Hirdetés
Archivum

A 2017-es Európa-bajnokság esélyesei:

:

Hirdetés

Korábban már bemutattuk a magyar válogatott ágán szereplõ csapatokat. Most azt nézzük meg a felvezetõ cikksorozatunkban, hogy mely válogatottak lehetnek esélyesek az éremszerzésre.

Az elmúlt évek a spanyol, francia, szerb, török négyesrõl szóltak

Bármennyire is azt állapíthattuk meg, hogy összesûrûsödött az Európa-bajnokságok mezõnye, az elmúlt két kontinenstorna elsõ öt csapatát nézve négy azonos volt. Ez Spanyolország, Franciaország, Törökország és Szerbia. Ez a négy válogatott ráadásul a 2014-es Világbajnokságon és a 2016-os Olimpián is negyeddöntõt vívott.

A nagy négyesbõl a spanyolok és a franciák helye idén is megkérdõjelezhetetlen az élen. Ez a két együttes az európai mezõnyben a legkompaktabb. A legtöbb klasszist felvonultató, a legjobban variálható és a legideálisabb korösszetételû csapatok. A spanyoloknál Sancho Lyttle visszatérése hozzájárulhat ahhoz, hogy magas posztokon meglévõ kisebb hiányosságaikat pótolják. A franciáknál pedig megindult egy generációváltás és most vannak abban a szakaszban, hogy tökéletesen illenek egymáshoz a játékosok. Ott van még Celine Dumerc generációja, de szükség esetén már Marine Johannes élõléphet vezérré vagy éppen, ahogy a felkészülési meccsek megmutatták, a 18 éves Alxia Chartereau bevethetõ stabilan belsõ posztokon.

Törökország és Szerbia helyzete más. A szerbek teljesítményét az erõs magyar kötõdés miatt sokan megkülönböztetett figyelemmel követik itthon. Akármennyire is elfogultak vagyunk, ez már nem az olimpiai bronzérmes válogatott. Három nagyon fontos összetevõ, Marina Maljkovic szövetségi kapitány, Milica Dabovic csapatkapitány és Danielle Page, a palánkok alatt meghatározó honosított játékos hiányzik. Ez óriási változás egy csapat életében. Ha hozzávesszük, hogy Sonja Petrovic sérült és szereplése erõsen kérdéses, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy reálisan kicsi az esély a címvédésre. A szerbeknél sok múlik azon, hogy az elsõ két meccs miként sikerül. Ha a görögöktõl és a franciáktól kikapnak, akkor az az elmúlt évek nyerõ szériájából kizökkentheti õket, elveszíthetik az önbizalmukat.

Törökország egy furcsa pozícióból várja a tornát. Kilencen itt vannak abból a csapatból, amelyiknek labdája volt az olimpiai elõdöntõhöz. Ugyanakkor a honosítottak terén Lara Sanders után Quanitra Hollingsworth nem képviseli ugyanazt a szintet. Yilmaz visszavonult és a többi kulcsember sem lett fiatalabb. Nincs új impulzusa ennek a csapatnak. Ettõl függetlenül bármi benne lehet a játékukban. Mivel egy kiemelkedõen jó versenyzõ keret, a kulcsmeccsek megnyerésével ismét ott lehetnek az elõdöntõ környékén, de egy korábbi búcsú sem lenne kizárt.

Oroszország az üldözõboly élén

Az üldözõboly érdekesen alakul. Oroszország a legutóbbi két Európa-bajnokságon nem alkotott maradandót, de sok területen rendezték az utánpótlásukat. Az elmúlt évek eredményei már újra azt mutatták, hogy visszatérhetnek az elitbe. Magas posztokon brutálisan erõsek. Maria Vadeeva már Kurszkban is megállíthatatlan volt. Újra vannak olyan játékosaik, akik kulcsszerepet töltenek be a sztárcsapataikban. Epiphanny Prince pedig idén is jön segíteni honosítottként. A világbajnoki szereplésre feljogosító helyezés elérése egyértelmûen elvárás az oroszokkal szemben.

Minden Európa-bajnokság elõtt óriási kérdés, hogy a sûrû középmezõnybõl ki érhet oda a legjobbak mellé. Ha csoportonként haladunk, akkor látható, hogy a magyar válogatottat is soraiban tudó A-csoportból a domináló spanyolok után Ukrajnát tartják meglepetésre esélyesnek a szakemberek. A B-csoportból a törökökön túl a meggyengülõ Fehéroroszország helyett a tehetséges fiatalokat és a rutinos veteránokat vegyítõ Olaszország érhet oda egy-egy bravúrra.

A C-csoportból a franciák és szerbek mellett bárkinek kijöhet a lépés. A rendkívül tapasztalt klasszisokra, mint Maltsi és Kaltsidou építõ görögök jó benyomást tettek a felkészülés alatt. Egy utolsó nagy nekifutás lehet a részükrõl ez a kontinenstorna. A szlovénok újoncként egy nagyon lelkes, szervezett és kellemetlen stílusú kosárlabdát játszó együttes, akik egy-egy mérkõzésen bárkinek az életét megnehezíthetik. A D-csoportból Oroszország mellett az Emma Meesseman és Ann Wauters-féle Belgium szintén pályázik a meglepetéscsapat szerepre.

Hirdetés