Hirdetés
Magyarország

A 10. fordulónál jár az Euroliga, lezárul az Európa Kupa rájátszás első köre:

:

Hirdetés

A 2021-es esztendő utolsó nemzetközi játékhete jön. Az Euroliga 10. fordulójában a Sopron Basket a Famila Schio vendége lesz. Az Atomerőmű KSC Szekszárd az USK Prahát fogadja. Az Európa Kupában eldől a DVTK és az NKA Universitas PEAC sorsa. A DVTK négypontos hátrányban kezdi a visszavágót a Zabiny Brno otthonában. Az NKA Universitas PEAC hárompontos hazai vereség utazik Ankarába, a Nesibe Aydin csapatához. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

EUROLIGA

Famila Schio – Sopron Basket

“Az ünnepek miatt előbbre hozott forduló jön az Euroligában, de olyan csapatoknak, akik ezen a szinten hozzá vannak szokva a heti két meccses ritmushoz, nem hiszem, hogy egy-egy nap sokat számítana. Sőt, én azt mondom, hogy a PEAC 14 órára kiírt ankarai Európa Kupa mérkőzése furcsább helyzet lehet, jobban kizökkentheti a játékosokat, mint egy ilyen keddi játéknap. Múlt héten a Gdyniával játszott a Sopron és 67-40-re nyert. A 40 kapott pont kiemelkedő, ahogy a félidei 24 dobott pont is, csak más előjellel. Ez párhuzamba állítható az őszi Schio elleni hazai mérkőzéssel, ahol az egál félidő után szintén a harmadik negyedben sikerült kialakítani azt a különbséget, amit végig megtartottak. Ugyanazt tudom mondani, ami nyilatkozatokban is elhangzott a DVTK és a Girona mérkőzések kapcsán, illetve mi is beszéltünk erről itt, hogy nem volt világvége december elején és van annyira profi a Sopron, hogy ilyen helyzeteket is megoldjon. A mellékelt ábra, tehát a Gdynia mérkőzés azt mutatja, hogy sikerül is nekik.

Ezen az úton haladhat tovább Olaszországban is a Sopron. Ha a tabellát nézzük, akkor nincs nagy különbség. Egy meccsre van egymástól a két csapat, de a játék képét nézve szerintem nagyobb a tudáskülönbség. Idegenben játszani, úgy, hogy a Schio is összeállt, ettől függetlenül nem lesz könnyű. Ha tudja tartani azt a folyamatot a Sopron, amiről beszéltem, hogy fokozatosan tér vissza az évad eleji útra, akkor esélyesek. A Schio jelenlegi legjobbja Sandrine Gruda, akinek nagyon jó keze van középtávolról is. Elsősorban arra hívnám fel a figyelmet, hogy a védése rendkívül nehéz. Szemléletesen mondva, ha Határ Betti nem megy elég közel hozzá, akkor bedobja, ha közel megy, akkor félő, hogy elmegy mellette és betöréssel megveri. Ez egy érdekes párharc lesz kettőjük között. Mezőnyben nekem jóval erősebbnek tűnik most a Sopron. Az, hogy az olasz csapat a második legjobb tripladobó jelenleg, adódhat a karakterükből, illetve, hogy egy-egy párharcban a palánk alatt mennyire bíznak magukban. Manapság már jóval több triplát vállal az összes csapat, ebből nem vonnék le messzemenő következtetést. Esélyesnek tartom a Sopront.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – USK Praha

“Ha tudja ezt a meccset úgy felfogni a Szekszárd, ahogy a Jekatyerinburg ellenit, akkor találhat benne pozitívumokat. A Jekatyerinburg ellen sem csinál a Salamanca, Fenerbahe, Sopron szintjén kívül senki presztízskérdést, csak azt tűzi ki célul, hogy önmagunkhoz képest jó teljesítménnyel játsszunk egy jó meccset. Ha így tudnak hozzáállni, akkor ez sikerülhet is a Szekszárdnak. Maradva ennél a párhuzamnál, az a nagy különbség, hogy a Jekatyerinburg elleni a mérkőzéshez képest kiesett Nikolina Milics. A november végén igazolt Dana Evans kapcsán pedig nem tudjuk, hogy a sérülése rövid idő alatt rehabilitálható-e. Ez csökkenti a szekszárdiak mozgásterét.

Azt gondolom, hogy az egyetlen út az, amit a Sopron ellen is mutattak: nekik ugrani és megpróbálni tartani a lépést, amíg lehet. Nem gondolom, hogy a Prága az a csapat lenne, akire az aktuális ellenfele rá tudja erőltetni a stílusát. Inkább késleltetni lehet, hogy kijöjjön a különbség. Ahogy ez egyébként a Sopron ellen is sikerült egy félidőn át. Amíg fizikailag bírják, addig ott lesznek, én most úgy érzem. A Prága egy nagyon érdekes csapat. Amit az anyagi keretek engednek, abból mindig kihozzák a maximumot. Natalia Hejkova, akárcsak Gáspár Dávid Sopronban, megtalálja az egyensúlyt, amivel a sztárokat kezelni lehet. A sikereik kulcsát ebben látom.”

EURÓPA KUPA

Zabiny Brno – DVTK

“Én úgy érzem, hogy ez a Brno annál jobban nem tud játszani, mint múlt héten, míg a DVTK bűn rosszul játszott, ha fogalmazhatok így. Akár csak Keyona Hayes vagy Leslie Vorpahl dobószázalékát nézzük, illetve csapatszinten a 13%-os triplamutatót (3/23), ennél csak jobb lehet. A négyből három légiósuk betlizett és védekezésben is komoly gondok voltak. Ismerve Völgyi Péter hozzáállását, biztos, hogy sok órát videóztak és felhívta Petra Zaplatovára a figyelmet. Az, hogy így is a 61-ből 30 pontot dobhatott, azt mutatja, hogy formán kívül voltak minden téren a miskolciak. Ami pozitívum, hogy ilyen játék mellett benne lehetett volna akár 14 pontos különbség is a Brno javára, így ez a 4 pontos hátrány behozható. Ki kellene használni Keyona Hayes és Cheridene Green kettősét. Ők olyan tömeg, akikkel fölény alakítható ki. Kiss Angelikának is voltak remek megoldásai a hazai meccsen. Külső poszton kevésbé látok előnyt, de a centerposzton mutatkozó fölény kihasználható és ezzel kivívható a továbbjutás.”

Nesibe Aydin – NKA Universitas PEAC

“A PEAC december elején már játszott a Nesibe Aydin vendégeként. Akkor nagyon zűrös volt az ankarai utazásuk. Most bízzunk benne, hogy ezek a körülmények rendben lesznek. A párharc első mérkőzése hullámzóan alakult, ahogy egyébként a TFSE elleni első félideje is a PEAC-nak. Az látszódik, hogy fizikálisan nincsenek jó állapotban, de így december végén a magyar csapatok többségéről elmondható ez. Egyetértek azzal a felvetéseddel, amit a felvétel előtt mondtál, hogy kiemelendő az első meccsről a PEAC felzárkózása. Katsiaryna Snytsina akkor nem játszott a törököknél, róla nem tudjuk, hogy a visszavágón lesz-e. Ő támadásban egy nagyon fontos pillére ennek a csapatnak. Ez a 3 vagy a DVTK 4 pontos hátránya olyan, hogy egyik oldalról esélyt teremt, de idegenben, ha elkezd billegni ezen a határon a meccs, az nagyon idegőrlő lehet. Az esélyek kapcsán ugyanazt tudom mondani, mint az első meccsről. Ha csapatként tud kiemelkedően játszani a PEAC, akkor fel tudják venni a versenyt. Vannak egyéni extra teljesítmények, mint Kiss Virágé vagy Wentzel Nóráé, de amikor emellé egy egységes csapatjáték párosul, akkor jó igazán a PEAC.”

Hirdetés