Hirdetés
Magyarország

A BEAC otthonában folytatja a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szerdán 18 óra 30 perctől a Sopron Basket az ELTE-BEAC Újbuda vendége lesz. A fővárosi együttes a Győrt, a DVTK-t és a PEAC-ot is legyőzte. Hazai pályán kifejezetten veszélyes rivális. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a vasárnapi győzelemről és a BEAC elleni találkozóra történő felkészülésről.

Január 5., szerda
18:30 ELTE-BEAC Újbuda – Sopron Basket
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Játékvezetők: Pozsonyi László, Sallai István József, dr. Németh Patrik (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Vasárnap a Sopron Basket 88-55-re győzte le a TFSE-MTK-t. Tipikus szünet utáni, kemény edzésmunkát követő mérkőzés volt kifejezetten jó szakaszokkal, illetve egy-egy átmeneti ritmusvesztéssel.

“Így van, nekünk azon kell dolgoznunk, hogy ezek a jó szakaszok minél tovább tartsanak és minél kevesebb hullámvölgyünk legyen. Úgy nézett ki, hogy a csapat magának is bizonyította: amikor olyan koncentráltsággal, energiával játszunk, amire képesek vagyunk, akkor mennyivel jobbak tudunk lenni. Rövid periódusokban pedig az ellenkezője is igaz volt, de összességében egy pozitív tanulságot lehet levonni a meccsből.” – tekintett vissza a legutóbbi győzelemre a soproniak másodedzője.

A Sopron Basket úgy aratott magabiztos sikert, hogy a távozó Shey Peddy mellett Fegyverneky Zsófia és Aby Gaye sem lépett pályára.

“A csapat támadásban olyan jó teljesítményt tudott nyújtani, amit kifejezetten jó volt nézni. Az első félidőben 50 pont felett dobtunk, ami szintén kiemelendő. Reméljük, hogy amikor a hiányzóink elkezdenek visszatérni, az még egy kis pluszt ad a csapatnak. “- tette hozzá Laczka Miklós, aki elmondta lapunknak: nagyon bíznak benne, hogy Fegyverneky Zsófia minél hamarabb edzésbe és játékba tud állni, de azt még nem lehet megmondani, hogy erre a BEAC vagy a Győr ellen kerül sor. Aby Gaye kapcsán nem lát ennyire tisztán a szakvezetés, de bíznak benne, hamarosan újra teljes értékű munkát végezhet.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Folytassuk kicsit a számokkal. Ősszel a Dinamo Kurszk és a BKG legyőzését követően már elemezte Laczka Miklós lapunknak a soproniak kiváló triplamutatóját. Ezt ezúttal is ki lehet emelni, a TFSE-MTK ellen a 21 kísérletből 9 sikeresnek bizonyult.

“Megint azt tudnám mondani, hogy voltak az ellenfelünk védekezésében olyan dolgok, amikre készültünk. Ez ki is jött a mérkőzésen és azokba a helyzetekbe tudtunk kerülni, amikbe szerettünk volna. Ez ilyenkor mindenképpen pozitív, mert azt látjuk, hogy amivel az edzésen foglalkozunk, az jól működik a mérkőzésen. Szerintem ennek volt ilyen szerepe abban, hogy a játék ezen szegmense jól sikerült.” – mondta a Sopron Basket másodedzője.

A soproni együttes koncentrációját dicséri, hogy 11 szerzett labda és mindössze 13 eladott labda került a statisztikai lapra a vasárnapi összecsapáson. “Azért azt gondolom, hogy a 13-mal nem lehetünk maximálisan elégedettek. Valószínűleg azt érzik az edzők, hogy azon mindig lehet faragni és mindig jobb, ha az kevesebb. Ezzel együtt ebben is látszódik, hogy akadtak periódusok, amikor több eladott labdánk volt – főleg a harmadik negyed elején – utána viszont ezt tudtuk redukálni. Ha ebben meccs közben is tudunk előre lépni, az egy nagyon fontos dolog.” – tette hozzá Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Sopron Basket szerdai ellenfele az ELTE-BEAC Újbuda lesz. A fővárosi gárda, mely már a Győrt, a DVTK-t és a PEAC-ot is legyőzte idén, az évad meglepetéscsapata. Ugyanakkor hullámzó Balogh Judit együttesének a teljesítménye, hiszen például az újonc BKG otthonában vagy éppen legutóbb a szekszárdi fellépése első 10-15 percében nem tudta megközelíteni a korábbi bravúrjainál mutatott teljesítményét.

“Ezt mi is látjuk, van bennük egy kiszámíthatatlanság, ami sokkal inkább még veszélyesebbé teszi őket. Hazai pályán kiegyensúlyozottabb a teljesítményük. Ezért is, illetve amit említettél, hogy komoly győzelmeik vannak a szezonban, abszolút nem lebecsülhetőek. Ezekkel a teljesítményekkel és kétarcúsággal ők váltak a bajnokság egyik legveszélyesebb riválisává – szerintem talán így lehetne a tabella elején álló csapat szemszögéből tekinteni rájuk.” – mondta Laczka Miklós, akinek felvetettük, hogy a BEAC legnagyobb szintlépése abban látszódik, ha egy élcsapat nem koncentrál ellenük megfelelően, azt könyörtelenül meg tudják büntetni.

“Ez abszolút igaz, de azt is látni kell, hogy a csapat magja nagyon komoly teljesítményre képes támadásban. Érződik rajtuk, hogy nagy önbizalommal játszanak, főleg, amikor elkezd nekik menni a játék. Itt kanyarodnék vissza a felvetésedre, hogy ez nem csak abból áll, hogy a másik csapat engedi nekik vagy nem figyel oda eléggé. Hanem tényleg a saját jogukon képesek olyan játékot játszani, amire nehéz válaszolni az aktuális ellenfeleknek. Így nem csak a többi csapatnak a felelősségét venném bele ebbe, hanem vannak meccsek, amikor olyan formát mutatnak, ami nagyon komoly problémát tud jelenteni bárkinek.” – mondta Laczka Miklós.

Zárásul arra kértük a soproniak másodedzőjét, hogy foglalja össze milyen gondolatokkal engedik el a csapatot a szerdai mérkőzésre.

“Nagyon komolyan fel kell készülni erre a meccsre. Nem szabad abba a hibába esni, hogy bármennyire is előre tekintünk vagy nem erre koncentrálunk maximálisan. Az első dolog mindenképpen ez lenne, amit kiemelnék. Tehát rájuk készülünk, mindamellett, hogy a saját játékunkat igyekszünk javítani. Azokat tudnám elmondani, amit legutóbb. Próbálunk mi kiegyensúlyozottabbá válni, hozni egy konstans jó teljesítményt. A BEAC támadójátékában sok az opció, sok az improvizálás, aktívak támadásban, sok a betörés, kiosztás, gyorsan jár a labda. Nekünk ezt kell limitálni, amennyire csak tudjuk. Az egyéni párharcokban képesnek kell lennünk a meghatározó játékosokat limitálni. Ha az egyéni dolgokra odafigyelünk, akkor csapatként is meg tudjuk őket állítani.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés