Hirdetés
Archivum

A 3. helyért játszik a magyar válogatott az U20-as B-divíziós Eb-n:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 66-56-os vereséget szenvedett Szlovéniától az U20-as B-divíziós Európa-bajnokság elõdöntõjében. A szlovén együttes végig vezetett a mérkõzés alatt. A 20 pontot, közte 5 triplát jegyzõ Horváth Bernadett és a 15 egységig jutó Dubei Debóra ponterõs játékával válogatottunk többször is talpra állt 10 pontos hátrányból, de a végjáték reális gyõzelmi esélyeket nem kínált. Ezzel a vereséggel nem veszett el az esély a feljutásra. Vasárnap 18 órától következik a bronzcsata Csehország ellen. A harmadik helyezett is feljut az A-divízióba.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Elõdöntõjéhez érkezett a podgoricai U20-as B-divíziós Európa-bajnokság. Az a szlovén csapat várt a mienkre, akik egyetlen vereségüket a középdöntõ utolsó fordulójában szenvedték el Litvániától. Nem indult jól a találkozó, 7-0-val kezdett riválisunk. Nem voltak pontosak a támadások az elsõ negyedben. Ebben a szakaszban mindössze két mezõnykosarat értékesített a magyar válogatott. A játékrész hajrájára a 10 pontot is elérte a különbség. Ha nincs hét sikeres büntetõnk, akkor még nagyobb lehetett volna a hátrány, de az elsõ negyed végén így is 21-11 állt az eredményjelzõn.

A második szakaszt szlovén tripla vezette fel, melyre Markó Dorina válaszolt. Úgy nézett ki, hogy ez a hárompontos fordulatot hozhat. Nagy Dorottya is eredményes volt, majd Horváth Bernadett talált be triplából és 24-19-re felzárkóztunk. Ez már 8-0-s széria volt. Riválisunk idõt kért, de Horváth újabb triplát értékesített. A mérkõzés 24-22-nél teljesen nyílt lett, a lélektanilag rendkívül fontos fordítás azonban nem jött össze. Közel 5 percre nyúló szlovén kosárcsend szakadt meg, amikor 26-22-re módosult az állás. A félidõ hajrája ismét riválisunknak sikerült jobban és visszaállították a különbséget. Ennek megfelelõen 35-27-es állásról vonulhattak nagyszünetre a csapatok. A statisztikán a 26-19-re elveszített lepattanócsata, különösen a 11 szlovén támadólepattanó tûnt soknak. A 28.9%-os mezõnymutatónál pedig jobbra lett volna szükség egy Eb-elõdöntõben.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A harmadik negyedben 37-28 után a magyar csapat Bach Boglárka és Dubei Debóra két gyors találatával kezdte meg a felzárkózást. Sikerült egészen 37-34-ig felkapaszkodni. A szlovénok azonban 8-0-s sorozattal válaszoltak erre és 45-34-nél a 10 pontot is átlépte a különbség. A küzdésre nem lehetett panasz, de rossz dobóformát fogott ki a magyar válogatott. Üdítõ kivétel volt ez alól Horváth Bernadett és Dubei Debóra, egy-egy triplájuk célt ért a játékrész hajrájában, így 47-42-ig felzárkóztunk. Sajnos az utolsó másfél perc a második negyedhez hasonlóan a szlovén válogatottnak sikerült jobban. A negyedik negyednek végül 51-44-es állásról vágtak neki a csapatok.

A záró szakasz elején Dubei volt eredményes, de egy újabb 6-0-s szlovén sorozat érkezett ekkor. A különbség pedig 57-46-nál ismét kétszámjegyûre ugrott. 59-48 után a negyedik etap közepén Horváth Bernadett két triplája hozta vissza az esélyeket, sõt két és fél perccel a lefújás elõtt Weninger Virág 61-56-ra módosította az állást. Ekkor még felcsillantak a remények, de az utolsó két és fél percben válogatottunk nem talált be. Amikor másfél perccel a lefújás elõtt 9 pontra nõtt a differencia, lényegében eldõlt a gyõztes kiléte. A magyar csapat a harmadik helyért játszhat sorsdöntõ meccset Csehország ellen, akiket egyszer már sikerült legyõzni.

Eredmény

Magyarország U20 – Szlovénia U20 56-66 (11-21, 16-14, 17-16, 12-15)

Statisztika

Hirdetés