Hirdetés
Archivum

A Connecticut nyerte a Big East konferencia alapszakaszát:

:

Hirdetés

Február utolsó napján véget ért a konferenciaküzdelmek alapszakasza a NCAA nõi kosárlabda bajnokságában. A Connecticut Egyetem sorozatban 19. alkalommal lett a Big East konferencia alapszakaszának legjobbja.

A Connecticut Egyetem a saját konferencia ellenfelei ellen veretlen maradt, így története során kilencedik alkalommal lett úgy az alapszakasz gyõztes, hogy nem talált legyõzõre. Sorozatban pedig harmadik szezonjában vitte véghez ezt a nem mindennapi tettet Geno Auriemma együttese. A szezon elõtt kevesen hittek benne, hogy sikerülhet a UConn számára ez a bravúr, mivel a tavalyi bajnokcsapatból Tina Charles és Kalana Greene is befejezte tanulmányait és már a profik táborát erõsítik. A UConn az egész alapszakaszban mindössze egyszer hagyhatta el vesztesen a pályát, méghozzá a Stanford otthonában, de a Stanford nem konferencia rivális.

A Big East konferenciában nem született meglepetés, a Connecticut mögött a második a DePaul, a harmadik a Notre Dame, a negyedik a Rutgers csapata lett. Érdemes néhány szót ejteni a folytatásról. A 16 csapatos konferenciában egy hétvégén dõl el a konferencia-bajnoki cím sorsa. A 16 együttes a Connecticut Egyetem otthonában mérkõzik meg március 4. és március 8. között. Az alapszakasz négy legjobb csapata csak a negyeddöntõkben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A 9.-tõl a 16. helyig végzett együttesek játszanak az elsõ körben pénteken, ezeknek a mérkõzéseknek a gyõztesei játszanak az 5.-tõl 8.-ig helyig végzett együttesekkel, majd a negyeddöntõben ezen találkozók gyõztesei találkoznak a négy legjobbal. Utána jönnek az elõdöntõk, majd a döntõ.

Az elsõ divízióba tartozó konferenciák bajnokai (30 csapat) egyenes ágon jutnak majd a 64 csapatos rájátszásba (March Madness), míg a többi gárdát az elsõ divízióból különbözõ mutatók alapján választják ki a szakemberek. Ezen mutatók közé tartozik a gyõzelem/vereség arány, a különbözõ csapatrangsorokban elfoglalt helyezés és legnagyobb súllyal az RPI százalék, ami a Ratings Percentage Index-nek a rövidítése és lényegében arra szolgál, hogy a különbözõ erõsségû konferenciák csapatait össze tudják vetni. Ezt tartják a szakemberek a legobjektívebb statisztikának, ebbe beleszámít a gyõzelmi százalék, az ellenfelek gyõzelmi százaléka, és az ellenfelek ellenfeleinek gyõzelmi százaléka (ebben a sorrendben az elsõ egyszeresen, a második félszeresen, a harmadik csak negyedével). Ezzel a statisztikával felállított csapatrangsor hûen tükrözi az erõviszonyokat és kiszûri annak a trükknek a lehetõségét, hogy az alapszakaszban a szabadon választható ellenfelek közül (az egyes csapatok ugyanis nemcsak a konferencia ellenfelekkel mérkõznek, hanem más konferenciák csapataival is) mondjuk az erõsebb gárdák ne csak gyenge ellenfelekkel mérjék össze erejüket és ezzel kimagaslóan jó gyõzelem/vereség mutatóra tegyenek szert. Abban az esetben, ha így tesznek, hiába van sok gyõzelmük a gyenge ellenfelek miatt az RPI indexük alacsony marad, így nem kapnak magas besorolást.

A Bis East konferencia végjátékának menetrendje

Ezekrõl a találkozókról és a többi konferencia végeredményérõl beszámolunk itt a wbasket.hu oldalon.

Hirdetés