Hirdetés
Magyarország

A Basket Landes csapatát fogadja a Sopron Basket az Euroliga 7. fordulójában:

:

Fotó: Magasi Dávid / Soprom Basket

Hirdetés

Félidejéhez, azaz a 7. fordulóhoz érkezik az Euroliga alapszakasza. Csütörtökön 18 órától a Basket Landes együttesét fogadja a Sopron Basket. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a találkozó előtt.

December 2., csütörtök
18:00 Sopron Basket – Basket Landes
Sopron, Novomatic Aréna
Goran Sljivic (Ausztria), Silvia Marziali (Olaszország), Silvia Jury (Ausztria) – Dražen Štrok (Horvátország)

A Sopron Basket hétvégén a bajnokságban több hiányzója ellenére 92-41-re múlta felül a sereghajtó PINKK Pécsi 424 együttesét. “Mind szükséges volt, Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett, illetve a légiósokra vonatkozó szabályok miatt Gabby Williams esetében is.” – mondta a kimaradókról Laczka Miklós, aki a szombati találkozó tapasztalatait így foglalta össze:

“Összességében nem volt kérdéses, hogy nyerni fogunk. Kicsit hullámzó játékot mutattunk, akadtak olyan periódusok, amikor nem úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna. Volt egy-két dolog, amit talán jobban is tudtunk volna gyakorolni. Minden helyzetből, igyekszünk kihozni a maximumot, ezért van ilyenkor egy kicsi hiányérzet, de alapvetően tudjuk, hogy nem könnyű ilyen helyzetben egy ilyen mérkőzést lejátszani és jól is teljesítettünk.”

A beszélgetésünk során arról is kérdeztük a soproniak másodedzőjét, hogy a múlt heti isztambuli vereség után pontosításra került sor vagy esetleg újdonságokat néztek meg szombaton. “Olyan dolgokat próbáltunk meg, ami a jövőben lehet hasznos.” – hangsúlyozta Laczka Miklós. “Tehát olyanokat kezdtünk gyakorolni, amik kicsit talán újabbak voltak, nem feltétlenül az eddig meglévők javítása.”

Fotó: Magasi Dávid / Soprom Basket

A francia bajnoki címvédő Basket Landes elleni csoportmeccsnek külön pikantériát ad, hogy Nevena Jovanovic és Aby Gaye éppen ettől a klubtól érkezett Sopronba. A két csapat ráadásul tavaly is csoportrivális volt. Laczka Miklós ugyanakkor elmondta lapunknak, hogy nem szabad túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy az aktuális ellenféltől jött két játékos.

“Talán taktikai szempontból lehet egy-két dologra rákérdezni, amit ilyenkor a játékosok esetleg ismerhetnek. Azzal, hogy tavaly játszottunk velük két meccset és azokra nagyon komolyan felkészültünk, mi is megismertük őket egy picivel jobban. Ilyen szempontból természetesen lehet segítség, hogy ketten érkeztek onnan, de inkább a tavalyi tapasztalatot emelném ki.” – tette hozzá a Sopron Basket másodedzője, aki arra kértünk: mutassa be a Landes stílusát.

“Nagyon kreatív játékot játszanak, sok mozgással. Szinte minden pályára lépő játékos kezébe kerülhet labda és lehet veszélyes. Ezzel együtt, ha egészségesek, akkor mély rotációt alkalmaznak. Nagyon sűrűn cserélnek, érdekes volt ezt a tavalyi meccsünk alatt is látni. Folyamatosan tűzben tartják az embereiket és mindenki számára kialakítanak helyzeteket. Ilyen szempontból nem egy olyan csapatról beszélünk, mint a Galatasaray, a Fenerbahce vagy a Kurszk, ahol megvannak a domináns játékosok, akiken a csapat sikere múlik. Náluk jellemzőbb, hogy többen elő tudnak lépni egy-egy helyzetből.”

Azt is felvetettük Laczka Miklósnak, hogy lehet-e hasonlítani a Landes játékát a francia válogatotthoz. “Egy kicsit igen, de ahhoz a szisztémához, amit játszanak, szükség van arra az összeszokottságra, ami nekik megvan. Ugyanaz az edző, bár az idei évre a korábbiaknál egy kicsit több helyen változtattak, de a keret magja így is maradt. Az nagyon fontos, hogy évek óta ugyanazt a rendszert játsszák.” – kaptuk válaszul.

Fotó: Magasi Dávid / Soprom Basket

A Basket Landes a végletek szezonját futja eddig. Könnyen lehet, hogy a rajt előtt is 3/3-as mutatóval számoltak hat forduló után, de azzal szinte biztosan nem, amilyen úton eljutottak idáig. Nagy bravúrral legyőzték a Fenerbahce-t és a Kurszkot, illetve harmadikként a Gdyniát. A Schiótól, a Girónától, a Galatasaray-tól viszont kikaptak.

“A hullámzás meccsről meccsre és meccseken belül is jellemző rájuk. Ez az, ami az igazán nehézség a felkészülés során. Kiszámíthatatlanok. Nehéz felmérni, hogy milyen formában fognak játszani. Vannak sérült játékosaik is, így azt sem látni, hogy ki játszik, ki nem. Sok minden befolyásolhatja a teljesítményüket. Sokszor olyan benyomást kelt a csapatuk, hogy nem feltétlenül érezni a borzasztó eredménykényszert rajtuk. Én is úgy érzem, hogy a 3/3-as mutatóval nagyjából ott lehetnek most, ahol a szezon elején erre az időszakra számoltak. Mennek előre és minden alkalommal igyekeznek azt a fajta játékot játszani, ami jellemző rájuk és abban hisznek, ha az jól megy nekik, akkor jó támadójátékkal bárki ellen lehet esélyük.” – mondta Laczka Miklós.

Sorozatban három hazai Euroliga mérkőzést vív a Sopron Basket. Ezen nagy sorozat végén már várhatóan körvonalazódni fog, hogy milyen pozíciót célozhat meg a végelszámoláskor a magyar bajnoki címvédő. Laczka Miklós ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még nincs itt az ideje a számolgatásnak.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a csoportba elfoglalt helyezés szempontjából ez egy fontos időszak lesz. Ahogy azt azonban korábban is mondtam, nem szoktunk ilyen szempontból előre tekinteni, mindig a következő feladatra koncentrálunk. Most arra, hogy csütörtökön megnyerjük a mérkőzést és utána egy olyan bajnoki rangadó jön a DVTK ellen, ami szintén nagy felkészülést igényel. Meccsről meccsre kell figyelni és nincs időnk, lehetőségünk előre tekinteni.”

Fotó: Tóth Zsombor / Soprom Basket

Hirdetés