Hirdetés
Európa

A Covid után megszorongathatja-e a Fenerbahce a Jekatyerinburgot?:

:

Hirdetés

Pénteken 15 órától rendezik a 2021-es női kosárlabda Euroliga Final4 első elődöntőjét, melyen a házigazda Fenerbahce és az UMMC Jekatyerinburg méri össze az erejét.

A Fenerbahce együttesét bemutató összeállításunk ITT olvasható. Az UMMC Jekatyerinburgról készített csapatbemutatónk IDE KATTINTVA érhető el.

Ha nem emberek, hanem statisztikák és eredménysorok versenyeznének, akkor ezt a párharcot kiemelkedő jelzőket használva a gigászok csatájaként is felvezethetnénk. Ugyanakkor nem lehet ezt az elődöntőt függetleníteni az elmúlt hetek történéseitől. Alina Iagupova, Kayla McBride, Jasmine Thomas és Laura Nicholls is koronavírusos volt a Fenerbahce keretéből. Karanténba kerültek, tüneteik is voltak és csak az utolsó három napban edzett a török gárda teljes felállásában. Ha mindenki nevezve is lesz, nagy kérdés, hogy fizikálisan milyen állapotban vannak.

Joggal lehet hiányérzete a Fenerbahce híveinek, hogy ilyen helyzetbe kerültek kedvenceik, mert ha nevekben nem is, de csapatteljesítményben az utóbbi évek legjobb Fenerbahce-ja formálódott. Talán a Roberto Iniguez irányította szezonok csúcsidőszakához hasonlítható. Nem véletlen, hogy ez is egy spanyol szakember, nevezetesen Victor Lapena keze munkájának eredménye. Amiben sokat léptek előre a törökök, az a védekezés szervezettsége. A Sopron után ők szerzik a legtöbb labdát és ebből tudnak indulni. Az alapszakasz MVP-jét, az ukrán zsenit Alina Iagupovát is sikerült rendszerbe illeszteni. Mellette pedig Cecilia Zandalasini, Satou Sabally, Jasmine Thomas és Kayla McBride is képesek bármikor zseniális teljesítménnyel fellépni.

A kritikus pont a Fenerbahce számára, hogy a magas posztokat mennyire tudja védeni. Kiah Stokes, Kia Vaughn és Laura Nicholls vékonykának tűnik a feladathoz. A Jekatyerinburg esetében nem ritka, hogy a pontjaik 65-70% százaléka magas posztokról jön. Ráadásul hármas poszton érkezik Breanna Stewart, ami azt jelenti, hogy ott Satou Sabally feladata lehet megállítani. Ha mindenkinek extra napja van, akkor kiemelkedő védekezéssel szerzett labdákból, sebességből, extra dobásokból a Fenerbahce közelebb kerülhetne riválisához, de a bevezetőben említett körülmények miatt ez még nagyobb bravúr lenne.

Amikor a Jekatyerinburgról beszélünk, akkor gyakran előkerül, ha a külső sorban sikerül is felvenni velük a versenyt, akkor magas posztokon a Jonquel Jones, Maria Vadeeva, Brittney Griner, Emma Meesseman sor egy idő után bedarálja az aktuális riválist. Ebben lehet igazság, de nem szabad megfeledkezni Courtney Vandersloot-ról, akinek az agya, irányító munkája, gólpasszai nélkül nem lenne ebben a dimenzióban a Jekatyerinburg. Breanna Stewart és Alba Torrens zsenije pedig önmagában egy másik szint. Az jól látható volt a korábbi buborékokban, hogy amikor a Schio és a Girona vagy egy félidőn át a negyeddöntőben a Kurszk kiegyenlített meccset tudott kiharcolni, akkor elsősorban extra keménységgel és sebességgel hozta őket zavarba. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az elődöntő más, mint egy csoportmeccs vagy egy negyeddöntő. Nehéz fogást találni ezen a Jekatyerinburgon.

A mérkőzés ÉLŐBEN ITT követhető.

Hirdetés