Hirdetés
3x3

“A 3×3 egy különleges lehetőség, hogy megmutathassuk magunkat az olimpián”:

:

Hirdetés

Korábban már hírt adtunk arról, hogy 2020. árpilis 24. és 26. között Budapesten rendezik a 3×3-as szakág második olimpiai selejtezőjét. Ezúttal a FIBA és az MKOSZ közös közleményben mutatta be az eseményt.

Forrás: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) Sajtóközlemény

Magyarország ad otthont az utolsó 3×3-as olimpiai selejtezőtornának.

A tornán mindkét nemben eldől, mely válogatott csatlakozhat a 2020-as tokiói ötkarikás játékok mezőnyéhez – a tét hatalmas, a győztes mindent visz.

– Izgatottan várjuk, hogy rendezői lehessünk az első FIBA 3×3 Universiality olimpiai selejtezőnek – nyilatkozta Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára a FIBA hivatalos honlapjának.

– Nagy hagyományokkal rendelkezünk 3×3-as tornák rendezése terén, és sokat tettünk a szakág fejlődéséért – a 3×3 egy különleges lehetőség, hogy megmutathassuk magunkat az olimpián. – zárta sorait a főtitkár.

Fotó: FIBA.Basketball

Magyarország az évek során több nagy tornát is rendezett a szakágban. Debrecen adott otthont felnőtt Európa-bajnokságnak, U18-as világbajnokságnak és állandó állomása a World Tournak is, míg idén Budapesten volt az U23-as Nations League döntője a World Urban Games keretein belül.

-A helyi szervezők rutinja nagy szerepet játszott döntésünkben, hogy Magyarországra bízzuk a rendezést – fejtette ki Andreas Zagklis FIBA-főtitkár.

-A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, Bodrogváry Iván, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények kormánybiztosa, Fürjes Balázs rengeteget tettek a 3×3 népszerűsítéséért, nem véletlen, hogy Bodnár Péter főtitkár urat nemrég beválasztották a FIBA 3×3 bizottságába.

A selejtezőtornára azok a válogatottak kaphatnak meghívót, akik a legutóbbi két olimpiára (London és Rio) nem jutottak ki. A világranglista-pontok alapján a legmagasabbra rangsorolt, még olimpiai kvótát nem szerzett válogatottak vehetnek részt a magyar selejtezőn. Ha valamelyik együttes a márciusi, indiai selejtezőn jogot szerez az ötkarikás játékokon való indulásra, a helyébe egy „várólistás” válogatott lép a magyar selejtezőn.

A gyakorlatban ez egyelőre a következőképpen fest: a férfiaknál automatikusan ott lehet a budapesti tornán Magyarország, Mongólia, Szlovénia, Hollandia, Lettország és Lengyelország, a nőknél pedig Magyarország, Japán, Irán, Hollandia, Olaszország és Tajvan. Amennyiben valamely – vagy több – válogatott már az eggyel korábbi, indiai selejtezőben kivívja az indulási jogot az olimpiára, úgy a helyére a férfi mezőnyből Belgium, Ukrajna és Románia, a nőknél pedig Észtország, Németország és Ukrajna léphet.

Forrás: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) Sajtóközlemény

Hirdetés