Hirdetés
Magyarország

A Csatát fogadja a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton 16 óra 30 perctől a Ludovika-FCSM Csatát látja vendégül a Sopron Basket a bajnokság 17. fordulójában. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük az elmúlt időszakról és a bajnoki mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól.

Január 15., szombat
16:30 Sopron Basket – Ludovika-FCSM Csata
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Varga-Záray Katalin, Györfy Rúben (Dernei Gábor)

Múlt héten a Sopron Basket elszenvedte első vereségét a bajnokságban. A címvédő 76-73-ra alulmaradt az UNI-Győr-MÉLY-ÚT otthonában. A győriek 42-26-ra nyerték a lepattanócsatát. Jordin Canada és Sabina Oroszova 18-18 egységig jutott, míg Beatrice Mompremier 10 pont, 20 lepattanós dupla-duplát szállított. A statisztikán is látható győri extrák mellett Laczka Miklósnak felvetettük, hogy valamivel több ki nem kényszerített hibát vétett a Sopron, mint szokott.

“Nem éreztem azt, hogy annyival több ki nem kényszerített hiba lett volna vagy, hogy ne megfelelően támadtuk volna őket vagy ne megfelelően akartuk volna védeni a győrieket. Inkább az általad is kiemelt dolgok döntötték el a meccset. Szerintem az elején nem voltunk kellően kemények és koncentráltak, a lepattanókkal pedig az egész mérkőzésen problémánk volt. Ha csak az az egy szegmens nem billen ennyire a győriek felé, akkor már egészen más ez a mérkőzés. Ha egy csapat tízzel többet dob rá, mint a másik és három pont van közte, akkor azt gondolom, ebben kell keresni az első számú okot, hogy miért így alakult.” – tekintett vissza Laczka Miklós.

Az, hogy az elmúlt hetek nehézségei, sérülések, betegségek közepette elveszett a magyarországi veretlenség, nem feltétlenül mutat nagy problémát. Ugyanakkor a visszatérő hibákat ki kell javítani, ezt külön is hangsúlyozta lapunknak a soproniak másodedzője.

“Alapvetően benne van egy-egy ilyen mérkőzés. Azt én sem gondolom, hogy nagyon nagy probléma lenne. Az viszont gond, hogy láthatóak olyan kisebb problémák és visszatérő dolgok, amik továbbra is velünk vannak. Mutatkoznak olyan tényezők, amik szoros meccsen most már többször okoztak nekünk vereséget és ezeken kell változtatni. Hiába nincs nagy gond, az nem fér bele, hogy legyenek ilyen visszatérő dolgok, amik negatívan hatnak ránk.” – mondta Laczka Miklós.

Fotó: Krizsán Csaba

Elhalasztásra került a csütörtökre kiírt Fenerbahce elleni Euroliga csoportrangadó. Laczka Miklóst arra kértük, hogy foglalja össze, miként alakult a munka a csapatnál az elmúlt napokban.

“A csapatot tesztelték. Azok a játékosok, akik negatívak, ők teljes értékű munkát végeztek. Akik pozitívak, bármiféle betegség tünetét mutatták, el lettek különítve a társaiktól. Azt eredményezve, hogy kisebb létszámban zajlottak az edzések.” – fogalmazott a Sopron Basket másodedzője.

“Ez a helyzet továbbra is emlékeztet arra, hogy a világjárvány még mindig itt van velünk. A halasztás okoz némi felfordulást a menetrendben. Olyan helyzeteket, mérkőzéseket is szülhet, amikor a csapatok felállása nem a reális képet festi, ami mondjuk meglenne, ha nincs a járvány. Tehát boríthatja az erőviszonyokat. Természetesen ezt nem úgy mondom, hogy csak ránk lenne jellemző, nyilván az Euroligás halasztás miatt most nálunk kapott nagyobb figyelmet. Aki laikus, az talán nem is tudja, hogy mekkora hatással lehet egy csapat életére egy ilyen helyzet.”

2020 őszének tapasztalataihoz vissza lehet nyúlni. Bár nincs annyi halasztás, mint akkoriban, de a szezon jóval előrehaladottabb állapotában van. Szemléletesen fogalmazva, nem ugyanaz október 13-ról október 29-re áthelyezni egy mérkőzést, mint január 13-ról január 29-re.

“Ez így igaz. Idén nem nagyon kellett ilyen problémákkal szembesülnünk még és a magyar bajnokságban rajtunk kívül másnak nincs is halasztása ilyen okból. Az Euroligában sokkal jellemzőbb, bár ott is vannak csapatok, akiket nem érintett. Azért problémás ilyenkor halasztani, mert nehéz megtalálni a pótlás időpontját. A szezon elején ezek könnyebben megoldható kérdések. Másik oldalról viszont az tudom mondani, hogy ez a helyzet, meg kell oldani. Nem szabad abba a hibába esni, hogy túlzottan arra menjen el a figyelem, hogy mi lesz, hogy lesz. Koncentrálni kell a következő kihívásra.” – hangsúlyozta Laczka Miklós.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

A következő kihívás pedig a Ludovika-FCSM Csata. A tabellán a 6. helyre csúszott vissza az elmúlt heteket hiányos kerettel teljesítő Csata, de Laczka Miklós arra figyelmeztetett, hogy ebből nem szabad kiindulni.

“Nehéz volt a Csatának az elmúlt néhány hét, amikor heti két meccset kellett játszania hiányos kerettel. Most azonban nem volt hétközi forduló, információink szerint jobb állapotban vannak, új légióst igazoltak, így mi azzal számolunk, arra készülünk, hogy egy ereje teljében lévő, talán felfrissült csapat érkezik. Ha megnézzük, a Szekszárd ellen is jó meccset játszottak legutóbb. A Csatánál mindig benne van – bármilyen állapotban is vannak -, hogy amíg néhány kulcsjátékosuk egészséges, támadásban mindig veszélyesek. Még, ha rövidebb a padjuk és nem is bírják úgy végig a mérkőzéseket, ami teljesen érhető, nagyon veszélyes rivális és idén is nagyon jól dolgoznak.” – fogalmazott a Sopron Basket másodedzője, akinek felvetettük, hogy a triplákkal okozhatja a legnagyobb fejfájást a Csata.

“Nagyon jól olvassák a játékot. Hajlamosak vagyunk leegyszerűsíteni a külső dobásokra, de alapvetően azt látjuk, az jellemző rájuk, hogy gyorsan hoznak jó döntéseket. Nekünk az lesz a feladatunk, hogy kizökkentsük őket a ritmusukból. Egy kicsivel kimozdítsuk őket a komfortzónájukból, mert főleg támadásban jól játsszák ezt a játékot.”

Zárásul arról kérdeztük Laczka Miklóst, hogy a Sopron Basket szempontjából mi lehet a döntő.

“Én ezt tartom a legfontosabbnak, amit az előbb is mondtam. Azt kell megállítanunk, hogy ne tudjanak támadásban ritmusba kerülni. Abban az esetben jöhet a részünkről, hogy tudunk könnyű kosarakat dobni gyorsindításból, ami nagyon fontos lenne. Másrészt támadásban egy agresszív, de mégis türelmes játékot kell játszani. Meg kell találnunk a lyukat a védekezésükben, amik nem is feltétlenül nagyok és meg kell találnunk azokat a párharcokat, ahol jobbak tudunk lenni. Akár egy-egy szituációkra kell gondolni, akár arra, hogy labdás kettő-kettők után vagy labda nélküli zárások után, ha váltásra kényszerülnek. Sok dolog lehet és nem tudnék kiemelni egy komolyabbat, hogy mi lesz nekünk támadásban a legfontosabb. Inkább jó egyensúlyt kell találnunk abban, hogy támadjuk a festékéket, agresszívak legyünk és ha ott van a lehetőség, akkor a külső dobásokat is vállaljuk, illetve bedobjuk.”

Hirdetés