Hirdetés
Magyarország

A BEAC otthonában indítja a bajnokságot az Atomerőmű KSC Szekszárd – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Fotó: kscszekszard.hu

Hirdetés

Szombaton rajtol a 2022/2023-as bajnoki szezon – az első mérkőzésen az Atomerőmű KSC Szekszárd Újbudára látogat az E.ON ELTE BEAC együtteséhez. A találkozó előtt a szekszárdiak vezetőedzőjével, Zseljko Djokiccsal beszélgettünk a felkészülésről, illetve a bajnoki évaddal kapcsolatos várakozásairól.

Szeptember 24., szombat
18:00 E.ON ELTE BEAC – Atomerőmű KSC Szekszárd
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

“Augusztus 15-én kezdtük a felkészülést, ami azt jelenti, hogy összesen hat hét alapozást tudhatunk magunk mögött. Ebből a másfél hónapból csak most, az utolsó héten tudtunk tíz játékossal, majdnem teljes kerettel edzeni. Ezt megelőzően sok volt a hiányzónk, – különböző okokból kifolyólag – ami igencsak hátráltatta a preparációs munkánkat. Leginkább taktikai szempontból. Idén ugyanis rengeteg az új játékos, akiket mind védekezésben, mind pedig támadásban be kell építeni, illetve rendszerbeli kapcsolatokat kell kialakítanunk velük. Ez, a létszámbeli hiányosságok miatt, sajnos nem úgy sikerült, ahogy elterveztük.

Csapatszinten érzem, hogy vannak hiányosságaink, egyénileg viszont büszke vagyok a fejlődésre, amin a játékosok keresztülmentek. Öt-hat játékosunk van, akik az első naptól kezdve részt vettek a felkészülésben, az ő fejlődésük pedig szemmel látható – kondícionálisan, fizikálisan és kosárlabda szempontból is” – fogalmazott a szekszárdi szakember. – “Félreértés viszont ne essék, ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve egyénekre építjük a játékunkat. Továbbra is a csapatteljesítményt, a csapatjátékot helyezzük előtérbe. Annyi a különbség jelen pillanatban, hogy a csapaton belül az egyének is felerősödtek, hisz a preparáció nagy részében erre került a hangsúly. Az individuális edzésekre, melyek során sokkal több figyelmet kapott az az említett öt-hat játékos. Ilyen szempontból abszolút hasznos volt a felkészülési időszak.

A nehézségek ellenére azt gondolom, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a szombati bajnoki rajtra. Az Euroliga kezdetéig még van hátra egy teljes hónap. Addig is, minden percet ki fogunk használni, elsősorban arra, hogy továbbfejlődjünk csapatszinten. A bajnoki mérkőzéseket is ebben a felfogásban szeretnénk játszani.” – mondta Zseljko Djokics, aki egyben arra is kitért, hogy mennyiben változtatta meg a felkészülést, hogy idén nem kellett Euroliga-selejtezőre készülnie a csapatnak. 

“Reálisan nézve azt tudom mondani, hogy nem változtatta. Ha augusztus 15-től kezdve teljes csapattal tudtunk volna készülni, akkor lehetne mondani, hogy a felkészülés is változott. A főtábla küzdelmei idén három héttel később indulnak, vagyis tudtunk volna nyugalomban készülni. Ám, mivel létszámbeli problémáink voltak, így ez tárgytalan, hiszen a kettő nincs összefüggésben.”

Fotó: kscszekszard.hu

Az Atomerőmű KSC Szekszárd az első mérkőzését idegenben, az E.ON ELTE BEAC csapata ellen játssza. Zseljko Djokics tanítványainak azonban nem ez lesz a szezon első tétmérkőzése. A Szekszárd ugyanis idén is megrendezte Magyarország egyik legpatinásabb kosárlabda tornáját, az 53. SIÓ Kupát. A tornán a magyar bajnokság top-csatai vettek részt, a szekszárdi együttes pedig a harmadik helyet szerezte meg.

“A SIÓ Kupa volt számunkra a tökéletes szintfelmérő. A bajnokság legjobb csapatai fogadták el a meghívásunkat, a tornán pedig egyértelműen kirajzolódott, hogy mennyit fejlődtek ezek az együttesek a tavalyi évhez képest. A Sopron Basket bár nem tudott szerepelni a tornán, de róluk így is tudjuk, hogy extrán erős kerettel rendelkeznek, sztárjátékosokkal, vagyis biztos nagy erőt fognak képviselni idén is. Akikkel nem játszottunk felkészülési mérkőzést, azokról is vannak információink. Azokon a középmezőnyös csapatokon, akik általában a nyolcba jutásért szoktak harcolni, szintén látszik a fejlődés. Ez is mind azt mutatja, hogy a magyar bajnokság évről-évre erősödik.

Azt gondolom, hogy nagyon nehéz lesz idén bekerülni a legjobb négy közé, ugyanis csak apróságok fogják elválasztani a csapatokat egymástól. Ám, ahogy eddig minden évben, úgy idén is ez az elsődleges célunk. A következő egy hónap lesz számunkra a legfontosabb, amikor is a saját játékunkra kell leginkább koncentrálnunk. Rengeteg fiatal tehetség van idén a csapatban, de hiszünk abban, hogy megfelelő útmutatással és hozzáállással ez hosszútávon kifizetődő lesz majd.” – fogalmazta meg a szezonnal kapcsolatos gondolatait Zslejko Djokics, majd végül kitért a BEAC elleni találkozóra is.

“Ahogy említettem, a legfontosabb, hogy a saját játékunkat építsük. Nem szeretnénk, illetve nincs is időnk most a BEAC-al foglalkozni. Nemrég kezdtünk el 5:5 ellen játszani edzésen, így sok az információ, amit a játékosoknak fel kell dolgozni. Nem szeretnénk mindezt még a BEAC taktikájával is megkavarni. Éppen ezért, a mi rendszerünkön van most elsősorban a hangsúly. A mi alapstratégiánkon, amit később tovább tudunk majd építeni, ahogy haladunk előre a bajnokságban.”

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

 

Hirdetés