Hirdetés
Magyarország

A Basket Landes otthonában zárja az Euroliga alapszakaszt a Sopron:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szerdán 19 óra 30 perctől nem mindennapi előzmények után a Basket Landes otthonában lép pályára a Sopron Basket. A magyar bajnoki címvédő számára lezárul az Euroliga alapszakasza. A nagy téttel bíró találkozó előtt sem maradhat el állandó rovatunk. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kérdeztük a várakozásairól ebben a speciális helyzetben.

Basket Landes – Sopron Basket

“Szombaton a Fenerbahce 23 pontos győzelmet aratott Sopronban. Az az érdekes, amit a Fegyverneky Zsófi is nyilatkozott a meccs után, hogy a Fener az a csapat, aki ellen csak akkor tud érvényesülni az ellenfelük, ha a topformáját hozza. Ahogy néztem a mérkőzést, jó volt látni a Fenert – természetesen nem olyan értelemben, hogy nyertek Sopronban -, amilyen szinten összerakott és védekezni hajlandó csapat benyomását keltették. Elképesztő volt figyelni azt a munkát, amit beletettek a mérkőzésbe támadó és védő oldalon. Nagy a kontraszt a Jekatyerinburghoz viszonyítva, ahol nekem mindig az érzésem, hogy „itt vagyunk, játszunk, úgyis nyerünk” mentalitás uralkodik. Ettől függetlenül az, hogy a Fenernek ez mire elég, majd a Final Four-ban derül ki. Az nem bravúr nekik, ha csoportgyőztesek lesznek és simán négy közé kerülnek. Majd amikor a Jekatyerinburg jön szembe és játszanak egy olyan erősségű sztárcsapat ellen, akkor mutatkozik meg, hogy ténylegesen milyen erőt képviselnek. Valóban lehet-e esélyük a végső győzelemre.

Soproni szemszögből a realitásnak nagyjából azt a 10-14 pont környéki különbséget érzem, amire a meccs közben többször felzárkóztak. A 30-11-es első negyedben kicsit beragadtak és a vége szerintem megint túlzó. Egyébként talán ezt a különbséget a legnehezebb eltüntetni. Beszéltünk arról, hogy tavaszra képet adhat ez a meccs a Sopron esélyeit nézve. Mondanám, hogy azt mutatta: van munka bőven, de nem tudom, hogy ez a különbség behozható-e csak munkával. Bizonyára lehet csökkenteni a hátrányt, de amikor az ellenfél kilencedik cseréje is egy Bria Hartley-szintű játékos, akkor onnantól rettenetesen nehéz. Nem szeretném viszont csak a légiósokra fogni ezt. Ki kell emelni, hogy a török mezőnyök nagyon kiveszik a részüket a csapatból. Ha nem is pontszerzésben, de védekezésben, labdaszerzésben, le a kalappal előttük. Amennyire azt mondtuk a szezon elején, hogy sztárok gyülekezete és nem állnak össze, végül mégis minden összeállni látszik minden a Fenernél.

A szerdai meccs kapcsán teljes kerettel azt mondanám, hogy a Sopronnak abszolút győzelmi esélyei lennének. Sőt nem is lehetne más a cél, mint nyerni. Nem tudom megmondani, hogy ez a mostani helyzet hogyan csapódik le a játékosokon. Ha egy olyan összefejelés történik, amikor vérzik ugyan az érintettek orra, de talpon maradnak, az benne van. Amikor ájultan elterülnek, az nagyon más és óriási sokk. Elképzelésem sincs, hogy lehet így összefejelni… Ez biztosan megfogja a csapatot. Ugyanakkor az a Sopronra eddig is jellemző volt – szinte már unalomig ismételtük ebben a szezonban –, amikor hiány van, valami extrát mindig elő tudnak húzni. Egyrészt biztosan nehéz ebből kikecmeregni, de adhat egy plusz erőt, hogy itt vagyunk ennyien és megcsináljuk akkor is. A bevethető játékosoknak viszont jóval többet kell játszani. Bár azt gondolom, hogy Fegyverneky Zsófi nehezen pótolható a jelenlegi Sopron számára. Talán még egyik szezonról a másikra is az lenne. Egyik napról a másikra főleg. Nincsenek könnyű helyzetben. Nem elég a Covid, még ilyen dolgok is hátráltatják a munkát.

A Landes jelenleg három bevethető légióssal rendelkezik. Nézve az igazolásaikat, ők is abszolút az ésszerű költés hívei. Nem hiszem, hogy a biztos győzelem tudatában mennek ki a pályára. Inkább úgy, hogy megpróbáljuk és lesz, ami lesz. Ha kikaptak volna a Galatasaray-tól, akkor a szempontjukból már nem lenne tétje, így az Európa Kupás esélyeik élnek. A francia csapatok tudnak az elsőtől a 40. percig ugyanazon a szinten játszani. Éppen ezért a mérkőzés elejétől maximális koncentrációra lesz szükség. Ez teljesen egyértelmű. Az Euroliga szezonban eddig a legkevesebb pontot a Landes Sopronban érte el. Ez is azt mutatja, amit az előbb mondtam, hogy az a kérdés: az elejétől hogyan mennek bele a meccsbe a soproniak. Ha teljes a koncentráció, akkor lehet 54 pontot kapni egy meccsen, ha nem, akkor az első negyedben 30-at, mint szombaton. Talán egy nagyon kicsivel kevesebb hangsúlyt kapott mostanában a védekezés, de az is lehet, hogy pusztán a fáradtság így jelent meg. Ezt kívülről nem lehet megmondani. A Fenerbahce ellen a 17 triplakísérletből 3 lett sikeres. Ha megnézzük a törökök védekezését, akkor úgy kellett eldobni, hogy „van egy milliméter és elvállalom”. Más ilyen ritmusból dobni, mint amikor van időd és tered rá. A Sopronnak nagy fegyvere a hármas, amihez abszolút vissza lehet nyúlni a franciaországi mérkőzésen. A válogatott szünethez érkezünk, itt már mindenképpen ennek a lelki oldalára is lehet építeni azzal, hogy még ezt a meccset kell hozni és mindenkiből teljes erőbedobásra lesz szükség.”

Hirdetés