Hirdetés
Utánpótlás

A bronzéremért játszhat a magyar válogatott a debreceni U19-es világbajnokságon

USA - Magyarország 75-42 (13-5, 22-10, 28-17, 12-10)

FIBA U19 Women's Basketball World Cup 2021, elődöntő
Magyarország, Debrecen
Sharapa, Vuong, Paez Arteaga

USA: Clark 14/12, Fudd 9/3, Paopao 6/3, Citron 17, Betts 4. Csere: Johnson 14/3, Wolfenbarger, DeBerry, Verhulst 4, Feagin 6, Ware 1.

Magyarország: Kéita, Dombai 1, Krasovec 2, Boros 14/9, Madár 2. Csere: Sitku 6, Rozmán, Miklós 11/9, Rakita, Gyöngyösi 2, Telegdy 4, Holcz.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A debreceni U19-es világbajnokság elődöntőjében a magyar válogatott 75-42-re alulmaradt a címvédő és a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő Egyesült Államok válogatottjával szemben. A mieink vasárnap 17 óra 30 perctől a bronzéremért játszhatnak az Ausztrália – Mali elődöntő vesztesével.

Egy világverseny elődöntője mindig speciális versenyhelyzet. Ez érződött ebben a párharcban is. Az első percben egyik csapat sem talált be. A címvédő USA végül Sonia Citron 2+1-es megoldásával szerzett vezetést. Ezt követően Madár Eszter, Boros Júlia és Dombai Réka találataival 5-5-nél egyenlítettünk. Kiválóan védekeztek a mieink. Még az utolsó négy percbe is erről az 5-5-ös állásról érkeztek a csapatok. Innen a negyed hajráját igyekeztek felpörgetni az amerikaiak, így 8-0-val zárták a szakaszt és 13-5-ös előnyre tettek szert. USA a 24 mezőnykísérletükből 4-et, míg a mieink 15-ből 2-t értékesítettek az első periódusban.

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott védőmunkáját dicséri, hogy a korábbi mérkőzéseiken legalább 25 pontot mindig szereztek az első negyedben az amerikaiak. A második etapot – az elsőhöz hasonlóan – Sonia Citron találata vezette fel, erre azonban Boros Júlia azonnal válaszolt egy triplával. Volt labdája válogatottunknak ennél a 7 pontnál is közelebb kerülni, de egy olyan fizikális rivális, mint USA ellen, rendkívül nehezen lehetett egyáltalán dobóhelyzetet kialakítani. Végül 15-8-ról az amerikaiak mozdultak el, egy triplával kétszámjegyűre növelték előnyüket. Összességében pedig 10-2-es futással 25-10-re szakadtak el. Három és fél perc volt hátra a félidőből, amikor 29-15-nél Cziczás László időt kért. A félidőre azonban így is tovább nőtt a differencia. 20 perc után 35-15 állt az eredményjelzőn.

A félidőben a magyar csapatban a 10 pontos Boros Júlia volt a legeredményesebb, míg az amerikaiaknál a 11 pontos Sonia Citron. A harmadik negyedet Miklós Melinda triplája vezette fel, majd Sitku Zsuzsanna is betalált. Ekkor 37-20-ra felzárkóztak a mieink. Az Egyesült Államok ezt követően vitte be a döntő futást. Ahogy az eddigi mérkőzéseiken lenni szokott, a harmadik negyed közepére ritmust váltottak és 13-2-vel 50-22-re szakadtak el. Becsülettel küzdöttek a magyar lányok, Miklós Melinda, Sitku Zsuzsanna és Boros Júlia is eredményes volt ezt követően a harmadik szakaszban. A különbség 25-30 pont között állandósult.

Fotó: FIBA.Basketball

A záró 10 percnek 63-32-ről vágtak neki a felek. Itt már nem volt kérdés a győztes kiléte. Mindkét együttesből minden bevethető játékos előtt lehetőség nyílt. A kulcsjátékosok pedig pihenőt kaptak, köztük a magyar csapatban Dombai Réka is. Bátran vállalkoztak távolról Cziczás László tanítványai. A hat triplakísérletünkből kettő sikeresnek bizonyult. Mindkettő Miklós Melinda nevéhez fűződött, így Boros Júlia mellett átlépte a 10 szerzett pontot az elődöntőben. Az utolsó percek felforgatott összeállításában már az amerikaiaknál is maradtak ki lehetőségek. Végül ezt a negyedet 12-10-re nyerték, a mérkőzést pedig 75-42-re.

A magyar válogatott tisztes helytállást mutatott a mezőnyből kiemelkedő riválisa ellen. A mieink kapták eddig a tornán a legkevesebb pontot az amerikaiaktól. Ezen mérkőzés tapasztalatából is lehet építkezni a vasárnapi bronzcsata előtt. Joggal szólt a vastaps a szurkolóktól.

Statisztika ITT 

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés