Hirdetés
Archivum

A címvédõ otthonában lép pályára az Aluinvent DVTK az Európa Kupa rájátszásában:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön megkezdõdik az Európa Kupa rájátszásának második fordulója. Bemutatkoznak a csoportkört követõen kiemelt együttesek is. Az Aluinvent DVTK a címvédõ Galatasaray alakulatával mérkõzik az oda-visszavágós kuparendszerû párharcban. Az elsõ meccset csütörtökön magyar idõ szerint 17 óra 30 perctõl rendezik Isztambulban.

Az Aluinvent DVTK rendkívül erõs csoportkört produkált az Európa Kupában. Cziczás László együttese 5 gyõzelemmel és mindössze 1 vereséggel zárt. Hazai pályán még a tavalyi döntõs Reyer Veneziát is sikerült legyõzni. Ennek az eredménysornak köszönhetõ, hogy a DVTK a továbbjutó csapatok összesített tabelláján bekerült a nyolc legjobb közé és így a rájátszás elsõ fordulójában kiemelt volt. Ez azért is nagy fegyvertény, mert így nem kellett a kisebb téli szünetet meg tovább rövidíteni és január 3-án nemzetközi tétmeccsen pályára lépni.

Az utolsó Európa Kupa mérkõzés óta sérülések nehezítették meg a DVTK életét. Eglė ©ulèiūtė december 20-án súlyos töréses sérülést szenvedett a Cegléd elleni találkozón. A litván játékost 4-es, 5-ös poszton a lett klasszis Aija Putninával pótolta a szakvezetés. Múlt héten pénteken pedig Katona Szidóniát egy edzésen veszítette el erre a szezonra a DVTK. Soha nem jön jókor egy-egy sérülés, de ezúttal kifejezetten balszerencsésnek mondható a miskolci csapat. Novemberben és december elején ugyanis extrán összeállt a csapatjáték. A lapunk felületein akár a bajnoki, akár az Európa Kupa statisztikai összefoglalónk szépen rávilágított erre.

A 2019-es esztendõ nem indult jól a DVTK számára, hiszen két bajnoki rangadót veszítettek el Medgyessy Dóráék. Elõbb Zalaegerszegen, majd hazai pályán a Sopron ellen. Ezek után kulcsfontosságúnak bizonyult a jelentõsen megerõsített NKE-Csata otthonában lejátszott derbi, ahol 76-64-es sikert aratott a DVTK. A 45%-os mezõnymutató, a 34-32-re megnyert lepattanócsata, a 21 gólpassz és az eladott labdák alacsony száma (mindössze 12 volt az alapvetõen határozott védekezésre építõ rivális ellen) mindenképpen elõremutató. Szépen kirajzolódik, hogy ismét kezd összeállni egy hatékonyan mûködõ gépezetté a keret.

A DVTK esetében nagy fegyvertény a rendkívül erõs csapategység mellett, hogy Medgyessy Dóra karmesterként nagyon komoly ponterõvel rendelkezõ játékosokat találhat a pályán. Shatori Walker-Kimbrough, Chanel Mokango vagy éppen Maja Skoric akár egymaga is képes eldönteni egy-egy rangadót. Eközben viszont jól osztják meg a terheket egymás között. A DVTK másik nagy erõssége, hogy magas posztokon kifejezetten mozgékony a keret. Mokango, Putnina vagy éppen az egyre maghatározóbb Kiss Angelika is ebbe a körbe tartozik. Ez a felállás szintén növeli a nemzetközi versenyképességet.

Múlt heti ellenfélnézõ összeállításunkban a Galatasaray-t részletesen bemutattuk. Tavaly megnyerték az Európa Kupát. Azóta nagy változás, hogy már nem a szerb szövetségi kapitány Marina Maljkovic irányítja a szakmai munkájukat. Egy hazai szakvezetõ Efe Guven vette át ezt a feladatot nyáron. A keretük ugyan nem Euroliga szintû és nem tartozik a közvetlen élmezõnyhöz, de klasszisokban így sincs hiány. A csoportkörben a lengyel Energa Torun, az orosz MBA Moszkva és a görög Niki Lefkada alakulatával voltak egy négyesben. Öt gyõzelemmel és mindössze egy vereséggel zártak. Egyedül a Torun otthonában maradtak alul, igaz akkor nagy különbséggel. Az összesített tabellán éppen a DVTK mögött a 9. helyen zártak. Emiatt nem lettek kiemeltek és kerültek össze a Gernikával, akikkel az évad eddigi legemlékezetesebb párharcát vívták. Kikaptak az elsõ meccsen óriási meglepetésre 15 ponttal, de hazai pályán 18 ponttal gyõzték le riválisukat.

Nézzük a keretüket. A legismertebb név természetesen Moriah Jefferson. Az egykori UConn-növendék, Las Vegas Aces irányító a bajnokságban 13.2 pont, 4.1 gólpassz, 3.1 lepattanó átlagnál tart, míg az EK-ban eddig 14.9 pont, 3.8 lepattanó és 3.5 gólpassz átlagot jegyez. Nem a legeredményesebb a csapatukban. Ezt a címet a honfitársa, a magas posztokon bevethetõ Victoria Macaulay birtokolja. A rendkívül jó adottságokkal rendelkezõ 193 cm magas klasszisnak a bajnokságban 12.7 pont, 7.8 lepattanó, az Európa Kupában kiemelkedõ 16.3 pont, 9.1 lepattanó az átlaga.

Az elõbbiekben kiemelt amerikaiak mellett még két légióst foglalkoztatnak. Monika Grigalauskyte Gyõrben is szerepelt. A rutinos litván center stabil 20 perces játékosnak számít. A bajnokságban 7.4 pont, 5.17 lepattanó, míg az EK-ban 8.3 pont, 5.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. A 188 cm magas svéd klasszis, Farhiya Abdi pedig 10.4 pont, 4.4 lepattanó bajnoki és 9.8 pont, 4 lepattanó Európa Kupa átlaggal bír. A török magból az elnyûhetetlen irányító Isil Alben neve kívánkozik az élre. Ikonikus játékosnak számít a klubnál. Többször egyértelmûvé tette, hogy hazájában máshol nem is kíván játszani. Idén a bajnokságban 8.4 pont, 5.4 gólpassz, 4.1 lepattanó, az Európa Kupában 8 pont, 4.9 gólpassz, 4.8 lepattanó az átlaga.

Összességében elmondható, hogy rendkívül nehéz dolga lesz a DVTK-nak. Bár a jelenlegi Galatasaray nem hasonlítható az 5-6 évvel ezelõtti világklasszis kereteikhez, de így is bombaerõs gárda. Jó szerkezettel, különösen támadásban extra villanásokra képes játékosokkal. Maljkovic távozásával a tavalyi évhez képest védekezésben valamelyest visszaesett a hatékonyságuk. Átkerült a fókusz más játékelemekre. Ez jelenthet igazi esélyt a mieinknek, hiszen a támadó potenciál a DVTK keretében kiemelkedõ. Jó egyéni teljesítménnyel, az õsszel látott csapatjátékkal kialakítható olyan eredmény Isztambulban, ami esélyt kínálhat a bravúrra hazai pályán.

Hirdetés