Hirdetés
Archivum

A címvédõ otthonában lép pályára a Sopron az Euroligában:

:

Hirdetés

Csütörtökön magyar idõ szerint 17 órától lép pályára a Dinamo Kurszk otthonában a Sopron Basket a nõi kosárlabda Euroligában. A címvédõ idén is veretlenül menetel a sorozatban, de a Sopronnak minden csapat otthonában van esélye versenyképes teljesítményre.

ÉLÕ VIDEÓ ITT

Írta: Nagy Norbert

Talán az õszi menetelésbõl a Dinamo Kurszk elleni találkozó kapta a legkisebb visszhangot itthon, pedig a 88-74-es vereség ellenére az egy rendkívül erõs meccs volt a soproni csapat részérõl. Három negyeden át kiválóan tartotta magát Roberto Iniguez együttese. Az utolsó 10 percben a tudása legjavát kellett adnia az orosz sztárcsapatnak a sikerhez. Ennél nagyobb visszajelzésre pedig nincsen szükség. Azon a találkozón azt láthattuk, ami a legreálisabb forgatókönyv csütörtökön is. 30-32 percen át teljesen egyenrangú ellenfele volt a Sopron a riválisának. Helyenként jobban is játszott, aztán az orosz csapat klasszisainál jöttek azok az extra dobások, amivel nagyon nehéz versenyezni.

Nem könnyû felkészülni egy ilyen találkozóra, nincs irigylésre méltó helyzetben a szakmai stáb. A nyilatkozatok alapján egyértelmû a szándék Roberto Iniguez részérõl, hogy levegye a terhet a játékosairól. Az teljesen nyilvánvaló, hogy nem ezen a meccsen áll vagy bukik a Sopron Euroliga szezonja. Sokkal inkább a következõ négy hét fog arról dönteni, hogy nemzetközi szinten mit hozhat a tavasz. Az elmúlt években inkább azok a csapatok kaptak nagy pofont Kurszkban, melyek rágörcsöltek erre a vendégszereplésre. Azok az együttesek, akik saját játékukat játszva, különösebb veszíteni való nélkül felszabadultan léptek pályára, sokkal inkább tudtak éles, hasznos meccset kialakítani. Az igazán nagy cél az lehet, hogy ebbe az irányba menjen el a magyar csapat is. Idén az év utolsó két hétvégéjén Oroszországban sem rendeztek bajnoki fordulót, sõt a kupát is lejátszották korábban. Ennek megfelelõen mindkét fél kéthetes szünetbõl jön. Ilyenkor mindig benne van egy hullámzóbb teljesítmény, de ez még a világsztárokra is igaz.

A Dinamo Kurszk együttesét nem kell bemutatni, hiszen a második szezonját tölti együtt közel azonos felállásban a keretük. A tavalyi gyõztes gárdához érkezõ két erõsítés maximálisan bevált. Sonja Petrovic kilenc forduló után 14.6 pont, 6.1 lepattanó és 3.6 gólpassz átlagnál tart. Natalia Zhedik pedig 5.3 pont, 2.8 lepattanó és 1.4 gólpassz átlagnál. Zhedik esetében azt hozzá kell tenni, hogy a hazai sorozatokhoz való hozzájárulása több. A bajnokságban verték a Jekatyerinburgot. A légiósok nélkül zajló orosz kupán is meghatározó volt Zhedik, ahol szintén diadalmaskodtak. A statisztikánál maradva Petrovic mellett Ogwumike és McCoughtry kettõse a legeredményesebb. Mindkét amerikai 13 pont felett átlagol. Maria Vadeeva pedig idén is megállíthatatlan, ezúttal 12 pont, 6.2 lepattanó az átlaga. Csapatszinten a szerzett pontokban (86.1), a lepattanókban (46.2) és gólpasszokban (22.6) is elsõk a mezõnyben.

Nem kell attól félteni ezt a Kurszkot, hogy jól lakik és nem lesz kellõen éles tavasszal. Éppen a napokban Török Zoltán évértékelõ nyilatkozatában kerültek elõ régi idõk nagy rivalizálásai és azok hatásai. Ezzel párhuzamba lehet állítani azt, ami Oroszországban a Kurszk és a Jekatyerinburg között kialakult. Ez a versenyfutás most éppen abban a szakaszban tart, mely látványosan húzza felfelé a kurszki közeget. Minden megnyilvánulásuk azt mutatja, hogy õk most nyerni akarnak trófeákat. Az élcsapatok közül ez a „gyilkos ösztön” kiemeli a Kurszkot. Nincs olyan náluk, hogy elveszített meccs, sorozatban 27 Euroliga találkozót nyertek 2016 õsze óta. A modern érában nem volt és jó eséllyel nem is lesz még egy ilyen gyõzelmi sorozat. Még azok a botlások sincsenek meg, amik a Jekatyerinburgnak a csúcséveiben, amikor azért egy-egy idegenbeli találkozójuk elment.

Hirdetés