Hirdetés
Archivum

50 nap múlva kezdõdik Gyõrben az EYOF:

:

Hirdetés

Már csak 50 nap és megkezdõdik Gyõrben a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Ebbõl az alkalomból egy rövid nõi kosaras történeti áttekintõvel készültünk.

Július 23. és 29. között a gyõri eseményen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. Ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérõt várnak. A magyar küldöttséget 152 sportoló alkotja, ami rekord. Gyakorlatilag a rendelkezésre álló maximális keretet kimerítette házigazdaként Magyarország.

A csapatsportok esetében kedvcsinálónak a gyõri EYOF elõtt nagyjából 2001-ig érdemes visszalapozni az évkönyvekben, hiszen ez a 16 éves távlat jelenti azt, hogy akkor már olyanok léptek pályára, akik még napjainkban is meghatározói a saját sportáguknak. A nõi kosárlabda esetében érdemes kiemelni, hogy az elmúlt 16 évben két alkalommal, 2005-ben és 2007-ben nem szerepelt az EYOF programjában. Ennek gazdasági, logisztikai és szakmai okai is voltak. Azt nem szabad elfejteni, hogy minden nyáron ütközött, sõt ütközik jelenleg is a FIBA korosztályos eseményeivel az EYOF. Ez azt jelenti, hogy a résztvevõ válogatottakra egy nyáron két torna vár. Ettõl függetlenül az EYOF presztízse elvitathatatlan és megvan az a konszenzus a szakemberek között, hogy a fiatal sportolók esetében az „olimpiai élmény” meghatározó lehet és ez (is) segíthet a késõbbiekben a sportág mellett tartani õket.

Magyarország esetében az elõbbiekben kiemelt idõszakból három EYOF-szereplést láthatunk. Még 2009-ben a finnországi Tampere-ben Debreceni Eszter irányításával a Petõ Réka, Barta Brigitta, Licskai Zsófia, Szamosi Amadea, Pap Regina, Szabó Fanni, Czirják Noémi, Katona Szidónia, Földi Alexandra, Csutorás Fanni, Fuisz Viktória, Koch Dóra összeállítású csapat szerzett 6. helyet. Ezt követte a 2013-as utrecht-i menetelés, mely során Mészárosné Kovács Andrea csapata Dubei Debóra, Weninger Virág, Böröndy Dominika, Kiss Virág, Bakó Patrícia, Tóth Tímea, Aho Nina, Solymosi Noémi, Bach Boglárka, Nagy Dorottya, Kuttor Enikõ, Studer Ágnes összeállításban bronzérmet ünnepelhetett. Két évvel késõbb Tbilisziben Magyar Gergely irányításával egy másik generációnak is sikerült az éremszerzés bravúrja. Ekkor a Czukor Dalma, Barhács Laura, Pusztai Petra, Boros Dorka, Bernáth Réka, Foitl Emília, Mérész Beatrix, Radócz Fanni, Gereben Lívia, Lelik Réka, Juhász Dorka, Soós Réka összeállítású csapat állhatott dobogóra.

A nemzetközi mezõnyt nézve elmúlt két EYOF alkalmával (2015, 2013) Csehország szerzett aranyérmet. Náluk a képzési rendszer szintén olyan felfogású, hogy már ebben a fiatal korban egész évben versenyeztetett, nagy meccsrutinnal rendelkezõ játékosaik vannak. Nem véletlen, hogy a FIBA tornákon is gyakran odaérnek egy-egy kiemelkedõ eredményre az U16-osok között. A 2009-es tampere-i és a 2011-es trabzon-i EYOF Franciaország és Belgium versenyfutását hozta. Mindkét alkalommal ez a párosítás volt a fináléban. A galloknál bombaerõs csapatokat láthattunk ezekben az idõkben. 2011-ben például a Villeneuve-d’Ascq bajnokcsapatából ismert Aby Gaye volt a vezérük. A belgáknak ez az idõszak kis túlzással egy aranykorszak, amikor sorra ott voltak a legjobbak között a korosztályos kontinenstornákon. A 2011-es gyõztes aranyérmes csapatukban például Julie Allemand és Hind Ben Abdelkader tûntek fel húzóemberként, akiket idén már Euroliga és Európa Kupa meccseken figyelhettünk. A 2011-es EYOF alkalmával a hazánkban szereplõ játékosok közül Aleksandra Crvendakic és Sanja Mandic bizonyíthatott a szerb válogatottban. A nõi kosár nélkül rendezett 2007-es és 2005-ös EYOF elõtt érdemes még kitérni a 2001-es és a 2003-as tornákra. Murcia adott otthont 2001-ben az EYOF-nak és akkor a spanyol válogatott Nuria Martinez vezérletével hazai pályán aranyérmet szerzett. Ekkor a döntõt a Katsiaryna Snytsina nevével fémjelzett fehéroroszokkal vívták. Ez már az a generáció volt a fehéroroszoknál, mely késõbb olimpiai és világbajnoki részvételt is ki tudott harcolni. Ebben az évben Szlovákia lett a bronzérmes, akik két évvel késõbb Párizsban felértek a csúcsra.

Röviden tehát így lehetne összefoglalni az EYOF keretében elmúlt években rendezett nõi kosárlabda tornákat. Hogy kinek íródik tovább a története, azt majd július 24-tõl megtudjuk. A nõi kosárlabda torna programját korábban ITT mutattuk be. A magyar csapat az A-csoportban kapott helyet Csehország, Litvánia és Németország mellett. Az U16-os válogatott július 24-én 16 óra 45 perctõl Németország ellen mutatkozik be a tornán.

Hirdetés