Hirdetés
Magyarország

40 éves a magyar női klubkosárlabdázás első európai kupasikere:

:

A kép forrása: ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR

Hirdetés

Pénteken volt 40 éve, hogy a BSE megszerezte a magyar női kosárlabdázás első európai kupasikerét. Egészen pontosan 1983. március 17-én vívták az olaszországi Mestrében a 1982/83-as évad Ronchetti Kupa fináléját, melyen a BSE kétszeri hosszabbítást követően múlta felül 83-81-re a Szpartak Moszkvát.

A BSE úgy érkezett az 1983-as Ronchetti Kupa fináléba, hogy négy évvel korábban egyszer már történelmet írt. Első magyar csapatként 1979-ben BEK döntőt vívott. Akkor a spanyolországi La Corunában a Crvena Zvezda alakulatával mérkőztek. Erről a részletes visszatekintőnk ITT olvasható.

Kanyarodjunk vissza az 1982/1983-as évadhoz. A BSE-nek nyolc mérkőzésen át vezetett az útja a fináléba. Mindössze egyetlen vereséget szenvedett ezen az úton a csapatuk, a Sparta Praha otthonában maradtak alul 81-79-re. Az elődöntőben az ASVEL Villeurbanne volt a rivális, ahol mindkét találkozón rendkívül szoros csata alakult ki. Előbb idegenben 73-72-re, majd a fővárosban 65-61-re nyert a magyar együttes.

A BSE keretét Bogár Andrea, Deák Éva, Faragó Gyöngyi, Farkas Adél, Fodor Katalin, Hollós Judit, Kósa Emilia, Nagy Csilla (csapatkapitány), Németh Ágnes, Sebő Júlia, Sepsei Andrea és dr. Tarkovács Andrea alkotta. A vezetőedző a legendás Szabó Ödön volt, segítője dr. Bácsalmási László.

A Szpartak Moszkva kétszeres címvédőként érkezett a BSE elleni döntőbe, hiszen 1981-ben és 1982-ben is megnyerték a sorozatot. Az együttesük a 1980-as moszkvai olimpián aranyérmes szovjet válogatott több játékosát is felvonultatta. A BSE velük tudta felvenni a versenyt és egy végletekig kiélezett küzdelemben aratott győzelmet.

A döntő izgalmat nem is lehetne jobban visszaadni, ahogy pénteken a 24.hu hasábjain Hegyi Iván tette a múltidézőjében:

A rendes játékidő vége előtt öt másodperccel, 70:68-nál Kósa Emília – aki a francia Villeurbanne-nal vívott elődöntő visszavágójának (65:61) utolsó kosarát szerezte a Városmajorban – ziccert hibázott, és az ellentámadásból egyenlített a szovjet csapat.

Addigra Németh Ágnes, Sepsei Andrea és Fodor Katalin is kipontozódott, a kezdő ötösből már csak Nagy Csilla és Tarkovács Andrea maradt a pályán. Jött Kósa, Faragó Gyöngyi és az érettségi előtt álló Farkas Adél. Bogár Andrea és Deák Éva nem jöhetett, mert sérült volt, ám a klubvezetők jóvoltából mindkettő elutazhatott Itáliába. Nézőnek.

Akár az ötezres közönség, ők is azt látták, hogy a hosszabbítás utolsó percében négy ponttal vezet a BSE. Vége van? Nincs! A három olimpiai bajnokkal – Nelli Ferjabnyikova, Tatjána Nadirova, Olga Szuharnova – felvonuló, az előző két szezonban egyaránt Ronchetti Kupa-győztes Szpartak a korábbinál is lehetetlenebb helyzetből egalizált (77:77).

Másodszori ráadás következett. Két perccel a lefújás előtt a BSE hárompontos előnyben volt. Amikor már csak másodpercek maradtak hátra, a moszkvai együttes 81:81-re egyenlített. Az utolsó akció végén a korábban döntő szituációban rontó Kósa az alapvonal közeléből eldobta… És bement!

A BSE ezt követően még két alkalommal vívott döntőt a Ronchetti Kupában. 1984-ben a budapesti fináléban az SS Bata Róma csapatával szemben 69-59-re maradt alul, majd 1986-ban Barcelonában a Dinamo Novoszibirszktől szenvedett 81-58-as vereséget. A második számú európai kupasorozat kiemelkedő magyar eredményeiről a jogutód Európa Kupa 2021-es szekszárdi négyes döntője előtt készítettünk egy részletes áttekintést, mely ITT érhető el.

Hirdetés