Hirdetés
Archivum

A címvédõnél vendégeskedik a Sopron:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön immár a 10. fordulót rendezik a nõi kosárlabda Euroligában. A Sopron a címvédõ Salamanca otthonában lép pályára, a Gyõr a Bourges együttesét fogadja. A forduló csúcsrangadóját pedig Jekatyerinburgban rendezik, ahol a Galatasaray vendégszerepel.

A csoportkör talán legnehezebb idegenbeli túrája vár a Sopronra. Székely Norbert együttese a címvédõ Salamanca otthonában lép pályára. A spanyol bajnok messze nincs csúcsformában, de még így is a találkozó esélyesének számít. A két csapat október 26-án már összemérte az erejét, akkor DeWanna Bonner 32 pontjának köszönhetõen 74-64-re nyert a Salamanca Sopronban. Akkor szinte végig a vendégek vezettek. Fegyverneky Zsófiék a negyedik negyedben egy nagy rohanással még egy pontra felzárkóztak, de a végjátékban érvényesült a spanyolok fölénye.

Azóta sok minden változott a Salamancánál. Távozott a csapattól a két egy hónapra igazolt légiós, Sonja Kireta és Marissa Coleman, illetve megérkezett Erika de Souza. A brazil sztárcenter minõségi erõsítést jelentett az egyébként sem gyenge keretnek, ráadásul érkezésével Bonner is abban pozícióban játszhat, amely még jobban kedvez a képességeinek. Sokáig úgy tûnt, hogy a Salamancának ez a felállás nyerõ lesz, hiszen november 23-ig, a Fenerbahce elleni csoportrangadóig egyáltalán nem találtak legyõzõre. A törököktõl elszenvedett vereség után valami megszakadt, a Polkowice és a Schio is jobbnak bizonyult az Euroligában a címvédõnél, miközben a Spanyol bajnokságban a Valenciától hazai pályán kaptak egy nagy pofont.

A Polkowice és a Schio elleni vereségek okát nagyon nehéz megfogni. Lucas Mondelo többször fáradtságra hivatkozott, de egyben az is beigazolódni látszik, hogy a jó nevek és a mély keret ellenére a padról nem igazán tud beszállni egy vezér. Ha Bonner és Erika kicsit is halványabb, senki sem tûnt ki a rotációból, aki meg tudta volna fordítani a mérkõzések menetét. Ráadásul a Polkowice és a Schio is egy közepesen jól mûködõ zónavédekezéssel teremtette meg a siker alapját, pont egy olyan játékelemmel, amely ellen a tavalyi Salamancának nem voltak különösebb gondjai, igaz az egy másik keret volt.

A spanyolok két váratlan veresége igencsak megkeverte a csoport erõviszonyait, így egy soproni bravúr rengeteget érhetne a rájátszásba kerülés szempontjából. Székely Norbert együttese mérkõzésrõl mérkõzésre javuló formát mutat és ha a spanyolok megint azon arcukat mutatnák, mint a Polkowice ellen, még akár egy váratlanul szép estére is lehet esély.

A Gyõr vendége a Bourges lesz. A francia bajnoknak – azon túl, hogy Pierre Vincent a távozásával a szakmai munkában egy hatalmas ûrt hagyott maga után – idén semmi sem jött össze. Egészen példátlan sérüléshullám sújtja Valérie Garnier csapatát, december közepét írunk, de még egyszer sem tudtak ideális összeállításban játszani. A legnagyobb hiányzó Celine Dumerc volt, akinek öt mérkõzést kellett kihagynia. Ez idõ alatt pedig a Bourges csak a Gyõrt és a VICI Aistest tudta legyõzni, azaz olyan gárdákat, amelyek mögöttük helyezkednek el a tabellán. Az ekkor összeszedett három vereség megpecsételte a Bourges sorsát és jelenleg úgy néz ki, hogy az ötödiknél jobbak csak szerencsével tudnának lenni.

Dumerc visszatérésével sokat változott a gallok játéka. Prágában – ezt a FIBA TV közvetítése mellett láthattuk is – remekül helyt álltak, a fáradt és kicsit szétesõ játékot mutató Jekatyerinburgot pedig hatalmas meglepetésre le is gyõzték, ezzel lényegében megmentve a rosszabbul sikerült õszi szezonjukat. Hogy Gyõrben milyen Bourgest látunk, az nagy kérdés. Egy biztos, Dumerc mellett leginkább a 14.7 pontot átlagoló Joens, a 13.2 pontot termelõ Kaltsidou és a mérkõzésenként 11.9 pontig jutó Miyem alkotják a nagy múltú együttes vázát. Érdemes még figyelni a veterán Kiesha Brown-ra, aki ugyan Európában kevesebbet mutatta magát – elsõ szezonja ez az Euroligában -, de a tengerentúlon letette a névjegyét.

A Gyõr egy héttel ezelõtt Gdyniában közel tökéletes játékot nyújtott, amely bravúros gyõzelmet ért. Füzy Ákos csapata amennyiben ismét meg tudja közelíteni a lengyelországi teljesítményét, megszorongathatja a francia bajnokot.

A forduló csúcsrangadóját a Jekatyerinburg és a Galatasaray játssza. A törökök Isztambulban 84-65-re kiütötték az orosz sztárcsapatot. A nagyarányú sikert annak köszönhették Ceyhun Yildizoglu tanítványai, hogy Taurasi és Charles mellett az ekkor még egészséges Alba Torrens, illetve a törökök közül Isil Alben is sokat vállalt. Torrens kiválásával és a török mag visszaesésével azonban csak az amerikai sztárok húzzák a Galatasaray szekerét, amely egyre többször elakad.

Az isztambuli összecsapás meglepetése Tina Charles játéka volt, aki az oroszok sztárcenterei mellett 24 pontot és 14 lepattanót szerzett. Érdekes kérdés lesz, hogy ezúttal Maria Stepanova, Yelena Leuchanka és Tatiana Vidmer meg tudja-e fogni az amerikait. Döntõ tényezõ lehet, hogy október végén a sérülése után elõször játszott Candace Parker és finoman szólva is messze volt csúcsformájától. Azóta azonban belelendült az amerikai klasszis és az utóbbi három mérkõzésén már 22 mezõnykísérletébõl 17 sikeresnek bizonyult, azaz 77.2%-al dobott.

Az Euroliga 10. fordulójának programja


A-csoport
December 14., szerda

ZVVZ USK Praha – VICI Aistes 18:00
UMMC Jekatyerinburg – Galatasaray 14:00 (tv: FIBA TV)
Ros Casares Valencia – Lotos Gdynia 20:00

December 15., csütörtök
Uni Seat Gyõr – Bourges Basket 18:00

B-csoport
December 14., szerda

Nagyezsda Orenburg – Tarbes GB 14:00
Fenerbahce – Beretta-Famila 20:00
Perfumerias Avenida – UNIQA Euroleasing Sopron 20:30

C-csoport
December 14., szerda

Good Angels Kosice – Gospic CO 17:00
Szpartak Moszkva Vidnoje – Rivas Ecopolis 15:00
BLMA – Wisla Can-Pack 20:00
CB Taranto – Frisco Brno 20:30

Hirdetés