Hirdetés
Magyarország

A Csata sikereivel a problémák is sokasodtak – interjú Tursics Krisztiánnal:

:

Fotó: Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés

Idén is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Csata DSE női kosárlabda csapatai. A kadett és a junior bajnokságot is megnyerték, illetve a zömmel utánpótlás korú játékosokból álló NBI/B-s együttesük szintén elnyerte a bajnoki címet. Az élvonalban szereplő felnőttek emellett a hetedik helyen zárták a bajnokságot. A DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban a vendég ezúttal Tursics Krisztián, a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzője volt, akivel többek között a fiatalok sikereiről beszélgettek.

“Azt gondolom, hogy ez a sikerszéria egyedülálló. Rég volt olyan, hogy három korosztályt egyszerre sikerült megnyernünk. Nagyon speciális a helyzet. Az U18-as csapatunk majdnem 80 százaléka már a felnőttekkel edz, a felnőtt keret tagja. Az ő munkájukat gyakorlatilag félévtől kezdve végigkísértem.” – kezdte gondolatmenetét Tursics Krisztián – “A következőkben mutatkozik meg leginkább, hogy mennyi tehetség van nálunk: az NBI/B-t – ami szintén egy felnőtt bajnokság – az U16-osok és az U18-asok együttesen nyerték meg, a junior bajnokságot pedig egy utcahosszal nyerte a csapatunk. Közülük nagyon sok játékost lehet beépíteni az NBI/A felnőtt csapatba. Ennek a helyzetnek azonban van egy nagyon nagy hátulütője is. Ahogy mondtam, a junior korosztályban szereplő együttesünk hatalmas előnnyel zárta a bajnokságot. Erre más csapatok is felfigyeltek, akik természetesen a saját igényeiket tartják szem előtt. Ez azt jelenti, hogy elvinnék a potenciális fiatalokat. Ebből adódik a kérdés: hogy tudjuk megtartani és beépíteni ezeket a fiatal tehetségeket? Ebben a folyamatban vagyunk éppen.” – fogalmazott a Ludovika-FCSM Csata szakembere.

Fotó: Ludovika-FCSM Csata

A budapesti együttesnél azonban nem csak az idősebbek szerepelnek kimagaslóan jól. Egészen a serdülő korosztályig visszamenőleg látható a profizmus. Ez, a következő kérdést veti fel: már egészen fiatal korban sikerül őket jól kiválasztani, vagy ennyire jó a szakmai munka a fővárosi klubnál?

“Azt gondolom, hogy mind a kettő. Nagyon sokszor hangsúlyoztam, hogy a kiválasztásnak rendkívüli jelentősége van. Számít, hogy milyen sportoló szülők gyerekeit találjuk meg, illetve, hogy olyan fizikumú gyerekeket találjunk, akik megfelelnek a sportági profilnak. Ezen a téren évek óta sikeresek vagyunk. Emellett, egészen kicsi, 9-10 éves kortól egészen az utánpótlás tetejéig, olyan szintű szakmai munka folyik, hogy 18 éves korukra komoly szintre kerülnek a játékosok. Ezt tulajdonképpen az is mutatja, hogy milyen eredményességgel tudunk zárni egy-egy utánpótlás döntőt. Az irány az biztosan jó, már csak az a kérdés, hogyan tudjuk ezeket a fiatal tehetségeket beépíteni a felnőtt keretbe és meghatározó játékost csinálni belőlük az élvonalban.”

Múlt vasárnap hét mérkőzéssel zárult le az ANB Piros csoportjának 2021/2022-es szezonja. A Csata DSE már korábban bebiztosította az aranyérmet. A szezonzárón az Atomerőmű KSC Szekszárdot 75-43-ra múlta felül Bódi Ferenc együttese, így végül 28 győzelemmel és 2 vereséggel végzett az élen. Jövőre ők harcolták ki az élvonalban való szereplést.

“Viccelődtünk azzal, hogy mi lenne, ha két Csatát indítanánk az első osztályban. Be kell vallani, már az elsőosztályú keretet sem egyszerű összeállítani. Nagyon nehéz találni megfelelő létszámú magyar magot, illetve külföldi játékosokat. Most egyenlőre egy csapatra fókuszálunk. Minden döntésünknek minőséginek kell lenni, hogy versenyképesek legyünk a bajnokságban.” – mondta Tursics Krisztián vezetőedző. A budapestiek szakembere ezt követően arra is kitért, hogy miként látja a különbségeket a másod- és az elsőosztály között.

“Nagyon nagy a szakadék a két bajnokság között. Az élcsapatban szereplő csapatoknál szezononként megfordul négy-öt légiós, illetve több magyar felnőtt válogatott játékos is. Ebből kiindulva, már hacsak az NBI/A középmezőnyének egyik együttesét vesszük alapul, nincs egy súlycsoportban a másodosztály bajnokával. Éppen ezért, leginkább arra kell koncentrálnunk, hogy két-három játékost beépítsünk, akik tudják segíteni az A-csoportos csapatunkat. A többi játékosnak, ha van lehetőségük, igenis ki kell próbálniuk magukat más A-csoportban szereplő csapatoknál. Ez nem azt jelenti, hogy nem végeztünk jó munkát, nem neveltünk ki egy adott játékost, csak nem feltétlenül nálunk fogja betölteni az adott pozíciót.”

Fotó: Ludovika-FCSM Csata

A kinevelés kapcsán felmerült Toman Dóra neve is, aki immár négy korosztályban is kiváló teljesítményt nyújtott. Előszőr a Ludovika-FCSM Csata – NKA Universitas PEAC negyeddöntő mérkőzésen debütált az élvonalban. A csupán 16 éves fiatal tehetség az első mérkőzésén 27 perc alatt 14 pontot (közte négy triplát), 6 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett.

“Azt nem lehet bírni, hogy valaki ennyi idősen négy korosztályban is szerepel. Ezzel nem is értek egyet. Toman Dórának hatalmas volt az idei évi terhelés, ezt nem szabadott volna engedni. Nyílván, ez a szituáció abból keletkezett, hogy a felnőtt csapatban nem voltunk meg létszámilag. Dórának kellett becsatlakoznia, aki rendkívül tehetséges – ezért is szerepelt négy különböző korosztályban. A pozitív oldala ennek a helyzetnek talán az, hogy Dórának így lehetősége volt megmutatni tudását az élmezőnyben is. Rögtön egy Play-Off mérkőzésen került be a mélyvízbe, ahol egy 10 pont fölötti teljesítménnyel vette ki a részét a közösből. Ez mutatja, hogy milyen tehetség rejlik benne. Természetesen a következő évben is számítunk az A-csoportos játékára, annak ellenére, hogy csupán 16 éves.” – zárta a beszélgetést a Ludovika-FCSM Csata vezetőedzője.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Fotó: Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés