Hirdetés
Magyarország

3×3-as Európa-bajnokság után és a bajnoki szezonkezdet előtt – Medgyessy Dórával beszélgettünk:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Ötödik helyen zárt a párizsi 3×3-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Rövid értékelésre kértük Medgyessy Dórát, akivel a DVTK szezonkezdetére is kitértünk a szerdai rózsahegyi mérkőzés tapasztalatainak ismeretében.

Gratulálok az 5. helyhez! Ugyanazzal a gondolattal kezdeném, mint Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal készített interjúnkat. Kívülről úgy tűnt, hogy nagyon egyben volt ez a kontinenstorna.

Köszönjük szépen! Bennem van egy kis hiányérzet. Én bíztam benne, hogy tudunk meglepetést okozni. Lehet, hogy nem a legerősebb csapattal voltunk, de én pont ezért gondoltam azt, hogy olyan erőket fog mozgósítani bennünk, ami akár egy extra eredményhez is vezethet.

Azt kell mondjam összességében, hogy minden meccs után úgy jöttünk le a pályáról, hogy nem maradt bennünk tartalék. Ezt őszintén mondom. Mindenki kiadott magából mindent, ebben ennyi volt. Én nagyon büszke vagyok a lányokra és külön Bach Bogira is, aki be tudott állni a sorba és sokat tett hozzá ehhez a csapatsikerhez.

Hogy értékeled, mennyire sikerült alkalmazkodni az új, alacsonyabb szerkezethez?

Ez egy kettős dolog. Sok előnye lehet annak, ha van egy magasembered a pályán, de több csapat változtatott olyan irányba, hogy alacsony szerkezettel futott neki az Európa-bajnokságnak. Ilyenek voltak például a franciák is. Kijöhet jól is, de elsülhet rosszul is. Mi a német meccsen szenvedtük meg a hiányát.

A teljes Európa-bajnokságot nézve előnyként tudtuk megélni ezt a szerkezetet. Sokkal stabilabb, agresszívabb volt a védekezésünk, kintről több szabad terünk mutatkozott támadásban. Így utólag nem gondolnám annyira nagy hátránynak.

Karakterében a magyar csapathoz melyik szerkezet áll közelebb?

Mindegyiknek megvolt a maga sikere. A 2016-os Európa-bajnokságot majdnem hasonlóan alacsony szerkezettel nyertük meg. Ott Szabó Petra volt a magas a 182 cm-ével. Ő sem mondható klasszikus centernek, inkább egy mozgékony centernek. Utána években viszont sikeresek tudtunk lenni Bozóki Bettivel, majd Cyesha Goree-val.

Az adott formán és inkább azon múlik a siker, hogy előtte mennyit tudunk készülni. Ha olyan felkészülést tudtunk volna csinálni, mint azelőtt, akkor lehet, hogy más lett volna az eredmény.

Fotó: FIBA.Basketball

Sokszor szóba került az Európa-bajnokság előtt, hogy az Eb-selejtező után kellett ez a másfél hónap elszakadás a sportágtól.

Az biztos, hogy a debreceni olimpiai selejtező maradandó nyomokat hagyott mindenkiben. Ezt a mai napig nem tudtuk elfelejteni és nehéz lesz ezen túllépni. Utána egyből mentünk az Eb-selejtezőre és azt követte a pihenő. Azt gondolom, hogy többet jelentett kicsit nem gondolni a kosárlabdára, mint ha tovább nyomtuk volna. Hat éve benne vagyunk, az összes nyarunkat erre áldoztuk. Szükség volt fejben és fizikálisan a pihenőre.

Főleg annak ismeretében, hogy nagyon intenzív versenyidőszak jöhet.

Így van, erre megy a világ. Látszik, hogy olyan csapatok jönnek fel, mint például a németek. Nem álltak le, az összes tornán részt vettek és ennek meg is lett az eredménye. Ugyanezt gondolom a spanyolokról, nem változtattak, végig versenyeztek és ők is sikeresek tudtak lenni. Én azt tartom a siker kulcsának, hogy találj olyan négyes csapatot, amelyik akarja és alkalmas is rá. Az folyamatosan versenyezzen és nem kell benne változtatni.

Ezzel vissza is tértünk az örök kérdéshez, hogy emellett viszont nyaranta szükség lenne regenerálódásra is.

Ez sokszor kérdés volt, hogy ketté kell választani a sportágat. Ez nagyon nehezen kivitelezhető. Rajta leszünk, hogy megtaláljuk az arányokat. Lesz egy kis pihenő is. A jövő nyárig pedig lesz idő megtalálni egy olyan csapatot, ami sikeres tud majd lenni a jövőben is.

Az Európa-bajnokság előtt azt mondtuk, Párizstól Párizsig. Látod az utat a 2024-es párizsi olimpiáig? Ha az eredményeket és a játékot nézzük, akkor az elmúlt hétvége nagy tapasztalata, hogy bár változik és fejlődik a mezőny, de sikerül a lépést tartani.

Én már az olimpiai selejtező után azt mondtam a lányoknak, hogy valamiért nem kellett ott lennünk és majd 2024-ben Párizsban. Mindenképpen látom az utat és a mostani Európa-bajnokság is arról szólt, ha nekünk van egy kis szerencsénk, akkor lehet mi játszuk a döntőt. Nem állunk annyira messze az elit csapatoktól, sőt. Sokat számított az Európa-bajokságon, hogy három olyan játékosunk volt, aki ismeri a 3×3-at, már régóta együtt játszik.

Fotó: FIBA.Basketball

Térjünk át a DVTK-ra. A szerda este egy nagyon fontos pillanat volt a felkészülés alkalmával. Először szerepeltetek teljes felállásban. Milyenek voltak a benyomásaid?

Elég gyors volt a tempó. Hétfőn repültünk vissza Párizsból. Cheridene Green a csapattársam is szerepelt az Európa-bajnokságon a brit válogatottban és ugyanebben a helyzetben volt. A Rózsahegy olyan csapat, amelyik sok fiatal játékossal dolgozik. Arra nagyon jó alkalmat kínált az a meccs, hogy tudtunk együtt játszani. Simán nyertünk, van még fejlődni valónk, de úgy érzem, hogy jó csapat alakul Diósgyőrben.

Szerkezetében, karakterében milyen a csapat az elmúlt évadhoz viszonyítva?

Mindenképpen erősödtünk centerposzton is és Milica Jovanovic személyében is. Azt gondolom, hogy kell velünk számolni. A magyar mag nagyrészt együtt maradt, nem kell elölről kezdeni az építkezést. Ez rengeteget számít egy klub életében.

A közösség is formálódik?

Abszolút. Ez a legfontosabb szerintem, hogy jó embereket sikerült igazolni, amellett, hogy jó játékosok is.

Fotó: Rudo Maškurica / MBK Ruzomberok

November elejéig egy sűrű időszak jön. Mire kell a következő hetekben figyelni?

Eléggé erőltetett menet lesz. A hátrányunk az, hogy az első öt fordulót idegenben fogjuk lejátszani és várhatóan utána tudunk majd itthon pályára lépni. Ezeket az akadályokat kell az elején megugrani és úgy odamenni az idegenbeli meccsekre, hogy ott is nyerni tudjunk. Nagyon várjuk, hogy felavassuk az új arénánkat és szurkolóink előtt játszhassunk.

A legnehezebb téma maradt a végére. Az eredményesség. Tavaly kihoztátok a maximumot a szezonból a Magyar Kupa ezüstéremmel, az Európa Kupa nyolcaddöntővel és a bajnoki negyedik hellyel.  Hogy látod, tartható ez a pozíció?

Én nagyon örülnék annak, ha sikerülne tartani és minden adott ahhoz, hogy ezt elérjük. Úgy érzem a klub elvárása is felénk, hogy mindenképpen az első négyben végezzünk és ez reális is.

Fotó: Rudo Maškurica / MBK Ruzomberok

Hirdetés