Hirdetés
Archivum

A címvédõ érkezik Sopronba:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön újabb 11 mérkõzéssel folytatódnak az Euroliga küzdelmei. A Sopron a címvédõ Salamancát fogadja, a Gyõr a Bourges vendége lesz. Eközben pedig egy csúcsrangadót is rendeznek a Galatasaray és a Jekatyerinburg között.

Sopron – Salamanca

A Sopronra a múlt heti Orenburg elleni találkozónál is nehezebb feladat vár. A Salamanca ellen kell ugyanis helyt állniuk Székely Norbert tanítványainak. Az Euroliga és a spanyol bajnokság címvédõje – annak ellenére, hogy Erika de Souza csak késõbb csatlakozik a társaihoz és Bonner sérüléssel bajlódott szeptemberben – két trófeával, az európai és a spanyol Szuperkupa elhódításával kezdte az évadot.

Lucas Mondelo együttesének igazi ereje abban áll, hogy elképesztõen mély a keret és ebbõl adódóan a szakmai stábnak annyi variációs lehetõsége van, amivel még az európai élcsapatok közül is kevesen dicsekedhetnek. Nemcsak a 8.-9., de akár a 10. embert is nyugodt szívvel vetheti be az Euroliga mellett nyáron U20-as EB-t is nyerõ szakvezetõ.
 

A spanyol együttes színeiben Vajda Anna és Marissa Coleman személyében régi ismerõsöket köszönthetünk majd az MKB Arénában. A fõszerep azonban Dewanna Bonner-nek juthat, aki két forduló után 18 pontot és 9 lepattanót átlagol. Õt sem a bajnokságban, sem az európai porondon nem tudták még idén kikapcsolni az ellenfelek.
 

A Salamancánál tehát nincs hiány nagy egyéniségekben, de már évek óta az teszi szimpatikussá a spanyolokat, hogy mindig igazi csapatként funkcionálnak. Elképzelhetetlen esetükben az a „csapatépítési” felfogás, amely mondjuk az Orenburgot jellemzi. Ehhez persze olyan sztárok kellenek, mint a frissen igazolt Marta Fernandez vagy Allison Feaster, illetve az elmúlt szezon után hosszabbító Isa Sanchez és Marta Xargay, akik alázattal teszik a dolgukat.

A Salamanca Lengyelországban kezdte az Euroliga szezont, ahol Lucas Mondelo alakulata önmagához képest nem mutatott jó dobóformát, így a nagyot harcoló Polkowice 30 percen át látótávolságban tudott maradni. A múlt hetén a Schio azonban nagy pofonba szaladt bele Spanyolországban. A hispán bajnok már egy negyed után 30-17-re vezetett a gyõzelemben egy percig nem bízó itáliai riválisa ellen.

Mindenképpen a polkowice-i út lenne követendõ Székely Norbert együttese számára. Az a mérkõzés szerencsére nemzetközi televíziós közvetítés mellett zajlott, így itthon is láthattuk, hogy a lengyelek nem feltartott kézzel léptek pályára, minden apró lehetõséggel éltek és kihozták a maximumot abból a délutánból. Egy szoros végjáték már akkora bravúr lenne, mint legutóbb az Orenburg legyõzése lett volna. Ahhoz egy karnyújtásnyira volt a Sopron és ha ezúttal a védekezésbe kevesebb hiba csúszik, akkor izgalmassá lehet tenni a találkozót.

Bourges – Gyõr

A Gyõr a Bourges vendége lesz. Fûzy Ákos csapata elsõ idegenbeli Euroliga mérkõzésére készül, amely szintén egy kicsit más mûfaj, mint a hazai találkozók. A gyõri csapattal nem utazott el a térdsérüléssel bajlódó Quanitra Hollingsworth, így a palánk alatt nehezen tud majd érvényesülni a magyar csapat. Ennek megfelelõen a Gyõr azokkal az erényekkel teremtheti meg az esélyét a bravúrra, amiket a Gdynia és az FTC ellen is csillogtatott: határozott játékkal, kemény védekezéssel és ami a legfontosabb, hogy a pályára lépõ fiataloktól is érkeztek pontok és jó megoldások. Egyáltalán nem mondhatta tehát a szakmai stáb, hogy a kezdõre hárult minden teher.

A Bourges csapatánál egy nagy távozót és egy nagy visszatérõt érdemes kiemelni. Hosszú évek és hangzatos sikerek után búcsúzott Európa egyik legjobb edzõje Pierre Vincent, ugyanakkor visszatért a csapat szíve, motorja Celine Dumerc. A kiváló irányító mellett a görög válogatott Kaltsidou, a francia nemzeti csapatban tavaly a világbajnokságon 11.9 pontot átlagoló Endene Miyem és a Gyõrbõl is ismerõs Kublina vitte a prímet eddig az Euroligában. A gallok a nyitó fordulóban hazai pályán verték az USK Praha alakulatát, majd Jekatyerinburgban szenvedtek papírforma vereséget.
 

A Bourges együttesét komoly sérüléshullám sújtja. Celine Dumerc négy hétre kidõlt a sorból, Jennifer Digbeu pedig Achilles-ín sérülést szenvedett, így õ sem léphet pályára a következõ mérkõzéseken. Cathy Joens eddig még nem szerepelhetett a csapatban, igaz a hírek szerint szerdán már ott lesz a Gyõr ellen. Ugyanúgy, ahogy Kaltsidou is, aki azonban egész héten nem edzett a társaival. A mérkõzésen elsõsorban az fog dönteni, hogy melyik csapat tudja jobban pótolni a hiányzóit.


Galatasaray – Jekatyerinburg

A forduló és talán az egész alapszakasz egyik csúcsrangadója ez a párosítás. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a napjaink 10 legmeghatározóbb nõi kosárlabdázójából 5-6 pályára lép ezen a találkozón. A két csapat jó eséllyel az Euroliga végjátékában is összecsap egymással, eget rengetõ meglepetés az sem lenne, ha õk játszanák a döntõt.
 

A Galatasaray eddig két arcát mutatta és mindegyik bíztató a szempontjukból. A litván VICI Aistes ellen és a szuperkupának beillõ Elnöki Kupán a Fenerbahce ellenében villogott Diana Taurasi, így természetesen a gyõzelem sem volt kérdéses. Prágában a múlt héten azonban nem volt jó napja a világklasszisnak. Ha nem szentségtörés ezt mondani: többet ártott, mint használt csapatának, ennek megfelelõen a csehek még 4 perccel a lefújás elõtt is 6 ponttal vezettek. Ekkor azonban Alba Torrens és Tina Charles igazi vezérekké tudtak elõlépni, a törökök pedig ezt a találkozót is hozták. Több lábon áll tehát a Galatasaray, ami az egyik kulcsa lehet a végsõ sikernek.
 

A Jekatyerinburg palánk alatt bombaerõs, Leucsanka, Stepanova és Gruda olyan erõt képvisel, amivel nem lehet felvenni a versenyt és akkor még nem beszéltünk Candace Parkerrõl, aki eddig sérülése miatt nem léphetett pályára. A centerek mellett Nolan és Pondexter vezeti idén is a Jekatyerinburgot, akik új szakvezetõjük Algirdas Paulauskas irányítása alatt elsõ nagy rangadójukra készülnek.

Az Euroliga 3. fordulójának programja


A-csoport

Október 26., szerda
Galatasaray – UMMC Jekatyerinburg 18:00
VICI Aistes – ZVVZ USK Praha 19:15
Bourges Basket – Uni Seat Gyõr 20:00

Október 27., csütörtök
Lotos Gdynia – Ros Casares Valencia 17:45

B-csoport

Október 26., szerda

UNIQA Euroleasing Sopron – Perfumerias Avenida 18:00
Tarbes GB – Nagyezsda Orenburg 20:30


Október 27., csütörtök
Beretta-Famila – Fenerbahce 20:30


C-csoport

Október 26., szerda

Gospic CO – Good Angels Kosice 16:15
Frisco Brno – CB Taranto 18:00
Wisla Can-Pack – BLMA 18:30
Rivas Ecopolis – Szpartak Moszkva Vidnoje 20:00

Hirdetés