Hirdetés
Magyarország

A Ceglédet fogadja az Atomerőmű KSC Szekszárd:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Szombaton 18 órától a VBW CEKK Cegléd gárdáját látja vendégül az Atomerőmű KSC Szekszárd a 19. fordulóba kiírt összecsapáson. Szabó Noémivel, az Atomerőmű KSC Szekszárd szakmai és sportigazgatójával beszélgettünk a Hepp Kupa siker tapasztalatairól és a szombati bajnokira történő felkészülésről.

Február 12., szombat
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – VBW CEKK Cegléd
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Ádám József, Nagy Viktor, Minár László Balázs (Téczely Tamás)

Az Atomerőmű KSC Szekszárd magyar fiataljai az elmúlt hétvégén elhódították a Hepp Kupát. Összeállításunk elején még erre a sikerre tértünk ki.

„A klubnál nagyon fontos polcra helyeztük a Hepp Kupát. Azt gondoljuk, hogy mivel nincs U20-as és U23-as bajnokság a nőknél, a Hepp Kupa egy viszonylag jó megmérettetés. Még, ha nem is találkozik mindenki mindenkivel, a végén azért összemérhetik az erejüket a fiatal, jó játékerőt képviselő játékosok, ahogy ez most is történt.” – kezdte visszatekintését Szabó Noémi

„Igazán megmutathatták a fiatal játékosaink, hogy mennyit pallérozódhattak a magyar szezonban, illetve az Euroligában. Az Euroliga keménysége azzal, hogy hétről hétre képletesen szólva betonfalnak megyünk, mint csapat, olyan érzetet kelthet, hogy utána a bajnokságban már „csak gipszkarton falon kell átmenni”. Ez látszódik rajtunk. Főleg a Sopron ellen láthattuk, amikor egyáltalán nem játszottunk jól. Volt olyan fiatal játékosunk, akinek a mezőnymutatója 5/28 lett, ami nem számít jónak. Viszont nagyon komoly védekezést adtak elő a lányok. Fizikálisan és fejben is olyan erőt tudtak mutatni, amivel felőrültük az ellenfelet. Ugyanez elmondható a Csata ellen, ahol óriási volt a tét. A lányoknak egyrészt saját maguk felé is a döntő volt az elvárásuk és a szakvezetésnek is, hogy a tavalyi bronzérem után előrébb végezzünk. Ott sem játszottunk jól, de a fejlődés akkor is szépen látszódott a játékosokon.”

Beszélgetésünk alkalmával Szabó Noémi hangsúlyozta annak a jelentőségét, hogy a fiatalok minőségi edzésmunkát végezhetnek a felnőtt csapatnál és olyan nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek, amire máshol nem tehetnek szert. A Hepp Kupa ennek az értékét egyértelműen megmutatta.

„Nem csak Mányoky Rékáról és Miklós Melindáról van szó, akik több időt töltenek a pályán a bajnokikon és az Euroligában, de Holcz Rebeka is lehetőséget kapott az Euroligában. Montpellier-ben labdát szerzett és ziccert értékesített, a Salamanca ellen fontos pillanatban dobott kosarat. Amikor lehetőséget kap, kevés hibával játszik fegyelmezett játékos. Az emberek nem is hinnék, hogy az edzésmunka mellett ez az egy-másfél perc mennyit jelenthet egy játékos fejlődésében, karrierjében. Nem szabad megfeledkezni Horváth Dóriról, aki kizárólag a kosárlabdával foglalkozik ebben az évben, csak az edzéseken kap lehetőséget, de szépen megmutatta, hogy milyen sokat fejlődött. Sorolhatnám még a játékosokat, nem beszélve a 2006-os születésű Szücs Grétiről, akinek nyilván fizikálisan, mentálisan fejlődnie kell, de neki találták ki ezt a kosárlabda nevű játékot. A felnőtt edzéseken szinte hiba nélkül dolgozik, amit Zseljko Djokics mond neki, azt rögtön tudja adaptálni. Nem jellemző a magyar klubokra, hogy fognak egy 15 éves gyereket és nem kényszerből, hanem azért, mert tehetséges, megpróbáljuk beépíteni, odarakni a felnőtt csapathoz. Grétivel erre törekszünk.” – mondta az Atomerőmű KSC Szekszárd szakmai és sportigazgatója.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

A szekszárdi utánpótlásból már öten kerültek Euroliga keretbe.

„Egy komplex hosszú távú munka gyümölcse érett be és Zseljko mellett szeretném megemlíteni Harsányi Máriát is.” – hangsúlyozta Szabó Noémi. „Studer Zsuzsi aratta le a lányokkal a sikert, nagyon fontos munkát végzett, mert egész évben foglalkozott a B-csoportban és a juniorban azokkal, akik nem tagjai a felnőtt keretnek. Jó közösséget kovácsolt és hozzárakta a szakmai dolgokat, az alázatos munkája sokat jelentett. Nevelőedzőként Harsányi Máriát azért fontos kiemelni, hiszen öt szekszárdi nevelésű játékos került Euroliga keretbe és egész Európában kevés példa van ilyenre. Bálint Réka, Studer Ági, Miklós Melinda, Holcz Rebeka és Szücs Gréta. Mindent elmond arról, hogy a profi csapat mellett hogy állunk az utánpótláshoz. Mindezt egy 32 ezres kicsi megyeszékhelyről. Nagyon büszke vagyok! A kiemelteken túl is minden kollégámnak köszönöm a munkát, mert egy ilyen eredmény csak úgy jön össze, ha mindenki odateszi a magáét és nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is emberi dolgokban.”

Szekszárdon törekednek arra, hogy egyre több és több területen segítsék a játékosok munkáját új impulzusokkal. Idén tavasszal is sor került egy ilyen frissítésre.

„Komolyan elkezdtünk dolgozni sportpszichológussal. Úgy éreztük, hogy szükség van rá, mind csapatszinten, mind egyénileg. Az elmúlt három-négy foglalkozás azt bizonyította, hogy jó úton járunk ezzel a gondolattal, sok olyan frusztráció, kellemetlen élmény, ami a stressz alatt a versenysportolóknál akár edzésen, akár mérkőzésen kialakul, oldhatóvá válik. Régóta gondolkoztunk rajta, most elkezdtük és hosszú távra tervezzük. Hatékony női csapatnál egy sportpszichológus állandó jelenléte. El kell fogadni, hogy van játékos, aki erre nem tart igényt, de a csapatfoglalkozásokon mindenkinek ott kell lennie. Igyekszünk építkezni ebből a Hepp Kupa sikerből és próbálunk kitalálni olyan dolgokat, hogy frissüljenek a lányok és ne legyen olyan monoton minden.” – összegzett a szekszárdiak szakmai és sportigazgatója.

A Hepp Kupa siker megmutatta, hogy nagyon szép jövő előtt állhat a szekszárdi kosárlabdázás. Nem csak kiválóan reagáltak a téthelyzetre, a nyomásra a játékosok, ami a mentális erőt mutatja, hanem ezúttal a csapat szerkezete is megfelelő.

„Ránk nem volt jellemző ez a korábbi években. Nyertünk utánpótlásban bajnoki címeket, de magas játékosokból mindig hiány volt. Most Horváth Dórival, aki néhány éve érkezett Székesfehérvárról és a saját nevelésű Szücs Grétával vannak olyanok, akik centerposzton bevethetőek. A napokban beszélgettünk a klubnál a magyar játékosokról és nagyon ígéretes ez a társaság, bízom benne, hogy együtt tudjuk őket tartani. Mi is azt látjuk, hogy egységes, szép magyar magot alkotnak. Az idei évre kitérve nyilván még fontos feladatok várnak ránk, a bajnokság hajrája és a Magyar Kupa, de eddig ígéretes, amit letettek az asztalra és emiatt sem lehet más a cél, mint a megtartásuk. Különösen azért is, mert amikor betegségek, sérülések hátráltattak minket, összezártak a lányok és a szívüket, lelküket beleadták. A fejlődésüket jól mutatja, hogy kényszerhelyzetben bizonyítottak és nem botlottak a kötelező bajnoki mérkőzéseken. Azt gondolom, hogy ezt emberi szempontból nekünk vezetőknek is értékelni kell és kalapot kell emelni előttük a nem könnyű szituációkban elvégzett munka, megnyert mérkőzések miatt.” – mondta Szabó Noémi.

Szombaton a VBW CEKK Cegléd érkezik Szekszárdra. Az egyetlen februári hazai mérkőzése lesz ez a Szekszárdnak. Utoljára két hete Jekatyerinburgban lépett pályára a csapat, így arról is beszéltünk, hogy miként alakult az azóta eltelt időszak.

„A Hepp Kupások a döntőre készültek, majd utána egy nap pihenőt kaptak és kedden este álltak edzésbe. A többi játékos egyhetes pihenőt kapott, ami rájuk is fért. Gereben Livi és Dana Evans kivételével mindenki edz. Ilyenkor Zseljko Djokics minden szünet után mikro-alapozást tart, alap kosaras gyakorlatoktól indít. Nagyon érdekesek ezek a foglalkozások, amik nagy intenzitás mellett zajlanak. Fókuszban van a Cegléd elleni mérkőzés, de természetesen fókuszban van a Magyar Kupa is. Ettől függetlenül nem lehet félvállról venni a szombati bajnokit, mint mindig, ezúttal is 110%-ot kell adni. Nem kell szerénykedni, hazai pályán esélyesnek számítunk. Mindenki szeretne bizonyítani és azt sem szabad elfelejteni, hogy februárban ez az egyetlen mérkőzésünk hazai pályán. Szeretünk szurkolóink előtt játszani, ez mindig extra motivációt jelent. Én azt várom, hogy magabiztosan és jól kosárlabdázzunk szombat este.” – fogalmazott Szabó Noémi.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés