Hirdetés
3x3

A 3×3-as válogatott összetartása előtt – interjú Károlyi Andreával:

:

Hirdetés

Hétfőn megkezdi a felkészülést a 3×3-as válogatott az olimpiai selejtezőre. Az összetartás előtt Károlyi Andrea, szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Két hét felkészülés lesz a grazi selejtezőtorna előtt. Hogy látod, elég ennyi idő formába lendülni?

Több időnk nincs, elégnek kell lennie. Muszáj a bajnoki döntőben érintett játékosoknak pihenőt adni, mert reményeink szerint hosszú nyarunk lesz és utána egyből megint kezdődik az 5:5 szezon. Fontos nem csak most, de időközben is rövidebb pihenőidőt biztosítani emiatt.

Az jó, hogy a svájci torna bekerült a programba, mert egy ilyen nemzetközi tornán a grazi selejtező előtt mindenképpen részt kell venni. Ezen ráadásul szerepel a közvetlen riválisunk Hollandia, akik Grazban csoportellenfeleink lesznek és ha úgy hozza az élet, akkor Debrecenben is. A riválisok feltérképezését segíti, mert addigra már egyértelműen látszódni fog, hogy kik azok a játékosok, akikre a hangsúlyt teszik. Nekünk pedig szintén fontos, hogy legyen nemzetközi megmérettetés.

Ha valaki rápillant a válogatott keretre, akkor az elmúlt szezonból szép egyéni teljesítményeket, eredményes szereplést láthat a lányoktól. Szerintem kifejezetten ritka, hogy ennyire jó formában érkeznek a kerettagok. 

Én tovább megyek és azt tudom mondani, hogy nem volt olyan év, amikor az összes játékos abszolút jó formában játszotta végig a szezont. Az elmondható volt minden évben, hogy a kerettagok léptek előre. Arra, hogy egész szezonban az összes játékos jó formát mutatott, nem emlékszem. Én ilyen szempontból maximálisan elégedett vagyok a játékosokkal.

Korábban a szerepléseteket elsősorban a női kosárlabda iránt érdeklődő közönség követte. Most az olimpiai esély miatt több fokkal magasabb polcra került a csapat. Érzel emiatt nyomást?

Nem mondom azt, hogy érzek nyomást. Azt érzem, hogy elvárás tőlünk a kijutás. Egyrészt magunkkal szemben, másrészt a korábbi eredményeink alapján a nyilvánosságtól. Egy másik interjúban mondtam, hogy nagyon érdekes a helyzet, ha kijutunk az megfelel az elvárások teljesítésének, de közben bravúrnak is. Ilyen kettős érzés van bennem, mert az előző évek teljesítménye alapján meg kell csinálni, de ha arra gondolok, hogy kis ország kosárlabda válogatottjaként igyekszünk olimpiai kvótát szerezni, az mindig bravúr. A beszélgetéseink alapján a lányok is hasonlóan élik meg ezt az időszakot.

Fotó: Tumbász Hédi/ Nemzeti Sport

Graz után Debrecen is esélyt kínál a kvalifikációra. Neked edzőként mit kell közvetíteni a játékosok felé? Egyik oldalról, ha nem jártok sikerrel Grazban, akkor sincs veszve semmi az olimpiát tekintve, ugyanakkor tervezetten Debrecenre hagyni a döntést is rizikós.

Mi alapból úgy megyünk ki Grazba, hogy onnan ki akarunk jutni az olimpiára. Tisztában vagyunk azzal, hogy az egyik legnehezebb csoportban vagyunk és az egyik legnehezebb ágon. Főleg most, hogy a Sabally-testvéreket berakták a németekhez. Már abban a csoportban, ahol USA, Franciaország vagy éppen Németország szerepel, kialakulhat olyan eredmény, ami előzetesen meglepetésnek számít. Eddig USA és Franciaország biztos továbbjutónak tűnt, de ebbe most a németek megerősödve beleszólhatnak. Ez jól mutatja, hogy ez az ág milyen nehéz utat jelent. Ettől függetlenül úgy megyünk ki, hogy ki akarunk jutni. Ha ez nem sikerül, akkor ott van lehetőségként Debrecen – én így tekintek erre.

Másfél év kényszerszünet után van a 3×3-as női kosárlabda. Ebből profitálhatnak azok, akik a leállás előtt is játszottak 3×3-at vagy ekkora szünet már annyira tiszta lapot eredményez, hogy mindenki ugyanonnan indul? 

Most már elkezdték feltölteni a neveket a grazi selejtezőre. Minden ország megadott négy játékost, amelyben kettő olyan lehet, aki még soha nem szerepelt 3×3-ban. A maradék kettő, akit még fel lehet tölteni, az már csak top10-es játékos, aki korábban is játszott ezen a szinten. Nézegetve a névsort, igazán meglepő nagy nevet a Sabally-testvéreken kívül senki nem hívott be. Gondolok például az ukrán válogatottra, akik az 5:5 Európa-bajnokságra nem jutottak ki és van egy Iagupovájuk, aki ráadásul korábban 3×3-ban is játszott. A zánkai Eb-selejtezőn egymaga vezette továbbjutásra a csapatát, de mégsem kérték fel, hogy segítsen nekik.

Én azt veszem észre: azzal, hogy az egész verseny egy évet csúszott és az olimpiai selejtező az 5:5 Európa-bajnokságra történő felkészülési időszakra került, az átjárást – ami tavaly felmerült volna – most sok ország nem valósította meg. Ott vannak a fehéroroszok, akiknél Anastasiya Verameyenka vagy Tatsiana Likhtarovich nevét is lehetett hallani, ők most nyilván nem jönnek. Ilyen szempontból aki ezt régóta csinálja és a válogatottját az olimpiai selejtezőre is azokra a játékosokra tervezte, akik 3×3-ban szerepeltek korábban, előnyben van.

A grazi olimpiai selejtező előtt indul a FIBA 3×3 Women’s Series második szezonja. Nagyon fontos lenne a női szakágnak egy reprezentatív versenysorozat. Az első kiírás sok tekintetben elmaradt a várttól. Most milyen érzéseid vannak?

Megmondom őszintén, hogy az első torna részletein kívül semmit nem tudok. Nem látom, hogy ennek idén hol lenne helye. Más válogatottak nevében nem beszélnék, nézzük a mi példánkon keresztül, ha minden a terveink szerint alakul. Most jön Graz, utána Debrecen. Június 25-én, illetve 26-án Eb-selejtezőket rendeznek és a Tokióba való kiutazás első lehetséges napja július 8. Az olimpia vége augusztus 8. és utána szeptember 10-12. az Európa-bajnokság Párizsban. Ezek között nagyon nehéz megtalálni a helyeket ezeknek a Women’s Series versenyeknek. A másik járható út, hogy nem veszik figyelembe a nagy nemzetközi eseményeket, hanem “aki ráér, az megy” elv érvényesül. Onnantól viszont nem lesznek teljes csapatok, teljes mezőnyök.

Felsoroltad az előbb a nyári programot. Ha minden akadályt sikerrel vesznek a lányok, akkor ez több hónap elköteleződést jelent.

Ha minden jól alakul, akkor valóban ez egy tömény együttlét lesz pár napos szünetekkel. Ha kijutunk az olimpiára és annak augusztus első harmadában van vége, akkor utána rögtön az 5:5 felkészülés is kezdődik. Ha az Eb-re is kijutunk, akkor nehéz lesz összehangolni a két szakágat, de kívánom, hogy ez legyen a legnagyobb problémánk.

Zárásul egy dologról nem beszéltünk, a jelenlegi helyzetben kell készülni bővebb rotációval? Gyakorlatilag a bő keretből bárkinek bármikor bevethetőnek kell lennie?

Abszolút. A jelen helyzetben annak, hogy ki és mikor produkál pozitív Covid tesztet, még beoltott sportolók esetében is megvan a veszélye. Ez egy olyan szituáció, amire nem lehet felkészülni. Oda lehet és kell is figyelni mindenre, illetve betartani minden szabályt, de akkor is benne van, hogy valaki kiesik.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés