Hirdetés
Magyarország

Szerdán kezdődik az EWBL a PINKK Pécsi 424 csapatával – interjú Marossy Gergellyel:

:

Hirdetés

Szerdán megkezdi szereplését az évad első EWBL tornáján a PINKK Pécsi 424. A lettországi Liepajában a házigazdák mellett a holland Orange Lions és a Horizont Minszk lesznek a riválisok. Marossy Gergellyel, a PINKK vezetőedzőjével beszélgettünk a célokról.

Második szezonjára készült az EWBL sorozatban a PINKK. Tavaly több kiélezett találkozót, közte két hosszabbításos meccset vívott a csapat. Idén sem lesz könnyű dolga az együttesnek, hiszen a csoportriválisai a Liepaja, az Orange Lions és a Horizont Minszk mellett a Zabiny Brno, a Piestanske Cajky, illetve két orosz alakulat, a Dinamo Moszkva és a BC Nika. Az első EWBL torna előtt a PINKK Pécsi 424 Cegléden kezdte meg a szereplését a bajnokságban. A nyitó mérkőzésre, melyen a PINKK 92-53-as vereséget szenvedett, erősen rányomta a bélyegét két kulcsjátékos hiánya.

„A szombati bajnoki vereségben benne van, hogy az első hat játékosból kettő nem állt rendelkezésemre.” – fogalmazott lapunknak Marossy Gergely vezetőedző. „Közülük az egyik a német légiósunk Emma Stach volt. Most kezdi el az ujj sérülése után a kontakt edzéseket és az EWBL tornán lehet, hogy már lassan, fokozatosan tudom terhelni. A másik hiányzónk pedig Jáhni Zsófia, akire nagyon büszkék vagyunk, hiszen a magyar U23-as 3×3-as válogatott meghatározó tagja és Kínában Világbajnokságon szerepel a napokban. A Cegléd összeszedett csapat benyomását keltette, nálunk pedig meglátszott a két hiányzó, illetve az, hogy a kezdő irányítónk Tenyér Zsófia most tért vissza sérülésből.”

Az idei évadra tovább fiatalított PINKK játékában a vereség ellenére talált biztató jeleket Marossy Gergely, aki hangsúlyozta, hogy az EWBL ilyen szempontból fontos a csapat életben. Minőségi nemzetközi tétmeccseken lehet rutint szerezni, gyakorolni és megmutatkozhatnak azok a játékelemek, amiket a nagy téttel bíró bajnoki találkozók előtt még érdemes tovább finomítani.

„A ceglédi mérkőzés elején és a második félidőben a 90 kapott pont ellenére nagyon sok mindent viszontláthattam a megbeszéltekből. Sajnos egyelőre még csak rövid időszakra tudtuk megvalósítani ezeket. A második negyedben lefagytunk és ekkor alakult ki a nagy különbség. Az EWBL torna arra mindenképpen jól lesz, hogy amit edzésen elkezdtünk, azt élesben tovább próbálgassunk. Kifejezetten hálásak lehetünk a lehetőségért a klubnak, hogy itt indulhatunk. A fiatal játékosaink úgy kapnak lehetőséget nemzetközi porondon a fejlődésre, tapasztalatszerzésre, hogy közben nincsen rajtunk kimondott eredménykényszer. Ez ritkán adódik meg egy pályafutás során.”  – tette hozzá a PINKK vezetőedzője.

Az első EWBL tornán magyar idő szerint a PINKK Pécsi 424 október 2-án, szerdán 16 órától a Liepaja ellen kezdi meg a szereplését. Ezt követően október 3-án, csütörtökön szintén 16 órától az Orange Lions lesz a rivális. Október 7-én, pénteken 13 óra 30 perctől a Horizont Minszk ellen zárja ezt a háromnapos erőpróbát a magyar csapat.

„Próbáltunk tájékozódni az ellenfelek után. A hazai csapatról nagyon kevés információ áll rendelkezésre. A hollandokról tudjuk: hozzánk hasonlóan fiatal kerettel, korosztályos válogatottakkal érkeznek. Itt arra számítok, hogy saját szinten tudunk egy jót játszani. A harmadik csapat, a Horizont Minszk, akik Euroliga Final Four-t megjárt topligás centerrel is erősítettek Anastasiya Verameyenka személyében a közelmúltban. Reálisan nézve tehát a hazaiak és a hollandok ellen nyílt sisakos küzdelem lehet, de a Minszk ellen is szeretnénk meglepetést okozni természetesen.” – mondta Marossy Gergely, akinek felvetettük, hogy hirtelen kap egy óriási terhelést a csapata és ennek milyen hatásai lehetnek.

„Az Amatőr Bajnoksággal együtt nyolc nap alatt lesz most hat meccsünk. Szerintem a fiatal játékosok pont erre várnak. Nekik perceket kell adni. Az U20-as korosztályban már nagyon sokat számit, hogy mennyit vannak fent éles helyzetben a pályán. Teszem hozzá, hogy az ANB Piros-csoportjának legjobbjai szerintem idén már egyértelműen hozzák a play-out szintjét. Ezzel a három sorozattal számolva a teljes szezont nézve 52 tétmeccsre készülünk és mindenhol – a saját szintjén – jó ellenfelekkel találkozunk, akiktől lehet tanulni, fejlődni.” – vázolta a helyzetet a szakvezető.

Három légióssal és korosztályos válogatottakkal készül a PINKK

Az első EWBL torna kapcsán érdemes átnézni, hogy milyen kerettel fut neki idén a PINKK a sorozatnak. Három légiós és korosztályos válogatottak köré épül a csapat.

„Három kiváló légióst igazoltunk. Az amerikai Shenita Landry a legrutinosabb, Franciaországból érkezett. Nélküle a csapat átlagéletkora 20 év lenne. A maga 32 évével összekötő kapocs köztem és a csapat között. Sokat tapasztalt játékos, aki a felkészülési meccseken és most Cegléden is észnél volt, sokat segít a fiataloknak. Van egy ukrán védőjátékosunk Tetyana Yurkevichus személyében, aki Cegléden a legtöbb lepattanót szedte és hazájában 3×3 válogatott. A második EWBL torna alatt nem lesz velünk emiatt, mert az Egyetemi Világliga döntőjére kikérte tőlünk a szövetsége. Minden, ami a 3×3 előnye, az benne van a játékában és nagy segítség lehet a palánkok alatt. Emma Stach a németeknél 3×3 válogatott és most Kínában szerepelne, ha az ostrava-i felkészülési tornán nem szenvedi el az ujj-sérülését. Nála csonttörést állapítottak meg a vizsgálatok. Azon a tornán az első meccset tudta végig játszani és a Kassa ellen lubickolt a pályán. Tenyér Zsófia – Emma Stach 1-es, 2-es páros számomra itt a PINKK-nél az álmaim hátvédpárosa lenne.” – jellemezte a külföldieket Marossy Gergely.

A PINKK a nyári U20-as Európa-bajnokságon 8. helyezett magyar válogatottból három játékost foglalkoztat. „Tenyér Zsófit bokasérülése után Cegléden 25 percen át tudtam terhelni. Szerintem nagyon szép karrier előtt áll. Pályán és pályán kívül is olyan tulajdonságai vannak, ami egy irányító poszt betöltéséhez szükséges. Nem véletlen, hogy ő lett a csapatkapitány. Az U20-as válogatottban a csapattársa volt Jáhni Zsófia és Kovács Kitti, aki Tenyér Zsófihoz hasonlóan a PEAC-tól érkezett. Cegléden a második legeredményesebb játékosunk lett, de természetesen tudja, hogy még nagyon sok munka áll előtte.” – mutatta be ezt a triót a szakvezető.

Az Universiade és az U18-as válogatott bő keretéből is van játékosa a PINKK-nek, ezzel teljessé téve a fiatalitási koncepciót. „Szücs Lilla az Universiade válogatottban szerepelt a nyáron. A három testvér közül a legmagasabb és már abszolút kezdőként számítok rá. Egy jó hozzáállású, jó munkamorállal rendelkező játékos. Az élet minden területén a maximumra törekszik, szerintem neki nagyon jó éve lesz. Az U18-as válogatottban volt kerettag Vári Zita, aki már tavaly is bizonyított itt a PINKK-nél. Azzal, hogy Emma Stach és Tenyér Zsófi hozzánk került, a Zita helyzete nem gyengült, hanem erősödött. Lehetősége van a saját korosztályából együtt szerepelni olyanokkal, akikkel jól megérthetik egymást. Ugyanúgy meglesznek a percei, amiket hasznos megoldásokkal tölthet ki.” – mondta Marossy Gergely, majd a 15 fős bő keret bemutatását az alábbiak szerint egészítette ki.

„Tavalyról magas posztokon megtartottuk Zsilinszki Lillát és Séra Nikit, a PVSK-tól érkezett Borbás Panni. Mezőnyposzton maradt Szabó Laura, Szegedről jött Horváth Zsanett, aki a csapat egyik leggyorsabbja lehet. Győrből szerződött hozzánk Chroméj Hajnalka, aki sajnos szintén megsérült a felkészülés alatt és a PEAC-tól jött Pucz Eszter, akiben egy jó hozzáállású fiatal kosárlabdázót ismerhettem meg.”

Hirdetés