Hirdetés
Archivum

A BEAC szoros együttmûködésben az ELTE-vel:

:

Hirdetés

Az idei évadtól ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevét viseli a BEAC-Újbuda élvonalbeli csapata. A megújuló együttmûködésrõl és saját kosaras kötõdésérõl is mesélt a klub honlapjának dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja. Az alábbiakban a teljes beszélgetés olvasható.

Fotó: ELTE-BEAC Újbuda

Fotó: ELTE-BEAC Újbuda

Forrás: ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlap

Az ELTE kancellárja a mai napig szívesen kosarazik, és vallja, a fiataloknak nemcsak az egészségmegõrzés de a közösségteremtés miatt is fontos sportolni. Dr. Scheuer Gyula honlapunknak adott rövid interjút.

Rendszeresen feltûnik az ELTE különbözõ sporteseményein. Milyen személyes kötõdése van a sporthoz, illetve van-e bármilyen kapcsolata a kosárlabdával?

Nagyjából 10 éves korom óta rendszeresen sportolok, a mai napig igyekszem hetente három-négy alkalommal mozogni – fõleg kosárlabdázom, néha úszom, teniszezek, de a szobakerékpározás és a séta sem idegen tõlem. 10 éves koromtól egészen 45 éves korom környékéig igazolt kosárlabdázó voltam. Utoljára egy senior kosárlabdacsapatban játszottam, és bár a “versenyszerû” játékot már abbahagytam, ismerõsökkel, barátokkal a mai napig szívesen játszom együtt. Sokáig teremfociztam is, de miután egyszer eltörték az orromat és sok kisebb-nagyobb sérülésem volt, ezt túl veszélyesnek találtam. Sajnos az élsporthoz nem voltam elég tehetséges, centernek nem voltam elég magas, bedobónak pedig elég gyors, de mindezek ellenére mindig is nagyon szerettem a kosárlabdát – és ez már várhatóan így is fog maradni.

Mint az egyetem egyik vezetõ tisztségviselõje, mit gondol, milyen szerepet kell, hogy betöltsön a sport az egyetem, illetve az egyetemisták életében?

Véleményem szerint az egyre inkább technika- és technológiaközpontú világunkban a sportnak valamilyen egyensúlyi szerepet kell betöltenie a test és a szellem építésében. Kifejezetten hangsúlyosnak és fontosnak tartom azt, hogy minden fiatal sportoljon, tekintve, hogy amellett, hogy ez az ember egyéni fejlõdésében is sokat jelent, az egészség megõrzése és a közösségi élet szempontjából is nagyon fontos. Bízom benne, hogy szépen lassan az egyetem is fel tud nõni az irányába táplált elvárásokhoz, és egyre inkább megfelelõ szolgáltatásokat és infrastruktúrát tudunk biztosítani a sportolni vágyó hallgatóink számára.

Az Ön közbenjárásának is köszönhetõen, a BEAC és az ELTE ismét szorosabbra fûzte az együttmûködés szálait, ennek egyik eredménye, hogy az idei évadban csapatunk ismét viseli az egyetem nevét. Miért tartotta fontosnak, hogy az egyetem ismét odaálljon az élsport és a nõi kosárcsapat mellé?

A BEAC és az ELTE együttmûködése évszázados hagyományra tekint vissza, azt gondolom, hogy a közös brandépítés, a fiatalok közös megszólítása továbbra is fontos feladat. Ennek egyfajta húzóágazatát jelentheti a nõi kosárlabda, mint a BEAC egyetlen NB1-es szintû, versenysport szempontjából értékelhetõ szintû tevékenysége. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a BEAC is érezze azt, hogy az egyetem mellette áll, és az egyetem polgárai is érezzék, hogy a BEAC is az egyetem mûködésének a része. Nagyon fontos lenne, hogy az egyetemi hallgatók számára is ismert legyen ez a kapcsolat és õk is odaálljanak az egyetemi sport mellé, és a versenysport mellé is, buzdítsák, erõsítsék a csapatot. Ha megnézzük a külföldi egyetemi sport hagyományait, akkor jól látszik, hogy ott a sport egy nagyon fontos identitásteremtõ eleme a közösségi létnek. Bízom benne, hogy az ELTE-n is el fogunk tudni ebbe az irányba mozdulni.

A BEAC és az ELTE együttmûködésében, a TAO rendszer biztosította források bevonásával több projekt is zajlik jelenleg. Mit lehet ezekrõl tudni, és milyen további fejlesztési tervek vannak esetleg?

A két szervezet együttmûködésében a TAO biztosította források mindkét fél számára nagyon elõnyösek lehetnek. Az egyetem rendelkezésére álló, fejlesztésre szabadon elkölthetõ források nagyon beszûkültek, ezért próbált az egyetem vezetése minden olyan lehetõséget megragadni, ami az egyetemi hallgatók számára elérhetõ szolgáltatások fejlesztéséhez hozzájárul. Ennek egyik fontos eleme a TAO rendszer. Az elmúlt években komoly lépéseket tudtunk ebben az ügyben tenni. Jelenleg folynak illetve részben le is zárultak három ELTE gyakorló gimnáziumban a tornatermi felújítások. Jelenleg is zajlik a program továbbvitelének elõkészítése. Ennek keretében szeretnénk megvalósítani a Bogdánfy úti sporttelep megújítását, a Trefort Kertben egy sportközpont kialakítását, valamint folytatni az iskolai tornatermek és a hozzá kapcsolódó öltözõk felújítását. Ezek csak a BEAC közremûködésével együtt lehetségesek, számukra pedig fontos nyereség, hogy az egyetemi sportcélokra ki nem használt idõszakokban hasznosíthatják ezeket a létesítményeket. Azt gondolom, ezzel az együttmûködéssel jelentõs elõrelépést tudunk megvalósítani az egyetemi sport vonatkozásában. Ugyan nem a TAO rendszeren belül, de az egyetem és a BEAC, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség együttmûködésében megújításra kerültek kis mûfüves focipályák, illetve folyamatban van a Mérnök utcában egy nagypályás mûfüves pálya kialakítása is.

Forrás: ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlap

Hirdetés