Hirdetés
Archivum

A bravúros Rivas, a védekezõ Valencia és a felemás török, orosz mérleg:

:

Hirdetés

Hosszú volt, majd 10 órásra nyúlt, de felejthetetlen élményt adott – így lehet összefoglalni nézõi szempontból a nõi kosárlabda Euroliga nyolcas döntõjének elsõ játéknapját. A nyitó napon volt minden: meglepetés, nagy fordítás és csúnyán beragadó sztárcsapatok. Az alábbiakban összegyûjtöttük, hogy a fõszereplõk miként élték meg a találkozókat.

Alig, hogy elkezdõdött a Final8, máris 16-2-re vezetett a Wisla Krakow a Szpartak Moszkva ellen. Pokey Chatman álmosan rajtoló együttese végül a harmadik negyedben tudott fordítani és 77-70-re behúzták a gyõzelmet. Az amerikai edzõnõ kiemelte, hogy a zónavédekezéssel zavarták meg a krakkóiakat. „A krakkói csapattal mindig kemény, küzdelmes mérkõzéseket szoktunk játszani. Az elején nagyon jól védekeztek, nekünk pedig kimaradtak a helyzeteink és a védekezésben sokat hibáztunk. A folytatásban a zónával megzavartuk az ellenfelünket és ebbõl sikerült labdákat szereznünk. Ezzel ragadtuk magunkhoz a kezdeményezést. A második félidõben szerencsére több dobásunk hullott be, mint az elsõben.” – fogalmazott Pokey Chatman.

Jose Ignacio Hernandez elég meggyötörten állt a sajtó rendelkezésére, ami nem is csoda… A spanyol szakvezetõ pontosan tudta, hogy a Wisla Krakow ezzel a vereségével lényegében lemondhat a döntõs álmairól. „Tudtuk, hogy nehéz feladat legyõzni a Szpartak Moszkvát… Ez volt a legfontosabb csoportmeccsünk és az elsõ félidõben jól is védekeztünk, illetve a palánk alatti játékunk is rendben volt. A második félidõben azonban rengeteget hibáztunk és sorra adtuk el a labdákat.” – összegzett a spanyol szakember.

A Ros Casares Valencia remek csapatmunkával 49 ponton tartotta a Jekatyerinburgot. Roberto Iniguez ennek megfelelõen tanítványai védekezését méltatta. „Az egész mérkõzésen remekül védekeztünk. Számomra ez a legfontosabb, mert azt szeretném, ha a csapat végig ezt az arcát mutatná. A találkozó elején, illetve a végjátékban voltak elkapkodott dobásaink, de a második és a harmadik negyed kiválóan sikerült. Boldogok vagyunk, de a következõ meccsünket is meg kell nyerni.” – mondta Iniguez.

A Jekatyerinburgtól nyilatkozó Algirdas Paulauskas és Sandrine Gruda nagyon szimpatikusan nem fogták Sue Bird kiválására a vereséget, holott a bemelegítés alatt orrát törõ klasszis hiánya minden tervüket felboríthatta. A litván szakvezetõ csapata támadójátékát kritizálta. „Azt hiszem a védekezésünk rendben volt, mindössze 62 pontot engedélyeztünk a Ros Casares-nek. Támadásban azonban nagyon lassan játszottunk. Nem támadtuk kellõen agresszívan a gyûrût, így mindössze 8 büntetõt dobhattunk. Kívülrõl sem vállalkoztunk, amit jól mutat 8 triplakísérletünk. Ezen a szinten ilyen támadójáték nem fér bele.” – mondta Paulauskas és ehhez csatlakozott Gruda is: „Csalódottak vagyunk, nyerni szerettünk volna. A kosárlabda arról szól, hogy dobjuk be a helyzeteket és ne adjuk el a labdákat. Mi azonban rengeteg ziccert hibáztunk és sorra szórtuk el a labdákat.”

A Jekatyerinburghoz kapcsolódó hír, hogy Sue Bird a tervek szerint védõmaszkkal játszani fog a csütörtöki Wisla Krakow elleni összecsapáson.

A Fenerbahce a vártnál valamivel jobban megizzadt a Schio ellen. A törökök majdnem 18 pontos elõnyt szórakoztak el, de végül hozták a kötelezõt. George Dikeoulakos a Fener szakvezetõje vegyes érzésekkel nyilatkozott. „Ahogy arra számítani is lehetett a Schio nagyon okos kosárlabdát játszott, igyekeztek lassítani a játékot és kizökkenteni minket a ritmusunkból. Úgy gondolom, hogy ezen törekvéseik a mérkõzés egyes szakaszaiban be is jöttek. Mi erre egy hasonlóan agresszív védekezéssel igyekeztünk válaszolni, az eredmény önmagáért beszél. Boldog vagyok, de a lepattanók miatt maradéktalanul nem lehetek elégedett. 22 támadólepattanót engedélyeztünk ellenfelünknek. Ha csak ezt a számot nézem, nem is tudom, hogy nyertük meg a mérkõzést. A legfontosabb, hogy jól védekeztünk és erre tudtuk építeni a támadójátékunkat.” – értékelt a görög szakvezetõ.

Az olasz Maurizio Lasi nem akart bírózni, de a végén mégis sikerült neki. „Hibáztunk, nem akartuk engedni, hogy a Fenerbahce futhasson. Kétszer játszottunk velük az alapszakaszban, pontosan tudtuk, hogy mit jelent az, ha hagyjuk õket futni. Ez a taktikánk helyenként megvalósult, de nem 40 percen keresztül. Mondtam a csapatomnak, hogy az Euroligában, különösen itt az utolsó körben, már sokkal keményebbek a mérkõzések és a játékvezetõk kevesebbet fognak fújni. Ehhez a felfogáshoz alkalmazkodnunk kellett volna. Végül csak 2 büntetõt dobhattunk, míg az ellenfelünk 18-at. Ez nagy különbség.” – mondta az olasz szakvezetõ.

A nagy csoda estére maradt, amikor a házigazda Galatasaray összességében nagyon sima vereséget szenvedett a Rivas Ecopolistól. A törökök szakvezetõje Ceyhun Yıldızoğlu csalódottan és röviden értékelt. „Elõször is szeretnék gratulálni a Rivas Ecopolisnak! Nagyon jók voltak ma este. Erõsen kezdtek és okosabban játszottak nálunk. A játék minden elemében nagyon sokat hibáztunk, gyenge volt a támadójátékunk, nem tudtunk indítani. Védekezésben pedig sok mindent megpróbáltunk, de semmi sem jött be. A Rivas Ecopolis megérdemelte a gyõzelmet.” – összegzett a török szakember.

A vereség okát Tina Charles a lepattanókban látta, amelyekbõl a spanyolok 45-öt gyûjtöttek, míg a hazaiak 35-öt. Ráadásul a Rivas oldalán tízzel több támadólepattanót jegyezhettünk fel. „A Rivas Ecopolis játékosai nagyon keményen védekeztek és könyörtelenül szedték a lepattanókat. Fegyelmezetten és igazi csapatként játszottak, megérdemelték a gyõzelmet.” – mondta Charles. Nemcsak az amerikai center, de a Rivas Ecopolis edzõje Miguel Martinez Mendez is a védekezést emelte ki. „Nagy meccs volt és a jó védekezésünkkel fontos gyõzelmet arattunk a hazai csapat ellen.” – fogalmazott a spanyol szakember.

Ami a folytatást illeti. Csütörtökön a csoportkör legnagyobb rangadójára kerül sor a Galatasaray és a Fenerbahce között. A találkozón garantált a pokoli hangulat, elõvételben 8000 jegy kelt el.

A csütörtöki program
Szpartak Moszkva Vidnoje – Ros Casares Valencia 12:00
UMMC Jekatyerinburg – Wisla Can-Pack Krakow 14:30

Beretta-Famila Schio – Rivas Ecopolis 17:00
Galatasaray – Fenerbahce 19:45

Hirdetés