Hirdetés
3x3

A 3×3-as olimpiai selejtezőn szurkolnánk ezekben a napokban:

:

Hirdetés

Miközben az egyre fokozódó járványügyi helyzetben óráról órára szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetnek be szerte a nagyvilágban, ha minden maradhatott volna a rendes kerékvágásban, akkor most az indiai Bengaluru városából a 3×3-as olimpiai selejtezőt követnénk.

Az eredeti menetrend szerint válogatottunk március 19-én, csütörtökön magyar idő szerint 11 óra 45 perctől Fehéroroszország ellen debütált volna, hogy aztán még aznap 14 óra 5 perctől Hollandiával is megmérkőzzön. Március 21-én, szombaton 11 óra 45 perctől Sri Lanka következett volna, a csoportkör zárásaként pedig 13 óra 40 perctől Észtország.

Természetesen ebben a formában ezekre a mérkőzésekre nem kerül sor és nagy kérdés, hogy mi lesz a selejtezők sorsa. Egyelőre a NOB elkötelezett az olimpia eredeti időpontban történő megrendezése mellett. Ez még akkor is így van, ha egyre több sportoló és elemző arra figyelmeztet: napról napra csökken ennek az esélye. Ha az ötkarikás játékok maradnak is az eredeti időpontban. A selejtező-tornák lebonyolítása erősen kérdőjeles.

Egyre több az olyan hang, hogy azokban a sportágakban, így például 3×3-ban is, ahol napi frissítésű Világranglista készül, azok alapján osszák ki a kvótákat. Ott húznák meg a határt, amikor egyik nemzet sportolóit sem gátolta a járvány abban, hogy elutazzanak a versenyekre. Abban azonban konszenzus mutatkozik, hogy ideálisabb és igazságosabb lenne, ha pályán dőlne el a kiadó olimpiai helyek sorsa.

A NOB nagy vitákat kiváltó, talán túlzottan optimista keddi közleménye is ezt a megoldást szorgalmazza. E szerint a sportolói helyek 57 százaléka már gazdára talált, a kvalifikációs időszak folytatásában viszont módosításokra lesz szükség. Az ezekkel kapcsolatos javaslatokat a nemzetközi sportági szövetségek április elejéig nyújthatják be. Továbbra is törekedni kell a tervezett kvalifikációs események megrendezésére, hogy a lehető legtöbb kvóta versenykörülmények között találjon gazdára. Amennyiben ez nem lehetséges, különböző sportági rangsorokat, illetve az eddigi eredményeket kell figyelembe venni.

Hirdetés