben. Tehát Kacie Bosch, Paige Crozon, Katherine és Michelle Plouffe felállásban. Rendkívül rutinos és kiváló szerkezetű gárda, melynek reális olimpiai álmai vannak.

Ősszel az Amerika-bajnokságnak és a FIBA 3×3 Women’s Series szuperdöntőjének az MVP-je Michelle Plouffe lett. A WS döntőn tényleges dupla-duplát ért el 10 ponttal és 11 lepattanóval. Ez rendkívül ritka 3×3-ban. Kanada talán a csoportunk legnagyobb favoritja és idén is esélyes egy éremre a világbajnokságon. St. Pöltenben hangoltak, ahol az ausztráloktól elszenvedett vereség figyelmeztető jel lehet számukra. Ami Kanadának a legnagyobb hátrány, hogy klubkötelezettségek miatt későn állt össze a csapatuk. Az európai és ázsiai gárdáknál jóval kevesebbet tudtak együtt készülni. Ugyanakkor ezt ellensúlyozhatja a korábbi évek rutinja.

Hirdetés
Hirdetés