Hirdetés
Magyarország

A csapategység volt a Vasas sikereinek a kulcsa:

:

Hirdetés

A Vasas Akadémia a 6. helyet szerezte meg az élvonalban. A csapat vezetőedzője Milos Pavlovic a Vasas SC honlapján értékelt egy részletes interjúban.

Gondolta volna, hogy végül a hatodik helyen végez új csapatával?

Igazából nem voltak nagy elvárásaim, különösen azért nem, mert a Vasas Akadémia együttese a bajnokság legfiatalabb csapata. Hiába láttam már játszani őket, emberileg nem ismertem a játékosokat, nem tudhattam, mire számíthatok. Éppen ezért hatalmas kihívás volt a számomra, amelynek nagy örömmel vágtam neki. A célom az volt, hogy a bejussunk a legjobb nyolc közé. Amikor pedig ott voltunk, természetesen nem álltunk meg, hanem mentünk tovább. A playoff azért volt fontos, hogy jobb csapatok ellen játszhassunk és fejlődhessünk. Ha veled egyszintű vagy gyengébb ellenfeleid vannak, akkor jó érzés nyerni, de nem tanulsz túl sokat.

Hogyan kell értékelnünk ezt a hatodik helyezést?

A Vasas Akadémia női kosárlabdázói által eddig elért egyik legjobb, aminek örülni kell. Számomra azonban az is fontos, hogy milyen körülmények között, milyen csapattal értük ezt el. Ebből a szempontból pedig bravúrként is értékelhetjük. Nem térnék most ki a sok sérülésre, a koronavírus-járványra, hiszen erről már sokat beszéltünk, inkább a csapat fiatalságát hangsúlyoznám. És azt a kivételesen jó szellemiséget, amelyről az egész bajnokság alatt tanúbizonyságot tettünk. A nehézségek ellenére végig megőriztük a figyelmünket és a céljaink elérésébe vetett hitet. Mert bármennyire is nem az eredmény számít a mi esetünkben, azért célokat is ki kell tűzni egy csapat elé. Mentálisan és pszichológiailag is fontos, hogy tudják miért dolgoznak. Hosszútávon persze a fejlődésért, de ez a mindennapokban elég nehezen értelmezhető meghatározás.

Ezt a fejlődést idén sok minden akadályozta.

Nyugodtan kijelenthetem, ez egy őrült bajnokság volt. A heti két meccs miatt alig maradt idő gyakorlásra, amelyre pedig a mi fiatal játékosainknak óriási szükségük van. Ennek ellenére úgy érzem, hogy mind egyénileg, mind pedig a csapat szemszögéből sikerült fejlődnünk. Technikailag, mentálisan és taktikailag egyaránt. Ezt leginkább a Pécs elleni párharc mutatta.

Az edző szemszögéből mennyire volt könnyű dolgozni ezzel a játékosállománnyal?

Sohasem könnyű csapattal dolgozni, az első évben pedig különösen nem. A gárda jóideje együtt volt már, megszokták az elődöm, Földi Attila módszereit. Én pedig új szabályokkal, új gondolkodásmóddal érkeztem. A sikerhez biztosan nagyban hozzájárult, hogy nagyon gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Ebbe én is beletettem a magam részét, de a játékosok is. Sokat beszélgettünk együtt és külön-külön is, én kíváncsi voltam rájuk, ők pedig hajlandóak voltak őszintén megnyílni felém. Kialakult egy bizalmi állapot, amely nélkül nem lehetett volna eredményesen dolgozni. Egyetlen vita vagy probléma sem akadályozta a munkánkat a csapaton belül, ami azért elég ritka. Ez egy olyan jó alap, amelyre biztosan építkezhettünk és építhetünk majd a jövőben is.

A teljes riport ITT olvasható 

Fotó: Vasas Attila

Hirdetés