Hirdetés
Archivum

A 2019-es Eb-részvétel kapujában a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Drámai mérkõzésen a magyar válogatott 78-76-ra legyõzte Litvániát a 2019-es Európa-bajnokság selejtezõjének C-csoportjában. Ezzel a sikerrel a magyar lányok óriási lépést tettek a kvalifikáció irányába.

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János


A mérkõzés felvétele megtekinthetõ ITT

Hatalmas téttel bíró találkozóra készülhettünk szerdán Miskolcon. Õsszel 3 pontos gyõzelmet aratott Litvániában a magyar válogatott, így egy újabb siker döntõ fontosságúnak tûnt. Raksányi Krisztina triplája vezette fel az összecsapást. Az elsõ negyedben fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a felek. A magyar csapat 17-12-es vezetése után 11-2-es sorozattal 23-19-re fordított Litvánia. A negyed hajrája azonban a mieinknek sikerült jobban és így az elsõ 10 perc végén Határ Bernadett duplájával 25-24-re felzárkózott Székely Norbert együttese. Védekezésben mindkét oldalon akadtak kihagyások, míg támadásban láthattunk extra egyéni teljesítményeket. Nálunk Raksányi Krisztina járt már 7 pontnál, míg a vendégeknél Kamile Nacickaite 11 egységnél.

A második negyed elején továbbra is Raksányi Krisztina remekelt, már a 12. pontját szerezte, amikor a triplájával 33-29-re vezettünk. Dubei Debóra 2+1-es helyzete, majd Studer Ágnes hármasa 39-31-es elõnyt eredményezett. A félidõ hajráját faultok tették töredezetté. Eközben a litvánok kaptak el egy jobb sorozatot, amivel egészen 42-40-ig felzárkóztak. Katona Szidónia és Határ Bernadett azonban gondoskodott arról, hogy nagyobb elõnyünk legyen a szünetben. A 45-40-es állásról érkezõ félidõben azt láthattuk a statisztikai lapon, hogy Raksányi 12, Studer 9, Határ 8 pontnál tart. A magassági fölényben játszó litvánok a lepattanókban mindössze 16-15-re vezettek. Mivel kevesebb eladott és több szerzett labdánk volt, így reálisnak tûnt az 5 pontos elõny.

A harmadik negyed kiválóan indult, három perc telt el, amikor 54-44-nél sikerült 10 egységgel ellépni. Egyértelmûen jobb ritmusban és pontosabban játszott válogatottunk. Túlzás nélkül úgy nézett ki, hogy akár az egész mérkõzés eldõlhet. A játékrész közepén 60-44-nél rögzíthettük a legnagyobb elõnyt. A folytatásban azonban a játékvezetõk vették át a fõszerepet. A magyar válogatott szempontjából a legrosszabbkor érkeztek az ítéleteik. Elõbb Krivacevic Tijana, majd Dubei Debóra kapott színészkedésért technikait. Ugyan csak két pontot szereztek ezekbõl a vendégek, de teljesen megtört a mieink ritmusa. A folytatásban a játékvezetõk mindkét technikait visszaadták azzal, hogy a litvánokra is ráfújtak ugyanilyen ítéleteket. Ettõl függetlenül a válogatottunk lendülete már nem jött vissza. A harmadik negyedet Monica Grigalauskyte triplája zárta, amivel 61-59-re felzárkóztak a litvánok.

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

A záró szakasz elején a vezetést is átvették 63-61-nél a vendégek, akik egyértelmûen fölénybe kerültek ezekben a percekben. Amikor Egle Sulciuté ziccert értékesített, 72-67-re ellépett Litvánia. Határ Bernadett és Studer Ágnes volt a motorja az egyenlítésnek. Pályafutása legjobb válogatottbeli meccsét játszó Határ remekül ismerte fel a lehetõségeket a védekezésben többször kihagyó litvánok mellett. Studer bátor 2+1-es helyzete pedig elengedhetetlenül kellett ahhoz, hogy 5 egységnél nagyobb hátrányba ne kerüljünk. A végjátékba 74-74-rõl érkeztek a felek. Egy labdaszerzés után az utolsó percben Gintare Petronyte ismét elõnyhöz juttatta Litvániát. Határ azonban 76-76-nál egyenlített, majd Raksányi tudott indulni 8 másodperccel a vége elõtt. Amikor a ziccerét értékesítette és 78-76-ra fordítottunk, szinte felrobbant a Generali Aréna.

Az utolsó másodpercekben több lehetõsége akadt az egyenlítésre Litvániának. Az ünneplésünk közepette még a labdát is visszaszerezték, de szerencsére nem találtak be. A magyar válogatott 78-76-os gyõzelmet aratott egy olyan meccsen, melyet sokáig fogunk emlegetni. “Együtt megyünk az Eb-re!” – kiabálták a lányok a lefújás után. Ezzel a sikerrel ugyanis óriási lépést tettek a mieink a 2019-es Európa-bajnokságra történõ kvalifikáció irányába.

Gratulálunk!

Eredmény

Magyarország – Litvánia 78-76 (24-25, 21-15, 16-19, 17-17)

Statisztika

A csoport másik mérkõzésén:

Oroszország – Albánia 148-35 (39-11, 33-12, 40-10, 36-2)

A csoport állása

Hirdetés