Hirdetés
Archivum

A 206 cm magas kínai szupertehetség Han Xu bemutatkozott New Yorkban:

:

Hirdetés

Bemutatkozott a New York Liberty-nél a kínaiak rendkívül nagy jövõ elõtt álló szupertehetsége, a 206 cm magas center Han Xu.

A zseniális adottságokkal rendelkezõ Han Xu áprilisban a WNBA Drafton történelmet írt, amikor a játékjogára 14. választásként lecsapott a New York Liberty. A liga 22 éves történetében ugyanis az elsõ kínai játékos lett, aki elkelt a Drafton. A 206 cm magas 19 éves játékos nagy jövõ elõtt áll, igaz rengeteg a kérdõjel az amerikai bemutatkozásával kapcsolatban.

Eddig leginkább Kínában, hazai környezetben csillogtatta meg tudását Xu. A legutóbbi Világbajnokságon már ott volt a felnõtt válogatottban. Tenerifén 8.3 pontot, 6.1 lepattanót és 0.9 gólpasszt átlagolt. Éppen a késõbbi gyõztes USA ellen mutatta a legtöbbet, a csoportkörben 20 pontot ért el ellenük. Ugyanakkor a negyeddöntõben Ausztrália, majd a helyosztón Franciaország ellen nem sokat tudott segíteni társainak. Óriási kérdés tehát, hogy a WNBA-ben mennyire tud érvényesülni.

Han Xu-t pályán elõször május 9-én láthatjuk a New York Liberty színeiben, ekkor ugyanis elõszezon mérkõzésen éppen a kínai válogatottat fogadják. A honfitársai ellen debütál tehát a center. A Liberty nem véletlenül nyitott ennyire az ázsiai piac felé. Mint ismert a klub tulajdonos váltáson esett át. A tajvani-kanadai milliárdos, Joe Tsai vásárolta meg a csapatot. Az üzletember New York kosárlabda életének ismert szereplõje, többek között a Brooklyn Nets NBA csapatában is 49%-os részesedéssel rendelkezik.

A kínaiak elleni elõszezon meccsnek Han Xu debütálásán túl az a nagy jelentõsége, hogy a brooklyn-i Barclays Centerben, ahol a Nets is játszik, lépnek pályára a felek. A leendõ új otthonában – 2020-tól költözik ide véglegesen a Liberty – az új tulajdonosa vezetésével tehát ekkor debütál az együttes.

Hirdetés