Hirdetés
Magyarország

A Bourges ellen kezd az Euroligában a Sopron:

:

Hirdetés

Kedden 18 órától a Bourges Basket ellen megvívja az első mérkőzését az Euroliga 2020/2021-es kiírásában a Sopron Basket.

A hazai rendezésű Euroliga HUB felvezetéseként már részletesen bemutattuk a Bourges csapatát. Készítettünk interjút Fegyverneky Zsófiával, a Sopron Basket csapatkapitányával. Idéztük Gabby Williams, Gáspár Dávid és a rendezvény előkészületei kapcsán Török Zoltán ügyvezető nyilatkozatát. Ezek az összeállítások nagyobb képet adnak arról, hogy a főszereplők milyen gondolatokkal készülnek az előttünk álló eseményre.

A két csapatnak ez a lesz 21. mérkőzése az Euroligában. Utoljára a 2019-es negyeddöntőben mérkőztek a felek. Akkor emlékezetes győzelmekkel a magyar csapat jutott tovább. A világjárvánnyal nehezített idei szezonban a Sopron és a Bourges is beleszaladt egy hosszabb meccs nélküli időszakba. A válogatott szünet óta viszont mindkét gárda elkezdte bepótolni az elhalasztott találkozóit. Az elmúlt két hétben a Sopron négy, a Bourges három bajnokit játszott. Ezek lehetőséget kínáltak arra, hogy formába lendüljenek a felek. Mindkét gárda veretlen hazájában.

A Sopron úgy érte el a hét győzelmét, hogy átlagban 91.4 pontot ért el az eddigi bajnoki mérkőzésein és mindössze 56.4-et kapott. A Bourges is dominált a hazai meccsein, 77.2 pontot szerezve átlagban, miközben ellenük a riválisaik 60.6-ot jegyeztek. Mindkét klub jelentett be kényszerű igazolást novemberben. Sopronba Határ Bernadett helyére Glory Johnson érkezett, míg a Bourges-nál Iliana Rupert pótlására jött Kristen Mann. Igyekeztek a szakmai stábok biztosra menni az őszi igazolásoknál. Johnson többször is oldott már meg beugró feladatot. Itt Európában legutóbb Kurszkban és a montenegrói válogatottnál. Úgymond tudja, hogy mivel lehet ilyen rövid idő alatt a legtöbbet hozzátenni. A 37 éves Mann pedig már 10 évet töltött Franciaországban. Jól ismeri a mezőnyt és a játékstílust.

Soproni oldalon kérdéses volt Gabby Williams beköltözése a buborékba, de végül ehhez hozzájárult a nemzetközi szövetség orvosi bizottsága. A Bourges-nál Elin Eldebrink és Marissa Coleman nem lehet ott Sopronban.

Mivel nemzetközi találkozón még nem láttuk egyik gárdát sem, így nehéz meghatározni az erőviszonyokat. Egy biztos, hogy motivációból nem lesz hiány. Azok az együttesek, amelyek odáig eljutottak, hogy az Euroliga főtábláján egy buborékos tornán pályára lépjenek, a lehetőségekhez képest formaidőzítésben, ritmusban, pontosságban az elérhető maximumra törekednek. Ilyen szempontból nagyon más lesz ez, mint az eddigi bajnokik. Ahol minden nemzetnél az volt az elsődleges cél, hogy haladjon a versenyrendszer, akár az eredményességi szempontokat is félretéve.

A Bourges-nál az öt mérkőzésen pályára lépők közül Alexia Chartereau 18.2 pontot, 5.8 lepattanót, Laëtitia Guapo 15.2 pontot, 4.2 lepattanót, míg Sarah Michel 10.6 pontot, 4.2 lepattanót és 4.6 gólpasszt átlagolt eddig. A statisztikai lapokat figyelve szembetűnő, hogy a Roche Vendee ellen hét, a Carolo Basket ellen nyolc triplát értékesítettek. Soproni oldalon az összes meccsen játszók közül Jelena Brooks 16, Gabby Williams és Megan Walker 14.9-14.9 pontot átlagolt. Mellettük még Fegyverneky Zsófia és Czukor Dalma lépett pályára az összes találkozón, míg Briann January, Tina Krajisnik és Pfeiffer Virág öt-öt összecsapáson.

A játékot tekintve nagy kérdés lesz, hogy belső posztokon melyik gárda akarata érvényesül. Szükség volt Johnson-ra, mert itt nélküle francia fölény rajzolódott ki. Ha a külső sort nézzük nagy tudáskülönbséggel nem találkozunk, hasonló erők küzdelme várható. Eldebrink és Coleman hiányában a Bourges rotációja a rutinos játékosat tekintve jelentősen csökkent, amit kihasználhat a Sopron. Rengeteg a kérdőjel, de bízzunk benne: hazai környezetben az eddigi meccseken látott erősségeit használva egy szép soproni sikert láthatunk.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés