Hirdetés
Archivum

A bronzéremért játszhat a magyar válogatott az U18-as Eb-n:

:

Hirdetés

Az U18-as Európa-bajnokságon a bronzéremért játszhat a magyar válogatott. A szombati elõdöntõben a magyar lányok 57-54-re alulmaradtak Spanyolországgal szemben. Az elsõ félidõben 11 ponttal is vezetett válogatottunk, de a második 20 percben érvényesült a spanyolok nagyobb rutinja és fizikális fölénye. Válogatottunk tartását, küzdõszellemét dicséri, hogy a negyedik negyedben 8 pontos hátrányból felállva is sikerült nyílttá tenni a végjátékot.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Angyal Barbara duplája vezette fel az U18-as Európa-bajnokság elsõ elõdöntõjét, mely során a tétnek megfelelõen idegesen kezdtek a csapatok. Végül 7-5 után a magyar lányok rendezték elõbb a soraikat, így 9-2-es szériával 16-7-re léptünk el. Az elsõ szakasz végén 18-9-re vezettünk. Már két sikeres triplánk is volt és emellett a statisztikáról ki kell emelni, hogy kétszer annyi lepattanót gyûjtöttünk, mint a spanyolok. A második szakasz elején sem változott a játék képe: 22-12-nél 10 egységgel jártunk elõrébb. Ezt követõen a spanyolok megbüntettek két eladott labdát és némileg lendületbe jöttek. Egészen 22-20-ra felkapaszkodtak. A hosszabb kosárcsendet Tóth Franka törte meg és innentõl ismét a mieink akarata érvényesült. A félidõ utolsó percéhez közeledve 32-22-nél újra elérte a 10 pontot az elõnyünk. Riválisunk ugyan a hajrában igyekezett kapaszkodni, de így is 34-27-re mentünk 20 perc játék után.

Kiválóan védekezett válogatottunk, miközben a lepattanókat továbbra is uraltuk. A félidõben 28-15-re vezettünk ebben a mutatóban. Különösen a 10 támadólepattanót kell kiemelni, ráadásul a duplákat 54%-al dobtuk. A harmadik negyedre nagyot változott a játék képe. A spanyolok keményítettek a védekezésükön. Ennek eredményeként amíg az elsõ félidõben mindössze kilenc, addig harmadik negyedben már nyolc eladott labdánk volt. Emellett ebben a 10 percben megnyerte a lepattanócsatát ellenfelünk. Hét percen át mindössze egy mezõnykosarat értékesített válogatottunk, így ez idõ alatt 39-36-ra fordítottak a spanyolok. Az etap hajrájában fontos pillanatban érkezett Kovács Georgina triplája. Végül 47-42-es hátrányból fordulhattunk a negyedik negyedre. A záró szakasz elején három percen át egyik gárda sem talált be. Meghatározónak tûnt, hogy innen melyik oldal tud elmozdulni. Õk a spanyolok lettek, akik 50-42-re módosították az állást.

A magyar csapat tartását dicséri, hogy 8 pontos hátrányban sem adta fel a meccset. Óriási küzdöttek a lányok, akik minden dicséretet megérdemelnek. Az utolsó négy percbe érkezve 52-48-ra visszajöttünk, majd 54-50-nél több labdája is volt válogatottunknak, hogy még szorosabbá tegye az elõdöntõt. Angyal büntetõjével 1 perc 25 másodperccel a vége elõtt 54-51-re feljöttünk. A következõ akciónál az egyenlítésért támadhattunk, de ekkor nem sikerült távoli dobóhelyzetet kialakítani. Az utolsó percben a spanyolok négybõl három büntetõt értékesítettek, ami döntõnek bizonyult. A végeredményt 57-51 után az utolsó támadásból Kiss Angelika triplája alakította ki. A magyar csapat minden elismerést megérdemel ezért az elõdöntõért is. A találkozó második félidejében a spanyolok nagyobb rutinja és fizikális fölénye érvényesült, de ennek ellenére teljesen nyílt meccset alakítottunk ki.

Eredmény

Spanyolország – Magyarország 57-54 (9-18, 18-16, 20-8, 10-12)

Statisztika

Hirdetés