Hirdetés
Nagyvilág

A 2021-es olimpia teljesen átrendezheti a női kosaras versenynaptárat:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden jelentette be, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát, melyet legkésőbb 2021 nyarán rendeznek meg. Női kosárlabdában komoly átrendeződést hozhat a versenynaptárban az ötkarikás játékok elhalasztása.

Az olimpiai bejelentés kapcsán nagyon fontos tétel egy mondat, amit Thomas Bach, a NOB elnöke szerdai sajtónyilatkozatában pontosított is. A kedden tető alá hozott megállapodás ugyanis arról szól, hogy legkésőbb jövő nyárig kell megrendezni az olimpiát, de a lehetséges dátum nem csak a nyári hónapokra korlátozódik. Női kosárlabdában szinte elképzelhetetlen, hogy ne módosuljon a versenynaptár és ez még akkor is igaz, ha az ötkarikás játékok végül kitér a nagy csapatsportágak klubszezonja elől.

Amikor NOB és a szervezők mozgásterét vizsgáljuk, akkor nem szabad elfejteni, hogy 2021 nyarára három jelentős esemény van lekötve:

  • Labdarúgó Európa-bajnokság (2021. június 11. és július 11. között)
  • Úszó-Világbajnokság (2021. július 16. és augusztus 1. között)
  • Atlétikai világbajnokság (2021. augusztus 6. és 15. között.)

A fentebb felsorolt kiemelt események közül az UEFA a labdarúgó Európa-bajnokságot 2020-ról halasztotta el egy évvel. Szinte elképzelhetetlen még egy időpont-módosítás ezen esemény kapcsán. Az Atlétikai világbajnokság megrendezéséért az Egyesült Államok rendkívül komoly erőforrásokat mozgatott meg és a Nike sportszergyártó alapításának helyén Eugene-ban rendezik meg a seregszemlét. Itt olyan sportgazdasági érdekek érvényesülnek, hogy ez a Világbajnokság szinte elmozdíthatatlan. Az Úszó-Világbajnokság kínálhat egyedül mozgásteret, mivel ennek házigazdája Fukuoka. A japán kormányzat adott esetben megteheti azt a lépést, hogy az ország másik nagy érdeklődésre számot tartó sporteseményének – a szervezőkkel és a nemzetközi szövetséggel közösen – új időpontot keresnek.

Női kosárlabda Európa-bajnokság 2021

A 2021-es kontinenstorna különösen speciális helyzetben van, mert a női szakág két meghatározó nemzete Franciaország és Spanyolország rendezné közösen 2021. június 17. és  június 27. között. Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a szakmai stábok. Mindkét nemzet olimpiai kvótával rendelkezik és nem lehet kérdés, hogy az ötkarikás játékok lenne számukra az év versenye. Ugyanakkor hazai pályán egy Európa-bajnokságot sem engedhetnének el. Még két másik nemzet, Szerbia és Belgium vehet részt az olimpiai női kosárlabda tornán Európából. Nagy kérdés, hogy a FIBA milyen álláspontot képvisel. Felvállalja-e, hogy ezen négy európai csapatot két nagy tornára kötelezi. Másik szempontból viszont az is igaz, hogy 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is júniusban voltak az akkor még egyhetes tornákká duzzasztott olimpiai selejtezők. Ezen három alkalommal már kezelhetőnek bizonyult, hogy viszonylag rövid időn két komoly erőpróbán vettek részt az érintett csapatok.

3×3

A 3×3-as szakágban 2021-re Világbajnokság és Európa-bajnokság is van lekötve. A párizsi kontinenstorna időpontját már ismerjük, ez szeptember 10. és 12. közé esne. A bécsi Világbajnokság kapcsán még ne ismertették a dátumot. Az olimpia előtt azonban ebben a szakágban még két selejtezőt is meg kellene rendezni. Ez már öt nagy tornát jelent, ami egy klubszezon mellett szinte teljesíthetetlen a sportolóknak. A FIBA számára azért rendkívül kényes ez a helyzet, mert 2020-ra Világbajnokságot egyébként sem szerveztek le. A júniusi antwerpeni Európa-bajnokság megrendezése pedig erősen kérdéses. A tagszervezetek és a szponzorok irányába nem tehetné meg a nemzetközi szövetség, hogy két év “zászlóshajó” események nélkül menne le.

WNBA

A legnagyobb vesztese lehet a kialakult helyzetnek a WNBA. Amilyen aggasztó hírek érkeznek az Egyesült Államokból, egyre távolabbinak tűnik, hogy a 2020-as szezont május 14-én el tudnák kezdeni. Bár az olimpia elhalasztásával idén nyáron nyer egy hónapot a liga, de ha lesz is játék, az egyre valószínűbb, hogy egy csonka szezon keretében valósulhat meg. Ha ezt követően a 2021-es évadot az olimpia rövidítené meg, akkor két egymást követő zaklatott év jönne. Bár a télen elfogadott kollektív-szerződéssel sikerült egy új dimenzióba emelni a ligát, de ez a két évad, ha nem tud rendben lezajlani, felmérhetetlen károkat okozna.

Hirdetés