Hirdetés
Archivum

500 nap múlva rajtol a Tokiói Olimpia a 3×3-as kosárlabdával:

:

Hirdetés

A kosárlabda sportág szempontjából még az átlagosnál is fontosabb lesz a 2020-as Tokiói Olimpia, hiszen itt debütál a klasszikus, nagypályás játék mellett a 3×3-as szakág. Az ötkarikás játékok egészen pontosan 500 nap múlva kezdõdnek.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az évfordulóhoz érkezve a FIBA bemutatta a hivatalos, NOB által is jóváhagyott logót az olimpiai 3×3-as tornához. A fenti képen ez látható. Javában zajlanak az esemény elõkészületei. Ahogy arról nagy terjedelemben beszámoltunk: a kvótaszerzõ idõszak 2018. november 1. – 2019. október 31. Azt is bemutatta már a FIBA, hogy új gyártója lesz a hivatalos pályák borításának. Ezt tesztelik a 2019-es Világeseményeken és amennyiben minden rendben megy, akkor az év végén jóvá is hagyatják a NOB illetékeseivel.

Bár már többször megtettük, de érdemes felidézni az olimpiai kvalifikáció menetét:

– A rendezõ Japán kap egy helyet, amennyiben bizonyos feltételeknek megfelel, és a FIBA Central Board jóváhagyja az indulását.

– 2019. november 1-jén zárul a jövõ évi világranglista. Innen a három legjobb válogatott automatikusan helyet kap azzal a feltétellel, hogy egy kontinensrõl nem kerülhet ki kettõnél több ország ilyen módon (tehát például amennyiben három európai áll a ranglista elsõ három helyén, abban az esetben az elsõ két európai, illetve az elsõ nem európai jut ki alanyi jogon az ötkarikás játékokra).

– 2020 májusában rendeznek egy olimpiai kvalifikációs tornát, ahonnan három csapat szerez indulási jogot. Ezen a versenyen a 2019. november 1-jei ranglista 20 legjobbja indulhat, de természetesen az a három nem, amelyik már kijutott november 1-jén.

– 2020 júniusában rendeznek egy második olimpiai kvalifikációs tornát is, amelyen hat válogatott vehet részt, és egy jut még ki. Az itt indulók névsora is a 2019. november 1-jei világranglista alapján dõl el, és az akkor kijutó három, valamint az elsõ kvalifikációs tornán indulási jogot szerzõ három csapat mellett azok az országok sem vehetnek részt ezen a versenyen, amelyek csapatai indultak a 2012-es londoni vagy a 2016-os riói ötkarikás játékokon az 5-5 elleni szakágban.

Emlékeztetõül el kell mondani, hogy a 3×3-as szakágban a Világranglistát tekintve megkülönböztetünk nemzeti és egyéni rangsort. A nemzeti rangsort a top100 egyéni eredmény alapján számolják. Az egyéni rangsort pedig a sportolók kilenc legjobb FIBA égisze alatt rendezett tornán elért eredményei alapján állítják össze.

A FIBA 3×3-as olimpiai információs felülete a fiba3x3.com/olympics portál. Itt a kvalifikáció menetének részletes leírását és visszaszámlálást is találunk.

Hirdetés