Hirdetés
3x3

3×3-as ellenfélnéző: Mongólia és USA:

:

Fotó: 3×3 Basketball Austria

Hirdetés

Kedden elrajtol a bécsi 3×3-as világbajnokság. Földi Attila szövetségi kapitánnyal készített részletes beharangozónk ITT olvasható. Kedden 11 óra 25 perctől Mongólia, majd 15 órától USA lesz a rivális. Ismerkedjünk még a két csapattal. A csütörtöki ellenfelekről készült összeállításunk ITT érhető el.

Mongóliát talán úgy lehetne bemutatni, mint azt a nemzetet, ahol nemzeti sport lett a 3×3-as kosárlabda. Amióta bekerült az olimpiai programba, az élére álltak a 3×3-nak. Rendkívüli beruházásokkal fejlesztették az infrastruktúrát és kezdték meg a tömegesítést. A rengeteg hazai tornájukkal pedig ügyesen éltek minden lehetőséggel, amit a FIBA, egészen pontosan a versenynaptár és a világranglista kínált. Ott voltak Tokióban az olimpián és nem lehet más a céljuk, mint ezen az úton haladva Párizsba is eljutni valahogy.

A fejlesztések lassan, de biztosan pályán elért eredményekkel is párosultak. Tavaly már tudtak meccset nyerni Antwerpenben a világbajnokságon, szereztek szép győzelmeket a Nemzetek Ligájában és az egyetemi világbajnokságon egy bronzérem is összejött számukra. Igaz, jóval szerényebb mezőnyben, mint egy FIBA tornán. A bécsi seregszemlére összeszokott csapattal érkeznek. Már a március 29. és április 2. között Szingapúrban rendezett Ázsia-bajnokságon is erre a gárdára építettek.

Egészen pontosan három helyen azonos a bécsi felállásuk a kontinenstornájukon 6. helyet szerző együttessel. Ariuntsetseg Bat-Erdene, Tserenlkham Munkhsaikhan és a legismertebb mongol játékos Khulan Onolbaatar már ott volt Szingapúrban is. Abból a keretből Bolortsetseg Tsendjav helyét vette át Indra Ulziibat. Ez a négyes a vuhani FIBA 3×3 Women’s Series szezonnyitón, ahol nyeretlenül a 7. helyen zártak, már együtt szerepelt. Kezdenek rátalálni a stílusukra kellően gyors kosárlabdával, sok távoli dobással. Sokat pontosítottak a játékukon, igyekeztek a fegyelmezetlenségekből adódó hibákat limitálni és a festékben is határozottabb erőt mutatnak.

15 órától USA lesz a rivális. Az Egyesült Államok a 3×3-as kosárlabda első olimpiai bajnoka. Azt a sikert WNBA-s játékosokkal érték el. Ők a FIBA 3×3 Women’s Series versenyeken és a világbajnokságon a versenynaptár ütközése miatt nem vehetnek részt. Ugyanakkor szépen lassan felépült egy stabil mag a válogatott körül, mely ugyan nem WNBA-s különítményből áll, de jól képzett és 3×3-ban kifejezetten eredményes kosárlabdázókból. Több FIBA 3×3 Women’s Series tornák megmutatták a tudásukat az elmúlt években.

A mostani keretükből a PEAC korábbi légiósa, aki a szezont a spanyol bajnok Valenciánál fejezte be, Cierra Burdick, illetve Hailey Van Lith tagja volt a tavalyi világbajnoki 7. helyezett együttesnek. Azóta két helyen változtattak, Lauren Cox és Ashley Joens helyét Linnae Harper és Cameron Brink vette át. A 193 cm magas Brink a Stanford sztárja, 5:5 kosárlabdában U17-es és U19-es világbajnok. Linnae Harper pedig a FIBA 3×3 Women’s Series alapcsapatuk oszlopos tagja. Tavaly öt WS versenye volt. A szuperdöntőn 3. helyet szerzett USA. Ezen felül kiharcoltak két döntőt és két ötödik helyet.

Az Egyesült Államokat összességében egy nem kiemelkedő, de nagyon stabil gárdaként jellemezhetjük. Burdick és Harper komoly rutint hoz, míg Hailey Van Lith utánpótlásban extra volt, 2019-ben az U18-as világbajnokság MVP-jének is megválasztották. Cameron Brink szereplése némileg meglepetés, de a tavaszi válogatón játszotta be magát a csapatba. Biztosak lehetünk abban, hogy látnak benne fantáziát és egy ilyen mozgékony magassal nagyon sokáig lehet jutni 3×3-ban. Az amerikaiakkal pénteken játszottunk edzőmeccset St. Pöltenben, akkor végig tudta tartani a lépést velük a válogatottunk. Mindössze 13-11-es amerikai siker született.

Hirdetés
Hirdetés